Bankoğlu'ndan Tunç'a ağır cevap: 'Milli irade lafını kullanacak son kişisin'

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği düşüren Yargıtay kararının Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Meclis Başkanvekili Bekiz Bozdağ tarafından okutulması esnasında Anayasayı, Başkanvekili Bozdağ'a fırlattığı için CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu'nu sert bir üslupla 'Çirkin saygısızlık' sözleriyle eleştiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a Bankoğlu'ndan aynı sertlikte yanıt geldi Bakan Tunç'a 'Milli irade lafını kullanacak son kişilersiniz!' diye tepki gösteren Bankoğlu, 'Milli iradeye saygısızlık arıyorsan depremde yerle bir olan Hatay halkının iradesini gasp edenlere bakacaksın bir zamanlar mevkidaşın gibi Meclisi bombalayanlara övgüler dizip devletin en yetkili makamlarını işgal edenlere bakacaksın. Devran dönecek, katlettiğiniz hukuku mumla arayacaksınız' dedi.

Bankoğlu'ndan Tunç'a ağır cevap: 'Milli irade lafını kullanacak son kişisin'

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin hakkında verdiği kararın TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla düşürülmüştü. Eski Adalet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın kararı okuduğu sırada Meclis'te tansiyon bir anda yükselmiş, Bozdağ'ın kürsüsüne doğru yaklaşan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu elindeki Anayasa kitapçığını fırlatmıştı.

Tunç, hareketi “Çirkin saygısızlık” olarak nitelendirmişti

Ülke gündemine oturan görüntülerde Bankoğlu’nun “Bu kararı okutamazsınız yuhh” diye bağırdığı gözlenirken  Bankoğlu’yla aynı dönemde Bartın Milletvekilliği yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan olaya sert tepki göstermiş ve hareketi “Çirkin saygısızlık” olarak nitelendirmişti. Bakan Tunç “Yargıtay 3. Ceza Dairesince verilen kesin hükmün Anayasanın 84. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 136. Maddeleri uyarınca, TBMM Genel Kurulu’nda okunması sırasında Meclisi yöneten Meclis Başkanvekilimiz Sayın Bekir Bozdağ’a yönelik çirkin hareket asla kabul edilemez. TBMM Genel Kurulu’nu yöneten Başkanlık Divanına saygı göstermek herkesin görevidir. Meclis Başkanlık Kürsüsünün işgal edilmesi ve Meclis Başkanvekilimize kitapçık atılması, milli iradeye büyük bir saygısızlıktır” demişti.

Bankoğlu: “Milli irade lafını kullanacak son kişisin!”

Bankoğlu’ndan Yılmaz Tunç’a aynı sertlikte cevap gecikmedi. X’den yaptığı paylaşımda Tunç’a “Milli irade lafını kullanacak son kişilersiniz!” diyerek tepki gösteren Aysu  Bankoğlu, “Milli iradeye saygısızlık arıyorsan depremde yerle bir olan Hatay halkının iradesini gasp edenlere bakacaksın; bir zamanlar mevkidaşın gibi Meclisi bombalayanlara övgüler dizip devletin en yetkili makamlarını işgal edenlere bakacaksın. Devran dönecek, katlettiğiniz hukuku mumla arayacaksınız” ifadelerinde bulundu.

“Bu karar Anayasaya aykırıdır” 

Aysu Bankoğlu, Mecliste yaşanan olayın ardından Halk Tv’ye neden böyle bir eylem yaptığını da “Bu karar Anayasaya aykırıdır”  diyerek şu sözlerle açıkladı:

“Bu karar Anayasaya aykırıdır. Konumuz Anayasa Mahkemesi kararlarının aslında tartışmaya açık olmadığıdır. Ama Meclis Başkanvekilliği koltuğunda oturan kişi Yargıtay kararına göre Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürmeye çalıştı. Aslında ona ilga ettikleri bir metni iade ettim. Anayasa Mahkemesi kararı açıktır. Anayasa Mahkemesi Can Atalay’ın milletvekilliğinin devam etmesi gerektiğini, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini karar vermiştir. Ve bu kararı iki kez vermiştir.

“Meclisin iradesi gasp edilmiştir”

Bu sadece Can Atalay meselesi de değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin iradesi gasp edilmiştir. Anayasa’nın 153. Maddesince Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. Ama Meclis Başkanvekili olmayan bir hükmü okumuştur. Dün yaşanan ve Türkiye için çok ağır sonuçlara yol açacak olan bu olay Türkiye Büyük Millet Meclisinin meşruiyetini hiçe saymaktır. FETÖ Terör Örgütü Liderinin bu millete “Değerli, kıymetli” olduğunu söyleyen kişi okudu bunu. Üzerine 6 dönem milletvekilliği ve üzerine Adalet Bakanlığı yapmış bir kişi. Çocuk istismarına, erken evliliklere “Rızaları vardı” diyen bir kişinin hak, hukuk, adaletten, vicdandan, sağ duyudan anlaması, bunlara yönelik algısı nedir bunu anlamak zaten hiç de zor değil.

“Bekir Bozdağ sarayın kayyımlığını yapmıştır”

Biz Anayasanın bu ülkenin kurucu metni olduğunu, bunun yok sayılmasının başta Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere yürütmenin, yargının tamamının meşruiyetinin yok sayılması olduğunu söylemek zorundayız. Anayasayı, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamamak suçtur. Başta Meclis Başkanvekili olmak üzere bunu destekleyen  bütün milletvekilleri suç işlemişlerdir. Bekir Bozdağ sarayın kayyımlığını yapmıştır. Yargıtay’ın kararını burada okuyup milletvekilliğini düşüremezsiniz. Bu bir darbe girişimi. Biz bütün darbe girişimlerine karşı elbette ki direneceğiz ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Bankoğlu'ndan Tunç'a ağır cevap: 'Milli irade lafını kullanacak son kişisin'
Bankoğlu'ndan Tunç'a ağır cevap: 'Milli irade lafını kullanacak son kişisin'
Bankoğlu'ndan Tunç'a ağır cevap: 'Milli irade lafını kullanacak son kişisin'