Bankoğlu'ndan Kapısuyu'nun kiralanmasına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın Kurucaşile Kapısuyu sahilinin 10 yıllığına kiralanması ihalesine ilişkin açıklama yaptı. Genel Başkan Yardmımcısı Bankoğlu 'İhaleyle halkın sahil şeritlerinden ücretsiz yararlanma hakkı açıkça gasp edilecektir' dedi.

Bankoğlu'ndan Kapısuyu'nun kiralanmasına tepki

CHP’li Bankoğlu, Kapısuyu sahilinin 10 yıllığına kiralanabilmesi için yapılacak olan ve kaymakamlığın duyurduğu ihale öncesinde konuya ilişkin açıklamasında “ihaleyle halkın sahil şeritlerinden ücretsiz yararlanma hakkı açıkça gasp edilecektir” dedi.

“13 bin metrekarelik sahil 10 yıllığına 150 bin liraya ihaleye açılıyor!”

Bankoğlu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“İktidar yaz dönemine girer girmez icraatlarına başladı. Kurucaşile Kaymakamlığı, 19 Haziran Pazartesi günü Kurucaşile’nin Kapısuyu sahili 10 yıllığına ihaleye açtı. Amaç belli, bu işin kimin yararına olacağı belli. Bu ihaleyle halkın sahil şeritlerinden ücretsiz yararlanma hakkı açıkça gasp edilecektir. Kurucaşileli hemşehrilerimizin konuya ilişkin yoğun eleştirileri var. Kamuya ait eşsiz güzellikteki sahillerimizi ihalelerle şirketlere vermenin kamu adına ne gibi bir faydası olabilir? 13.195 metrekarelik sahil alanını 10 yıllığına işletmeye kiraya veriyorsunuz, yıllık kira bedelinin 150 bin TL gibi bir rakam olarak belirliyorsunuz. Nereden baksanız akıl tutulması bir karar. Bu eşsiz sahillerin halkı dışlamadan, mağdur etmeden turizme açmanın başka bir formülü yok mu? Bu yanlıştan derhal dönülmesi gerekiyor.”

“Ben yaptım oldu mantığıyla Anayasal haklar çiğnenemez”

“Anayasamızın 43’üncü maddesi açık, Anayasada ‘sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir’ hükmü yer alıyor. Anayasayla düzenlenecek kadar kritik bir konuda, ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla Anayasal haklar çiğnenemez. Sahillerimizin özel işletmelere verilmesi açıkça halkın sahillerden yararlanma hakkına darbedir. Halkımız da bunu istemiyor, bu ihale çıktığından beri Bartınlı hemşehrilerimizin yoğun şikayetlerini alıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevi halkın tüm kıyılardan serbestçe yararlanmasını sağlamaktır. Artık rant ve kâr anlayışı yerine kamu yararı gözetilerek bu tarz adımların tüm yurttaşlara eşit ve adil bir şekilde uygulanması gerekiyor. Çevre Bakanlığı başta olmak üzere Kurucaşile Kaymakamlığının da bu yanlıştan derhal vazgeçmesini bekliyoruz. Biz, CHP olarak, halkın bir kiralama yoluyla haklarını kaybetmesine izin vermeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz.”

“Yerel halkın mağduriyeti nasıl çözülecek?”

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şunları sordu:

  1. Anayasamız, uluslararası kanunlar ile kıyılarla ilgili kanun hükümlerine göre kıyıların halka kapatılması, kiralanması ve satılması yasak olduğu halde bu ihalenin ilana çıkmasının gerekçesi nedir?
  2. Kurucaşile Kapısuyu Köyü kıyı ve sahil şeritlerinin Anayasamıza aykırı bir şekilde ihale yoluyla kiralanması sürecinin durdurulması söz konusu mudur?
  3. 13 bin metrekarelik sahil alanının özel işletmelere kiraya verilmesi durumunda yöre halkı başta olmak üzere yurttaşlarımız buralardan nasıl istifade edecektir? Kamu yararı ilkesi bu ihaleyle nasıl sağlanacaktır?
  4. Bahsi geçen sahil alanının özel şirketler tarafından kiralanması halinde sosyal ve ekonomik mağduriyetler yaşayacak olan yerel halkın mağduriyetleri nasıl giderilecektir?
  5. Son beş yılda hangi kıyı ve sahiller, iskele ve denizsel alanlar özel işletmelere kiralanmıştır? Ne kadar kira bedeli alınmaktadır? Alınan kira bedelleri ile ne yapılmıştır? Vatandaşların kıyılardan ve denizlerden özgürce faydalanması hakkını engelleyen bu kiralamaların iptal edilmesi hususunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?