Bankoğlu'ndan imza kampanyasına destek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın Irmak İnisiyatifi tarafından başlatılan imza kampanyasına destek verirken tüm Bartın halkına  çağrı yaparak 'İzni olmayan, projenin tamamına onay verilmeyen ve gerçekten Bartın'da ırmağın ekolojik dengesini bozacak olan, hem de ırmaktaki estetiği olmayan, ırmakla vatandaşın arasına iki, üç metrelik çekilen beton duvarın iptal edilmesi için elimizden geleni yapmaya, mücadelemizi vermeye devam edeceğiz.' dedi.

Bankoğlu'ndan imza kampanyasına destek

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın gündeminin tartışmalı projesi Bartın Irmağı Islah Projesinin durdurulmasını amacıyla kurulan “Bartın Irmak İnisiyatifi”nce 27 Mayıs tarihinde Yalı Mevkiinde gerçekleştirilen basın açıklaması ile başlayan imza kampanyası devam ediyor.

Bartın Kent Müzesi önünde devam eden kampanyaya binlerce kişi imza atarak destek vererek “proje durdurulsun” derken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu da imza kampanyasına katılan önemli isimler arasında yer aldı.

5 Haziran’a (yarın) kadar devam edecek olan imza kampanyası için tüm Bartın halkına çağrı yapan CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, “Bartın Irmak İnisiyatifi ile birlikte Bartın’da yapılmaya çalışılan Çin Seddi'nin iptali için vatandaşlarımızla birlikte bu Çin Seddi'nin yapılmanın durdurulması gerekliliği için imzamızı verdik. 5 Haziran’a kadar bu imza kampanyası devam ediyor. Ben Bartın’da ırmağa duyarlı, Bartın'da çevreye duyarlı tüm hemşehrilerimizi 5 Haziran’a kadar bu imza kampanyasına destek vermeye davet ediyorum.

İzni olmayan, projenin tamamına onay verilmeyen ve gerçekten Bartın’da ırmağın, ekolojik dengesini bozacak olan, hem de ırmaktaki estetiği olmayan, ırmakla vatandaşın arasına iki, üç metrelik çekilen beton duvarın iptal edilmesi için elimizden geleni yapmaya, mücadelemizi vermeye devam edeceğiz.

Ben Bartın’ı seven bütün hemşehrilerimi buraya davet ediyorum. Bu duyarlılıkla şimdiden 5 Haziran Çevre Günü kutlu olsun diyorum. Bartın Irmağı İnisiyatifindeki herkese, Bartın Milletvekili olarak çok teşekkür ediyorum. Bartın Irmak İnisiyatifi ile birlikte bu projenin, bu Çin Seddinin iptali için mücadeleye devam etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Dilekçeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilecek

 

Bartın’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne verilmek üzere imzaya açılan dilekçede şu ifadeler yer alıyor:

“Bartın iline ismini veren Bartın ırmağının iki kolundan gelen Kocaçay ve Kocanaz çayı  Yalı mevkiinde Gazhane burnunda  birleşerek yaklaşık 16 km sonra Karadeniz‘e  dökülmektedir.

Bartın ırmağının taşkın riskine karşı hazırlanan “Bartın ırmağı  ve yan kolları ıslah  projesi” olarak bilinen proje kapsamında Bartın Irmağı  ile Kanlıırmak caddesi arasında cadde boyunca fore kazıklar çakılmak suretiyle 1mt. beton duvar ve üzerine 2 mt. cam korkuluk montajı işlemleri yapılmaktadır.

Bartın ırmağının yan kolları ile birlikte bütüncül bir planlama yapılmadan çalışmalara başlanmıştır. Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Bartın Belediyesi , Bartın ilindeki Sivil Toplum  örgütleri , meslek odalarının görüşleri bütünüyle alınmadan bilgisayar ortamında geliştirilen proje Bartın ırmağı için geri dönülmez sorunlara neden olacaktır.

Kanlıırmak Caddesi ile yalı güzergahı arasında yapımına devam edilen  beton duvar ve üstüne monte edilen cam korkuluklar ve ırmak kotunu 3 mt yükseltme fikri dikkate alındığında iç tarafta ,mevcut yerleşimde, altyapıda yaşanacak sorunlar dikkate alındığında projenin  bilimsellikten uzak ve hukuka aykırı olduğu gözler önündedir.

Bartın ırmağı ve çevresi Bartın ilimiz için kültürel ,doğal, ekolojik ve tarihi bir değerdir. Bu değerlerin yaşatılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Alternatif çözümlerin tartışılması yapılmadan, yerelde işbirliği ve görüş birliği kurulmadan Bartın ırmağının beton duvarlar içine alınması yoluyla sel taşkın önleme yoluna gidilmesi geri dönülmez bir tahribata, kimliksizleşmeye ve çevre sorunlarına neden olacaktır. Yapımına başlanan beton duvarın fayda ve maliyetleri ile alternatif çözümlerin bilimsel olarak tartışılmasında zorunluluk  bulunmaktadır.

Bartın ırmağının kenarında kısmen bulunan yerleşim alanları ile turizm alanları, ticaret alanları, sanayii alanları  dikkate alındığında ırmağın tamamının beton duvarlar içine alınamayacağı  tartışmasız bir gerçektir. Diğer taraftan ırmağın toplam uzunluğu dikkate alındığında beton duvarlar içine alınma teşebbüsü ile  ırmak kenarındaki  yaban yaşamı, orman ve bitki  örtüsünün ortadan kaldırılacağı anlaşılmaktadır. Bartın ırmağının beton duvarlar içine alınması noktasında kısmen başlanan çalışmanın devamı halinde ırmak güzergahında bulunan özel mülklerin kamulaştırılması gerekeceği gibi , ırmak boyunca bulunan yerleşim yerlerine ulaşımı sağlayan yolların  güzergahının  değiştirilerek yeniden yapılması gerekecektir. Bu noktada ırmak güzergahının ve yan kollarının tamamı dikkate alınmadan Kanlıırmak kenarı ile yalı mevkii arasında başlanan beton duvar uygulamasının devamı  Bartın ili ve ırmağı için geri dönülmez çevre ve planlama sorunlarına neden olacaktır.

Bartın ırmağı ve çevresi Bartın halkı için rekreasyon alanı, nefes alanı, doğal güzelliği ve denizle birleşmesi özelliğiyle turizm alanı, geçmişiyle gemicilik ve hıdrellez şenlikleri, su yolu ticareti, kentin buluşma mekanı, kent hafızası açısından sürdürülmesi ve korunması gerekli önemli bir kentsel alan niteliğindedir.

Bartın ırmağının taşkın riskine karşı hazırlanan Bartın ırmağı  ve yan kolları ıslah  projesinin yukarıda belirtilen eksiklikleri ve olası sorunlara neden olacak olması nedeniyle İl Müdürlüğünüz tarafından ırmak güzergahının tamamının bilimsel olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmanın başlatılmasını ve ekosistem bütününe zarar verecek uygulamaların durdurulmasını talep ediyorum.”