Bankoğlu'ndan AFAD'la ilgili 13 soru önergesi

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin sebep olduğu büyük yıkım ve yaşanan can kayıplarının ardından, Bartın'da olası bir afet durumuna karşı ilişkin çeşitli bakanlıklara 13 tane soru önergesi verdiğini belirtti.

Bankoğlu'ndan AFAD'la ilgili 13 soru önergesi

Verdiği soru önergelerine ilişkin basına yaptığı açıklamada Milletvekili Bankoğlu, “Sık sık sel ve heyelan gibi felaketlerin yaşandığı Bartın’a ilişkin 2021 yılında AFAD tarafından İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) hazırlandı. Hazırlanan bu raporda ilimizde, olası bir afet durumunda kayıpların en aza indirilmesi konusunda alınması gereken önlemler ile uygulanması gereken strateji ve eylemler tanımlanmıştır. Riski değerlendirilen doğal afetler, Bartın ili özelinde deprem, heyelan, taşkın ve kaya düşmesi gibi hayati öneme sahip başlıklar altında incelenmiştir. Kağıt üzerinde kalmadığını umduğumuz bu çalışmalara ilişkin kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Bu bağlamda da, öncelikli olarak ilimizdeki AFAD’ın çalışmalarına ilişkin İçişleri Bakanlığı’na soru önergelerimizi verdik. Yine benzer şekilde yapılması gereken envanter çalışmaları ve risk analiz işlemleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Tarım Orman Bakanlığı’na da sorularımızı yönelttik. Kentimizde neredeyse her sene yaşadığımız taşkın ve sel problemine karşı Karayolları Genel Müdürlüğü yetkisinde olan köprü ve yollara ilişkin sorularımızı da, ilgili Ulaştırma Bakanlığı’na ilettik. Konuyu takip etmek isteyen yurttaşlarımız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin internet sayfasından verdiğimiz soru önergelerinin tam içeriğini ve sonucunu ayrıca yakından takip edebilirler” dedi.

“20 bin 501 soru önergesinin 3 bin 436’sına cevap veren bir hükümet!”

Bakanlıkların hukuken yazılı soru önergelerine 15 gün içerisinde cevap verme zorunluluğunun bulunduğunu belirten Bankoğlu, “Bu soru önergelerine ilişkin önemli bir bilgiyi halkımızla paylaşmak isterim. Sadece 2022 yılı içinde ilgili Bakanlıklara ve Meclis Başkanlığı’na tam 20 bin 501 soru önergesi verilmiş. AKP sadece 1 soru önergesi, MHP ise 249 soru önergesi verirken 20 bin 251 konu muhalefet partileri tarafından hazırlanmıştır. Merak edilmiş ve sorgulanmış desek daha doğru tabii. Burada vahim olan şu; hükümet bu soru önergelerinin yalnızca 3 bin 436’sına cevap vermeye tenezzül etmiştir. Bunun yorumunu da halkımıza bırakıyorum,” eleştirisinde bulundu.

Bankoğlu, 2021 yılı Bartın İl Afet Risk Azaltma Planı çerçevesinde, deprem ile mücadeleye ilişkin belirlenen eylemlerden bazıları için İçişleri Bakanlığı’na bağlı bulunan kurumlarından Bartın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün sorumlu olduğunu ve belirlenen başlıklara ilişkin ne gibi çalışmalar yapıldığının açıklanması talebiyle 5 ayrı başlıkta kapsamlı soru önergeleri gönderdiklerini söyledi. Açıklamasında “Yazılı soru önergemizden bazı başlıklar afetlerin etkilerini en aza indirebilmek için AFAD İl Müdürlüğü marifetiyle kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu artırmak amacı ile periyodik eğitim, tatbikat vb. gibi etkinlikler düzenlenmiş midir? Afet riski azaltılmasına yönelik uygulamalar ve elde edilen bilgiler Belediye Meclis Üyeleri, Kent Konseyi Üyeleri, Kurumların İl ve Bölge Müdürleri ile paylaşılmakta mıdır? İlimizde afet bilincinin oluşturulması amacıyla il AFAD Müdürlüğü tarafından yapılması gereken afet bilinçlendirme eğitim müfredatı kapsamında eğitimler verilmekte midir? Bu kapsamda aileler ve mahalle muhtarları da eğitim almakta mıdır? Alıyorsa, hangi sıklık ve hangi kapsamda bu eğitimler verilmektedir? Özelikle ilk ve orta dereceli okullarımızda afet çantası hazırlanması, temel afet bilinci gibi konularda ders nitelediğinde eğitim seminerleri verilmekte midir? İlimizde AFAD gönüllüsü sayısı nedir? STK’larımız içinde eğitimli arama kurtarma kişisi var mıdır? İlimizde bulunan işletmelere yönelik herhangi bir afet bilinci eğitimi verilmekte midir? Veriliyorsa, bu eğitimlerde afet sigortası hakkında bilgilendirme yapılmakta mıdır? Bu ve bunlar gibi daha pek çok ayrıntılı sorumuzu İçişleri Bakanlığı’na ilettik,” dedi.

“Yeter ki afeti felakete çevirmesinler”

Bankoğlu yaşanan deprem sonrasında her şehir gibi Bartınlıların da oturdukları, çalıştıkları, hizmet aldıkları ve okul binalarına ilişkin tereddütler yaşadığını belirtti. Depreme ilişkin de soru önergesi verdiğini belirten CHP’li vekil “İl merkezi ve ilçelerindeki tüm yerleşim alanlarında mahaller bazında önceliklendirme yapılarak sismik riske sahip olan konut tipi yapıların tespit edilmesi amacıyla hangi çalışmalar yapılmıştır bunu öğrenmemiz gerekiyor. Kamu ve özel sektör personeli afete ilişkin yapılacak çalışmalara ilişkin en son ne zaman eğitim almışlardır? Yani afet konusunda oluşturulması gereken kolektif bilince ilişkin Bakanlık ne tür faaliyetler içindedir bilmek istiyoruz. Zira 20 yılının sonuna gelen hükümet, sayısız afetin felaket olarak yaşanmasına sebep olurken bunun büyük faturalarını ödeyen bölgelerden birisi de bizim bölgemizdir. Halkımızın talepkâr, bizim de takipçisi olduğumuz bu konuya ilişkin gelişmeleri, şayet verirlerse sorularımızın cevaplarını kamuoyu ile paylaşacağımı belirtmek istiyorum,” sözleriyle açıklamasını bitirdi.