Bankoğlu, bisikletli ölümlerini meclise taşıdı

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP Bartın milletvekili Av. Aysu Bankoğlu artan bisikletli ölümlerine dikkat çekerek konuyu gündeme taşıdı.

Bankoğlu, bisikletli ölümlerini meclise taşıdı

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Bartın milletvekili Av. Aysu Bankoğlu artan bisikletli ölümlerine dikkat çekerek konuyu gündeme taşıdı. Milletvekili Bankoğlu’nun konuşmasından başlıklar şöyle:

“Bisiklet medeniyet göstergesidir”

Bankoğlu bisikletin yalnızca bir spor dalı olmadığını, sürdürülebilir ve çevreci bir ulaşım aracı olduğunu belirterek; gelişmiş ülkelerde yüzde kırkın üzerinde olan bisikletli ulaşımın ülkemizde yüzde birin altında olduğunu söyledi. Bankoğlu, “Bisikletlilere saygı duyulmuyor, hakları gasp ediliyor. Bisikletli ölümüne sebep olanlar, cezalandırılmak şöyle dursun, adeta ödüllendiriliyor. Her sene yaklaşık 150 pedaldaşımız trafikte hayatını kaybediyor. Suçlu bulunan sürücülerin yüzde 80’ine yakını alkol veya uyuşturucu etkisinde ve hız sınırlarına uymamış. Buna rağmen taksirle adam öldürmekten yargılanıyorlar. Birçoğu aldıkları cezanın yarısını bile yatmadan serbest bırakılıyor,” dedi.

 

“Verilen cezalar ödül gibi”

Konuşmasında trafik kurallarına bile isteye uymamanın taksir değil, olası kast sayılması gerektiğini, bisikletli ölümlerinin kaza denilerek geçiştirilemeyeceğini belirten Bankoğlu, “Trafik kurallarına bile isteye uymamaya taksir deyip, bisikletli ölümlerine sadece kaza derseniz bu ölümleri dururamazsınız. 2021’de 20 yaşındaki Kaan Şahin’i hız limitini aşan alkollü sürücü yüzünden kaybettik. Yüzde yüz suçlu bulunan sürücü, taksirle yargılandı, 4 ay sonra serbest bırakıldı. 36 yaşında bir çocuk annesi profesyonel bisikletçi Zeynep Aslan’a arkadan çarparak ölümüne sebep olan sürücü iyi hal indirimi aldı. Daha 19 yaşındaki Umut Gündüz’ü de yine hız limitini aşan alkollü sürücü yüzünden kaybettik. Üstelik bu kişi arkasından çarptığı Umut’u orada öylece bırakıp kaçmasına rağmen, iyi hal indiriminden yararlanarak, 4 ay sonra serbest bırakıldı. Acılı babaya ise, dava hakimine hakaretten dava açıldı. Kendinizi bu insanların yerine koyun. Sizin çocuğunuzu elinizden alanlar, 4 ay sonra sokakta ellerini kollarını sallayarak dolaşsalardı, siz ne hissederdiniz?! Bu mu adalet?!” dedi.

“Kaza değil, cinayet”

Bisikletli ölümlerinin kaza değil cinayet olduğunu ve önlenebileceğini belirten Bankoğlu, “Doğru adımları atarak bu cinayetleri önleyebiliriz. Bisikletli hakları bakımından mevzuatımız eksik. Bisikletli haklarını tanımlayan, hak ihlalerinin cezalarını ortaya koyan bir mevzuatımız hala yok. Okullarda, sürücü eğitimlerinde bisiklete ilişkin neredeyse hiçbir şey öğretilmiyor. Sürücülerin bir çoğu bisikletin trafikte bir ulaşım aracı olduğunun bile farkında değil. Bisikletli kazalarının yüzde doksan dokuzu da bu yüzden sürücü hatası. Birçok insan için bisiklet hala bir karne hediyesinden ibaret,” diyerek temel eğitimden başlanarak bisiklet bilinci oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Uygulamadaki eksikliklerden bahsederek sözlerine devam eden Bankoğlu, “Uygulamada etkinlik, caydırıcılık yok. Birinin hayatına mal olabileceğini bile isteye, ne olursa olsun diyerek kurallara aykırı araba kullananların 4 ay gibi bir sürede serbest bırakılması, kabul edilebilir değil. Bisikletliye çarpıp kaçan sürücülerin iyi hal indirimi alması adil değildir. Bu şekilde caydırıcılık sağlanamaz. Bir sürücü, trafikteki bisikletin hakları olduğunu bilmeli. Park ettiği yerden sol kapıyı açarken, bir bisiklet geliyor mu diye bakmalı. Bisiklet yoluna park eden, bisiklet yolunda piknik yapan insanlar bunun yasak olduğunu anlamalı. Bunun için de denetim yapılmalı,“ dedi.

“İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı”

2015 yılında imar görmemiş alanlarda yapılacak imar faaliyetlerine bisiklet yollarının eklenmesini öngören değişikliğe atıf yapan Bankoğlu, “Bu düzenleme yeterli değil. Kentsel dönüşüm yerlerinde ya da eski yerleşim yerlerinde bisiklet yollarının ne olacağı konusunu açıkta bırakılmış. Kaldı ki, 2019’da yürürlüğe girmiş bu düzenlemenin uygulanması da doğru düzgün denetlenmiyor,” dedi.

Bankoğlu halihazırdaki bisiklet yollarının tadil edilmesi gerektiğini belirtirken, “Belediyelerin bisiklet koyduğu sokaklarda bisiklet yolu yok. Bazı yerlerde bisiklet yolları olur olmadık yerde kesiliyor. Bisiklet konusundaki çalışmalar münferit kalıyor. Bisikletlilere ayrılan bütçeyse neredeyse sıfır. Bisiklet ulaşım aracıysa, Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı‘nın da acilen sürece dahil olması, bisiklete ilişkin bütçe ve projelendirme yapması gerekiyor,“ diyerek bisiklet yolları konusunda Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı’nı da göreve çağırdı.

Türkiye’de insan hayatının çok ucuz olduğunu ifade eden Bankoğlu, “Trafikte bisikletliler bu kadar can kaybederken, biz burada mecliste buna ses çıkarmadan oturamayız. Caydırıcılığı olmayan cezalarla, insan hayatının bu kadar ucuz olduğu bir ülkede, hiçbirimiz güvende olamayız,” diyerek konuşmasını sonlandırdı.