Avrupa Hareketlilik Haftası Etkinlikleri başlıyor

Avrupa Hareketlilik Haftasıyla ilgili açıklama yapan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, '2023 yılında ana temaya uygun çeşitli ve bisikletli etkinlikler ve 22 Eylül Otomobilsiz Gün olarak üç çerçevede kutlanacak haftaya Amasra Belediyesi olarak da haftaya yaygın etkinlikler organize eden 630 kentten biri olarak beşinci kez katılıyor olmaktan sevinç duyuyoruz' dedi.

Avrupa Hareketlilik Haftası Etkinlikleri başlıyor

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Avrupa Hareketlilik Haftasıyla ilgili açıklama yaptı. Bu yıl haftanın ana temaya uygun çeşitli ve bisikletli etkinlikler ve 22 Eylül Otomobilsiz Gün olarak üç çerçevede kutlanacağını ifade eden Başkan Çakır, şunları söyledi:

“Avrupa Hareketlilik Haftası, kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik eden, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında dünyanın birçok kentinde kutlanan bir Avrupa Komisyonu girişimidir. İlki 2002 yılında kutlanan, bu yıl da yirmi ikincisini kutlayacağımız Avrupa Hareketlilik Haftası'nın etkisi, hem Avrupa'da hem de tüm dünyada giderek artmıştır. Katılımcı belediyelerin çoğu, esas olarak hareketlilik yönetimi, erişilebilirlik ve yeni veya iyileştirilmiş bisiklet altyapısı tesislerine odaklanan projeler gerçekleştirmiştir. Hafta kapsamında, çokça bilinen “Otomobilsiz Gün (Car-Free Day)” etkinliği de yapılmaktadır.

“Bu yılki tema Gelecek Enerjini Koru”

 Ulusal koordinatörlüğü Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülen Avrupa Hareketlilik Haftası, Avrupa Birliğinin bir girişimi olarak her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında ülkemizde de artan kent katılımlarıyla kutlanmaktadır. Haftanın bu yılki teması “Şehrini Keşfet” sloganı ile “Gelecek Enerjini Koru” olarak belirlenmiştir. Kampanya dâhilinde belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının geliştirilmesi, vatandaşlarına ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım yöntemleriyle seyahat etmesinin teşvik edilmesi, yerel yönetimlerin ise başta yaya güvenliği olmak üzere birtakım insan odaklı çalışmaları artırması amaçlanmaktadır.

“22 Eylül Otomobilsiz Gün olarak üç çerçevede kutlanacak”

2020 yılında Avrupa düzeyinde 53 ülkeden 2938 kentin katıldığı Avrupa Hareketlilik Haftasına ülkemizden de 545 yerleşim ile rekor bir katılım sağlanmıştır. 2021 ve 2022 yıllarında da Avrupa düzeyinde 48 Ülke- 2554 kent içinde Amasra da yerini almıştır. 2023 yılında ana temaya uygun çeşitli ve bisikletli etkinlikler ve 22 Eylül Otomobilsiz Gün olarak üç çerçevede kutlanacak haftaya Amasra Belediyesi olarak da haftaya yaygın etkinlikler organize eden 630 kentten biri olarak beşinci kez katılıyor olmaktan sevinç duyuyoruz.

“Amasra etkinliklerimizde buluşmak dileğiyle”

Sağlıklı Kentler Birliği üyesi Amasra’nın karbon emisyonlarını yıllar içinde azaltmış, sağlıklı yaşamı öncelikleyen ve vatandaşları için nitelikli ve yaşanabilir kentsel yaşamı önüne hedef koymuş bir kent olması yolunda bizler de çalışmalarımızı hızlandıracağız. Etkinliklerimiz kapsamında yürüyüş ve bisiklet turlarından hareketli yaşamı özendiren faaliyetlere ve trafiğe kapalı alanlarda çeşitli etkinlerle Amasra ve Amasra dışından konuklarımız ile buluşmayı planlıyoruz. Etkinliklerimize organizasyonun başından bu yana destek veren sivil toplum örgütlerine, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Belediyeler Birliği’ne teşekkür ederiz. Ücretsiz yapılacak tüm etkinliklerde Amasra’mızın daha yaşanabilir bir kent olmasına katkı sunarken, bir yandan sağlıklı bir çevre ve yaşam için de hareketliliğin önemine vurgu yapacağız. 16-22 Eylül tarihleri arasında Hareketlilik Haftası Amasra etkinliklerimizde buluşmak dileğiyle.