Asgari ücret 17 bin 2 TL oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret zammıyla ilgili AK Parti Genel Merkezi'nde işçi ve işverenle yapmış görüşmenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ülkedeki milyonlarca asgari ücretli gibi Bartın'daki binlerce asgari ücretlinin merakla beklediği 2024 yılı asgari ücret miktarını açıkladı. Yüzde 49 zamla asgari ücret net 17 bin 2 TL oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan zammı X'den '2024 yılında asgari ücret yüzde 49 artışla net 17 bin 2 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun' sözleriyle duyurdu.

Asgari ücret 17 bin 2 TL oldu

Ülkedeki milyonlarca asgari ücretli gibi Bartın’daki binlerce asgari ücretlinin merak ve dikkatle beklediği 2024 asgari ücret zammı açıkladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısından beri zammın 16 bin 500 ile 17 bin TL arasında olması bekleniyor. Son toplantıda çıkan kararsa birçok vatandaşı aslında şaşırtmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret zammıyla ilgili AK Parti Genel Merkezi'nde işçi ve işverenle yapmış görüşmenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ülkedeki milyonlarca asgari ücretli gibi Bartın’daki binlerce asgari ücretlinin merakla beklediği 2024 yılı asgari ücret miktarını açıkladı. Yüzde 49 zamla asgari ücret net 17 bin 2 TL oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan zammı X’den “2024 yılında asgari ücret yüzde 49 artışla net 17 bin 2 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” sözleriyle duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2024 yılı için yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi amacıyla yürüttükleri çalışmaların ardından Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret tutarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda açıklayan Bakan Işıkhan, şu bilgileri paylaştı:

“Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun inşallah. Bu rakamla net asgari ücrete önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre de kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunmaktadır. Ayrıca 2002 yılından bu yana asgari ücrette reel olarak 3 buçuk kat artış sağlamış bulunuyoruz. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işverenin ve tüm vatandaşlarının yanında yer almaya devam edecektir.”

Işıkhan: “Görevimiz bir hakem rolü üstlenmektir”

Bakan Işıkhan, bir sosyal koruma ücreti olan asgari ücretin, çalışma hayatındaki ücret politikalarının en alt sınırını temsil ettiğini hatırlatarak, “Komisyonun nihai hedefi tüm tarafların görüşlerini, taleplerini ve mevcut sosyo-ekonomik koşulları gözeterek bu sınırı belirlemektir. Bakanlık olarak bu süreçte asli görevimiz ise işçi ve işveren temsilcilerimiz arasında bir hakem rolü üstlenmektir. Öncelikle, bu süreci olumlu ve makul yaklaşımlarıyla ortak bir mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş Başkanı Sayın Ergün Atalay’a ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK Başkanı Sayın Özgür Burak Akkol’a ve komisyon üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Yeni miktarın tüm vatandaşlarımızı memnun edeceğine inanıyorum”

İşveren tarafı ve işçi tarafının; çalışanların, işverenlerin ve ülkenin mevcut şartlarını göz önünde bulundurarak en uygun noktada fikir birliğine vardıklarını belirten Işıkhan, şöyle devam etti:

“Burada bir asgari ücret alt sınırı belirmenin yanı sıra, sorunların çözümü noktasında toplumsal mutabakata katkı sağlayacak her türlü yapıcı yaklaşımın sergilenmesini de çalışma hayatımızın geleceği açısından çok önemli bulduğumu özellikle vurgulamak istiyorum. Elbette en büyük teşekkürü, güçlü iradeleri ve ortaya koydukları vizyonla hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme ve işçiyi de işvereni de istihdamı da aynı anda koruma kararlılığımıza liderlik eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a etmek istiyorum. İşçi ve işveren taraflarının bildirdiği görüşler çerçevesinde ve komisyon toplantıları neticesinde belirlenen yeni miktarın başta asgari ücrete tabi olan çalışanlarımız ve aileleri olmak üzere tüm vatandaşlarımızı memnun edeceğine inanıyorum.”

“Türkiye Yüzyılı’nın inşası için katma değer üretmeye de devam edeceğiz”

Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı’nın emekçisinin, üretenin, işverenin ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğine vurgu yaparak, “Milletimizin müreffeh yarınları için sosyal devlet sorumluluğumuzu tüm imkanlarımızı kullanarak yerine getirmeye devam edeceğiz. Yatırım, üretim, istihdam vizyonumuzla geleceğin güçlü Türkiye’sinin inşası için katma değer üretmeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar olduğu gibi çalışma hayatının ihtiyaçlarını, tüm paydaşlarla istişare, ortak akıl ve güç birliği içerisinde karşılamayı sürdüreceklerini kaydeden Işıkhan, “Bu anlayışla kalkınma hamlemizin en büyük itici gücü olan sosyal barışı ve çalışma barışını korumaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde emeğin ve üretimin yüzyılı yapmaya kararlı olduğumuzu da bir kez daha buradan ifade ediyorum. Yeni asgari ücretin çalışan, üreten ve büyüyen ülkemiz için ve aziz milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Atalay: “TÜRK-İŞ’in talebi 18 bin liraydı”

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay da  yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Asgari ücret 9 milyonu ilgilendiren bir ücret. Önünde 11 milyonu ilgilendiren bir ücret. Çoluk çocuğu topladığınız zaman 30 milyonu ilgilendiren bir ücret. Biz burada her ne kadar TÜRK-İŞ masadaki arkadaşlar 3 tanesi bizim üyemiz olmamasına rağmen asgari ücretli gelsin Komisyonda anlatsın. Arkadaşlarımız enflasyonun durumunu anlatma imkanı buldular. 4’e yakın işveren örgütü var. Bazıları olanı söylüyor bazıları karnından konuşmaya devam ediyorlar. TÜRK-İŞ’in talebi 18 bin liraydı yılda iki kere bu müzakerenin yapılmasıydı.