Amasra maden kazası davasında 74 tanık dinlendi

14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesine ait maden ocağında yaşanan ve 43 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili Bartın Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın 4'üncü duruşmasında ara karar çıktı. 7'si tutuklu 23 kişinin yargılandığı davada mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin, tutuksuz sanıkların da adli kontrollerinin devamına karar verdi. 15 Kasım 2023 Çarşamba tarihine ertelenen davanın bu duruşmasında 74 tanık dinlendi.

Amasra maden kazası davasında 74 tanık dinlendi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesine ait maden ocağında yaşanan faciada 41'i olay günü, 2'si ise tedavi altına alındıkları hastanede olmak üzere toplam 43 madenci hayatını kaybederek şehit olmuştu. Facia sonrası Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan 195 sayfalık iddianamenin Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesinin ardından davanın ilk duruşması 25 Nisan tarihinde görülmüştü.  Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş’in tutuklandığı davanın ilk duruşmasında Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken 15 kişi de adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

Dava 15 Kasım’a ertelendi

7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 4’üncü duruşması geniş güvenlik önlemleri altında Bartın Adliyesinde Pazartesi günü başlamıştı.  3 gün süren duruşmada 74 tanık dinlendi. Duruşma sonunda ise mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıkların adli kontrollerinin devamı şeklinde ara karar verdi. Dava15 Kasım 2023 Çarşamba tarihine ertelendi.

5’inci duruşmada tahlisiye ekipleri dinlenecek

Davanın 15 Kasım’da görülmeye başlanacak 5’inci duruşmasında tanıkların dinlenmesine devam edilecek. 50’ye yakın tanığın dinleneceği 5’inci duruşmada Kozlu müessesesinden olay günü gelerek kurtarma çalışmalarına katılan tahlisiye ekipleri mahkemede tanık olarak yüz yüze dinlenecek.

Davada tutuklu sanıklar Amasra Müessese Müdürü Müessese Müdürü, İşletme Müdürü, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi ve Başmühendis hakkında 42 kez "olası kastla öldürme" suçundan 840 yıldan 1050 yıla kadar, 4 kez "olası kastla yaralama" suçundan da 4 yıl 16 aydan 12 yıla kadar olmak üzere toplam 844 yıl 16 aydan 1062'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.  Davadaki diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkların hakkında ise, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.