Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı

Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı. İhaleyi alan firma ilçeye şehir şebeke hattı borularını getirirken Dallıca-Kaman-Kazpınarı-Kuşkayası güzergahı boyunca 20 kilometrelik bir hatta doğalgaz çalışmaları yapılacak. Bu yıl içerisinde de 7 kilometrelik şehir şebeke hattı yapılacak. Kasım ayı sonuna kadar ilçedeki tüm mahallelerde doğalgaz çalışmalarının tamamlanacağını ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, tüm bu çalışmaların maliyetinin 100 milyon TL'yi aşacağını söyledi. 'Bu çalışmaların seçim yatırımı olduğunu düşünenler olabilir' diyen Grup Başkanvekili Tunç, buna cevabını 'Bu seçim yatırımı değil, planlamada vardı' sözleriyle verdi. Yılmaz Tunç gibi çalışmaları yerinde gören Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da 2024 kışında Amasra'da doğalgazın yanacağını kaydetti.

Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı

 

Amasra’da doğalgaz çalışmaları başladı. İhaleyi alan firma ilçeye şehir şebeke hattı borularını getirdi. Firmanın ilçedeki çalışmalarını inceleyen AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Amasra doğalgazının güzergahı ve çalışma programıyla ilgili bilgi verdi. İlk olarak “Bu çalışmaların seçim yatırımı olduğunu düşünenler olabilir” diyen Grup Başkanvekili Tunç, şöyle konuştu:

Tunç: “Seçim yatırımı değil”

“Karadeniz gazına inanmayan Amasra’ya doğalgazın geleceğine de inanmaz. Hatta “Bu bir seçim yatırımı” falan derler. Ama öyle değil. Bu bizim planlamamız doğrultusunda yapılıyor. Bugün Amasra’mız için çok önemli ve tarihi bir gün. Aslında biz 8 Mayıs’ta Dallıca bölgesinde Amasra’ya gelecek olan doğalgazın çelik borularını indirmiştik. Bugünde Amasra’nın şehir şebekesini oluşturan doğalgaz borularımız indirildi. Çalışmalar başladı. Birkaç gün önce fiilen başlamıştı. Amasra’da doğalgaz planlamamız bizim normalde 2024’tü. Enerji Bakanımız 20 Eylül 2022 tarihinde Bartın’ımıza geldiğinde Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’le görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Amasra İlçemiz tarihi turistik bir ilçemiz. Yaz nüfusu fazla. Çeşm-i Cihan’ımız. Amasra Bartın’ın bir markası. Türkiye’nin bir değeri. Karadeniz’in incisi. Doğalgazı çoktan hak ediyor dedik. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) yatırım programında 2024 iken Sayın Bakanımız 20 Eylül’de Bartın’a geldiğinde 2023’e çekti.

“Bakanımız 1 yıl önce çekti”

Ulus, Kumluca ve Kurucaşile’yi de 2025’ten 2024’e çekti. Aslına burası taşımalı sistem olacaktı. Enerji Bakanımız yine “Kalıcı olsun. Boru hattı döşeyerek biz Amasra’mızı doğalgaza kavuşturalım” dedi. Çünkü taşımalı sistem olsaydı vatandaşın yükleneceği  maliyet biraz daha fazla olurdu. Taşımalı sistemden de Amasra’mız kurtulmuş oldu. Bakanımızın 20 Eylül’de 1 yıl öne almış olması bugün Amasra’da doğalgaz çalışmalarının başlamasını sağladı. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Akmercan Firması  ilçelerin dağıtımını da EPDK’nın verdiği lisansla üstleniyor. Taşeron firmalarla inşa faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

“Toplam maliyeti 100 milyonu aşıyor”

İhaleyi depremden 1 hafta sonu yapmıştık. 20 Şubat civarında Akmercan firması inşaat ihalesini yaptı.  Bartın Yaşam Tıp’ın önünden hat başlayacak. Sanayinin oradan geçecek. Dallıca Köyüne gelecek. TOKİ konutlarının altından geçecek çünkü oraya da doğalgaz vereceğiz. Oradan Kaman Köyüne geçecek. Kaman Köyünden Kazpınarı’na geçecek. Kazpınarı’ndan, Kuşkayası’ndan Amasra’ya ulaşacak. 20 kilometre hat uzunluğu. Karayoluna göre daha uzun. İnişli-çıkışlı yerler var. Öyle kolay bir iş değil. Toplamda 100 milyonu aşan bir maliyeti var. Bu Enerji Bakanlığımızın, hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın Amasra’ya verdiği değeri gösteriyor. Karayolunun kenarından karayolunun kazılması daha riskli. Ama bizim eski yoldan bu çalışmalar buraya inecek.

“7 kilometrelik şehir şebekemiz var”

Şehir merkezine geldiğimizde de bu sene için planlanan 7 kilometrelik şehir şebekemiz var. 2023’ün Kasımın sonuna doğru mahallelerimizin tamamında doğalgaz şebekesi döşenmiş olacak. Amasra’nın bende bir sakini olarak Amasra’mızın temiz havaya ihtiyacı var. Amasra’mız havasıyla tertemiz olacak. Karadeniz gazımız devreye girdikten sonra artık kendi gazımız, kendi enerjimiz, milli enerjimiz ki son 1 aylık faturalar doğalgaz kullananlar için büyük bir avantaj oldu. Herkesin faturalarını Cumhurbaşkanlığı kararıyla devlet ödüyor. 1 ay boyunca tamamını, 1 yıl boyunca da 25 metreküpe kadar olan kısmını. Yani mutfakta doğalgaz kullananlar için tüp bedava. Sıcak su bedava. Yaz dönemini de dikkate alırsak 4-5 aylık bir bedava kullanım söz konusu olmuş olacak.

“Amasra’yla birlikte Karadeniz gaz rezervi şuan 700 milyar metreküp”

Karadeniz gazı 3 yıl önce keşfedildi. 3 yıl önce keşfedildiğinde Kılıçdaroğlu çıktı “Erdoğan yine millete gaz veriyor” dedi. Gazı biz Amasra’ya veriyoruz işte. Amasra-1 Kuyusu Cumhurbaşkanımızın ilk müjdesiydi. Amasra-1 Kuyusuyla birlikte 700 milyar metreküpü aşmıştı. Amasra-2 Kuyusunda da sondaj çalışmaları devam ediyor. Oradan çıkacak gazda yine Türkiye’nin ana hattına verilecek. İnşallah Bartın’ımızda bütün ilçe ve beldelerimiz doğalgaza kavuşmuş olacak. Hatta yakın büyük köylerimizin de doğalgaz taleplerini inşallah karşılayarak bu kaliteli yaşamın avantajlarını Bartın’ın bütün her yeri bundan faydalanmış olacak.

“CHP iktidara geldiğinde enerji kuyularını da kapatır”

Karadeniz gazı 3 yıl önce keşfedildiğinde kara propaganda yapanlar bugün 14 Mayıs’ta artık siyaset sahnesinden silinecekler. Çünkü milli enerjiye inanmıyorsa onlar iktidara geldiğinde o enerji kuyularını kapatırlar. Geçmişte bunu yapmışlardı. Cumhuriyet Halk Partilerinin bazıları hala “Karadeniz gazı yok” diye videolar paylaşıyorlar. Orada doğalgaz olmasa Filyos’ta 10 bin kişi o çalışmaları hayata geçirebilir mi? Keşiften, Cumhurbaşkanımızın müjdesinin ardından 3 yıl içerisinde denizin dibinde 2 bin 200 metre derinlikte burada 170 kilometrelik uzunlukta, Karadeniz’in orta yerinde  çift hat o borular döşendi. Bu hat döşenirken Filyos’ta bir tarafta TPAO’nun doğalgaz üretim tesisleri inşa edildi. Hepsi birbirine eş zamanlı oldu. 5 tane büyük sondaj gemimiz orada görev yaparken yanında 53 tane gemide destek oldu. Bu bir milli başarıdır. Türkiye’nin başarısıdır. Türk mühendislerinin başarısıdır. Bu da yerli ve milli enerjinin milletimizin refahına sunulmasından ibarettir.

“Karadeniz gazını keşfeden yarın Akdeniz gazını da keşfeder”

Bugün Karadeniz gazını keşfeden yarın Akdeniz gazını da keşfeder. Ama Akdeniz gazını keşfetmemizin yolu da oranın güvenliğinden geçiyordu. Libya’ya gittiğimizde Cumhuriyet Halk Partisi bize Mecliste muhalefet yaptı. Biz Libya’ya Birleşmiş Milletlerin tanıdığı meşru hükümet devrilmesin ve o hükümetle yaptığımız Deniz Yetki Anlaşmasını koruyalım ve Doğu Akdeniz’deki haklarımızı küresel güçlere peşkeş çektirmeyelim diye askerimizi gönderdik. Cumhurbaşkanımız bir gün inşallah çıkacak “Doğu Akdeniz’de gazı bulduk” diye müjdeleyecek. Nasıl terörden temizlediğimiz Gabar’da petrol bulduysak gerçi ona da inanmıyorlar. Onlar inanmamaya devam etsin. Ama milletimiz bu güzelliklere inanıyor. Bu eserler milletimizin verdiği destek ve yetkiyle oluyor. Milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve AK Parti’ye 21 yıldan bu yana güvendi ve o güvenin neticesinde şehirlerimiz baştan başa yeniden imar edildi.”

Çakır: “Eski yoldan gelecek”

Yılmaz Tunç gibi çalışmaları yerinde gören Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da 2024 kışında Amasra’da doğalgazın yanacağını kaydetti. Başkan Çakır şunları söyledi:

“Amasra Belediyesi olarak doğalgazın üst kaplama maliyetleri üstleneceğimize dair Meclisimizden karar almıştık. Firmamız ve EPDK ile yaptığımız görüşmeler sonucunda da 2023 programına alınmıştı. Bu konuda da destekleri için vekillerimize de teşekkür ederiz. Akmercan Firması şuanda boruları indirmeye başlıyor. Bartın’dan Amasra’ya boru hattıyla gelecek. Eski yol diye tabir ettiğimiz Kazpınarı-Kaman yönünden doğru gelecek. Çelik hatlarla basınçlı gaz Amasra merkeze ulaştıktan sonra regürasyon merkezine bağlanacak. Polieten borularla da kent içine alımı başlayacak.

2024 kışında Amasra’da doğalgazı yakacağız”

Bugün gerçekten tarihi bir gün. Biz yıllarca çevre, temiz hava için mücadele etmiş insanlar olarak Amasra’mıza önemli bir yatırımı daha şirketin yatırımı ve Belediyenin aldığı kararla açmış oluyoruz. Bizim içinde çok keyifli bir gün. 2024 kışında mutlaka Amasra’da doğalgazı yakıyor olacağız. Ancak yaygınlığı biraz çalışma hızımız, tarihsel alanlarımıza önümüze çıkabilecek olası riskler ya da bu boru hattının Bartın’a bağlanmasıyla ilgili. Ama bizim için en keyifli olan şu; Bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır. Bittiğini hep birlikte göreceğiz.

“Kışın Fatih ve Kaleşah Mahallemizde çalışmalar yapılacak”

Amasra’nın batı yönünden geldiği için gazımız öncelikle ana yolumuzdan yani Amasra Müzesinden Kaleşah’a giden yoldan geçecek. Bizim öncelikli hedefimiz Kaleşah bölgesine de bir regürasyon merkezi kurup oraya çelik hatlarla en önce ulaştırmak. Malum biz turizm kentiyiz. Yazın kitle turizmiyle yüz yüzeyiz. Yaz günü merkezde çalışma olanağımız yok ama Fatih ve Kaleşah Mahallemizde çalışmalarına müsaade edeceğimizi ifade ettik. En kısa süre içerisinde Amasra ve halkımız için en iyi noktaya getirmek adına çalışmalarımız devam edecek.”

 

 

Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı
Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı
Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı
Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı
Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı
Amasra'da doğalgaz çalışmaları başladı