Akdeniz: 'BAĞKUR'lu ile SSK'lı arasındaki eşitsizlik giderilmeli'

Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz BAĞKUR'lu ile SSK'lı arasındaki eşitsizliğin giderilmesini istedi.

Akdeniz: 'BAĞKUR'lu ile SSK'lı arasındaki eşitsizlik giderilmeli'

Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, EYT düzenlemesi kapsamında BAĞKUR’lu ile SSK’lı arasındaki prim gün sayısı eşitsizliğinin giderilmesini istedi. Akdeniz konuyla ilgili yaptığı açıklamada taleplerini hükümet ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e ilettiklerini ifade ederek prim gün farkının kaldırılmasını ve esnafın EYT mağduru olmamasını talep etti. Yılmaz Akdeniz “Yaş sınırı olmadan yeni düzenleme ile birlikte 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesinin çözüme kavuşması esnaf ve sanatkarlarımız tarafından da olumlu karşılandı. Ancak BAĞKUR’lu esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntılar devam ediyor. Toplumda en çok çalışan kesim olan esnaf ve sanatkarlarımız sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar işinin başında durup katma değer üreterek yanında çalıştırdığı işçilerle birlikte istihdama katkı sağlıyor. Ancak esnafın yanında çalışan işçiler 5000 veya 7200 prim gününde emekli olurken esnafımız 9 bin günü doldurmak zorunda. En fazla primi ödeyen esnafımız olmasına rağmen en düşük maaşı alan da yine esnafımız. Norm birliği ile sosyal güvenliğin tamamı aynı şemsiye altında toplanmasına rağmen, esnafımızın prim gün sayısı maalesef düşürülmemiş olup, BAĞKUR’lu adeta üvey evlat gibi görülmektedir” dedi.
“Esnafın yanında çalışan bir kişi emekli oluyor ama esnaf olamıyor”
EYT düzenlemesiyle her ne kadar yaş şartı aranmasa da SSK’da kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü şartı aranırken, BAĞKUR’da kadınlarda 20 tam yıl 7200 gün, erkek 25 tam yıl 9000 gün şartı aranmaya devam ettiğini belirten Akdeniz, “Esnaf ve sanatkarımız, SSK’lıya göre 11 yıl daha fazla prim ödemek zorundadır. Dolayısıyla EYT düzenlemesinde 8 Eylül 1999 öncesi girişliler için SSK’lılar hemen emekli olabilirken, 1999’da BAĞKUR’a girmiş olan esnafımız halen daha prim gün sayısını doldurmak, yani beklemek zorunda. Yine mevcut durumda sigortalılardan son 7 yılda en çok hangi statüde çalışmışsa oradan emekli olma şartı var. Dolayısıyla daha önce SSK’lı olup sonradan BAĞ-KUR’lu olan esnafımız, 5 bin prim günü dolmuş olup yaş beklerken, şimdi EYT’den yararlanmak için 9 bin prim gününü tamamlamak zorunda. Talebimiz Anayasanın eşitlik ilkesiyle bağdaşmayan ve güven sorununa yol açan bu eşitsizliğin giderilerek, esnaf ve sanatkarlarımızın prim gün sayısının SSK prim gün sayısına eşitlenmesidir. Esnafımız yıllarca yemeden içmeden aksatmadan BAĞKUR primini ödedi. Esnafın yanında çalışan bir kişi emekli oluyor ama esnaf olamıyor. Bu konuda esnafımız için de çalışma yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.  

“Taleplerimizi ilettik”

Konuyla ilgili talepleri hükümete ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e ilettiklerini söyleyen Akdeniz, “Hükümetimizin bu taleplerimize kayıtsız kalmayarak, esnaf ve sanatkarları sevindireceğine olan inancımız tam olup, bu taleplerimizin EYT düzenlemesi kapsamında hayata geçirilmesini bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.