Ahilik Haftası kutlamaları başladı

12-18 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 35. Ahilik Haftası Kutlamaları başladı. Bu yıl dolu dolu geçecek olan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında ilk program Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlendi. Hafta kapsamında birçok etkinliğe yer verilirken düzenlenecek olan etkinliklere tüm Bartın halkı davet edildi.

Ahilik Haftası kutlamaları başladı

12-18 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 35. Ahilik Haftası Kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile başladı. Düzenlenen törende ilk olarak Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz tarafından Atatürk Anıtına çelenk bırakılırken ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu.

Özcan: “Ahilik tüm dünyaya rehberlik ederek geleceğe ışık tutmakta”

Törende konuşan Bartın Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan ise Ahilik kültürünün önemine vurgu yaparak bu güçlü geleneğin gelecek kuşaklara aktarılmasının gerekliliğine değindi.

Özcan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 “Sözlerime Ahi Evran-ı  Velinin şu güzel sözleriyle başlamak istiyorum. "Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" diyen Ahi Evran-ı Veliyi doğumunun 851. Yıl dönümünde rahmetle ve dua ile anıyorum. Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara bu kültürün aktarılması amacıyla Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli'nin doğumunun 851. yıl dönümünde bu yıl 35.’incisi düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları için buradayız. Ahilik kültür ve felsefesinin ortaya koyduğu değerler, yalnızca Anadolu'da ticaretle uğraşan Müslüman Türklere değil, tüm dünyaya rehberlik ederek geleceğe ışık tutmaktadır. Tüketicinin korunmasından kalite standartlarına, mesleki yeterlilikten kooperatifçiliğe, piyasa gözetiminden mesleki örgütlenmeye, bugünün modern iktisadi dünyasında önemli yeri olan değerlerler ve kavramlar Ahilik teşkilatları tarafından yüzyıllar önce benimsenerek uygulanmıştır.

“En önemli etkenlerden biri”

Zamanın ötesinde duruşuyla tüm toplumlara ve ticaret ile uğraşan herkese yol gösteren bu değerler bütünü, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, zengin ile fakir, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmiştir. Ahilik sistemine tabi coğrafyalarda hakim olan doğruluk, hakkaniyet, sevgi ve saygıya dayalı ahenkli çalışma sistemi, işini en iyi şekilde icra eden, birbirine güvenen, adaletli bir toplum meydana getirerek refah seviyesini yükseltmiştir. Sadece ticarette değil, hayatın her alanında paylaşmayı, dürüstlüğü ve işini iyi yapmayı felsefesinin merkezine koyan Ahilik, milletimizin asırlar boyunca birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını sağlayan en önemli etkenlerden biri olmuştur.

“Esnaf ve zanaatkarlarımız barışın temsilcileri olmuşlardır”

Ticaret Bakanlığımız ve Ticaret İl Müdürlüğü olarak biz, Ahilik kültürünü ve sistemini tanıtmak ve yaşatmak, Ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarmak ve Ahilik kültürünü evrensel bir marka haline getirmek amacıyla çalışmalara devam etmekteyiz. Yine günümüzde Ahiliğin temelini oluşturan, esnaf ve zanaatkarlarımız; daima devletinin ve milletinin yanında yer almış, toplumsal paylaşımın ve barışın temsilcileri olmuşlardır. Ahiliği oluşturan ruhu ne kadar güçlü kılabilir, genç nesillere ne kadar güçlü aktarabilirsek geleceğimize de o derece güvenle bakabileceğimizi düşünüyorum. Ahilik; zanaat ve ilmin ahlakla yoğurulduğu, zanaat ve ticaret gibi dünyevi işlerin Hakkın rızasına ve Kur'an ahlakına uygun biçimde yürütüldüğü, dünyada benzeri olmayan iktisadi ve sosyal bir model olduğunu ifade etmek isterim.

Özcan’dan etkinliklere davet

Her yıl başta Kırşehir'de olmak üzere, 81 ilde ve Bartın'ımızda olduğu gibi Ahilik Haftası etkinliklerini gerçekleştirmekteyiz. Bu minvalde Ahilik İl Kutlama Komitesince belirlenen etkinlikleri bugünden başlayarak hafta sonuna kadar devam ettireceğiz. Tüm vatandaşlarımızı; Kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden zanaatkarlarımızı ve esnafımızı Belediye sosyal tesislerindeki stantlarında ziyaret etmelerini rica ediyorum. Ayrıca tüm Bartınlıların Salı ve Perşembe akşamları Kültür Müdürlüğünde gerçekleşecek olan konserlerimize de katılarak bu ziyafete-farkındalığa ortak olmalarını özellikle istirham ediyorum. Kıymetli Katılımcılar: Dürüstlük, dostluk, kardeşlik, cömertlik, paylaşma ve yardımlaşmayı esas alan esnaf ve zanaatkârlarımız başta olmak üzere tüm halkımızın, Ahilik Haftası'nı en içten dileklerimle kutluyor, ebediyete intikal etmiş tüm esnaf ve zanaatkarlarımız ile tüm şehitlerimizi rahmetle ve dua ile anıyorum.”

Hafta boyunca gerçekleştirilecek olan etkinlikler şöyle:

Ahilik Etkinlik Alanının Açılışı ve Ahilik Aşı Sunumu

13.09.2022 Salı, Saat:11.00 Yer: Bartın Belediyesi Sosyal Tesisleri Ahilik Stantlarının Açılışı, Ahilik Fotoğrafları Sergisinin gezilmesi ve Ahilik Aşı ikramı.

Kültür Müdürlüğünde Konser

13.09.2022 Salı Saat:19.30'da Mehteran Gösterisi (Bartın Belediyesi), Semazen Gösterisi (BOED). Bartın Ahimizin Takdimi Şed Kuşanma Töreni sonrasında İlin Ahisi, İlin Kalfası ve İlin Çırağına hediyelerinin takdim edilmesi ve Sn.Canan Topal Konseri.

Öğrencilere "Ahilik Kültürü Sunumunun" Yapılması

14.09.2022 Çarşamba Saat: 10.30 Yer: Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi'nde öğrenim gören öğrencilere Ahilik Kültürünün tanıtımına ilişkin sunum yapılması.

Türk Sanat Müziği Konseri

15.09.2022 Perşembe Saat: 19.30 Yer: Kültür Müdürlüğü Konser Salonu Sn.Sezen Fındık Öztaş koordinatörlüğünde Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde Türk Sanat Müziği Korosu Konseri.

Kuran-ı Kerim Okutulması

16.09.2022 Cuma Hutbesinde ebediyete intikal etmiş esnaf ve zanatkârlarımız için Yeni Sanayi Camii'nde Kur'an-ı Kerim okutulması, namaz sonrası Gül Suyu ve Mevlit Şekeri ikramı.