AFAD, kentsel dönüşüme dikkat çekti

17 Ağustos Marmara Depreminin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bartın İl Müdürü Ahmet Yıldız deprem, imar ve kentsel dönüşüm arasındaki bağlantıya dikkat çekerek 'Yeni imar alanlarının açılmasından ziyade süratle eski yapıların, dönüşümünün, kentsel dönüşüm kapsamında, zemin etüdlerinin yapılarak buna göre belirlenecek kat sayısı doğrultusunda yapılması, imar alanlarının açılmasından ülkemiz insanın, fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplarına neden olan büyük deprem felaketlerinden minimum bir şekilde etkilenmesine indirgemek için daha elzemdir' dedi.

AFAD,  kentsel dönüşüme dikkat çekti

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bartın İl Müdürü Ahmet Yıldız17 Ağustos Marmara Depreminin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamasında deprem, imar ve kentsel dönüşüm arasındaki bağlantıya dikkat çeken Yıldız depremle ilgili “Deprem; yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani ortaya çıkan titreşimlerin, dalgalar halinde yayılarak, geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsma olayı olarak tanımlanmaktadır. Yer katmanlardaki şok dalgaların sebep olduğu bu olay yer katmanlarındaki hareket ve sürtünmeden kaynaklı "Kinetik" enerjinin açığa çıkması veya boşalması demektir. Ülkemiz toplam coğrafi alanın yaklaşık olarak yüzde 93'ü deprem riski taşımaktadır. Ayrıca ülke nüfusumuzun yine yaklaşık olarak yüzde 98'i deprem fay hatlarının üzerinde olduğu bildirilmektedir” dedi.

“Kat sayısı asgari düzeyde tutulmalı”

Kat sayısının da asgari düzeyde tutulması önem arz ettiğini kaydeden Ahmet Yıldız şöyle devam etti:

“Deprem için; daha çok 30 ila 40 yıllık eski yapıların zamanla toprak zeminin hareketliliği ve aşınması ile oluşan yıpranmanın yanı sıra, yapım aşamasındaki günün teknolojik koşulları da göz önünde bulundurulduğunda bu binalar daha çok risk barındırmaktadır. Yeni imar alanlarının açılması, bahçe, yeşil alan, dinlenme alanları beden eğitimi ve sosyal etkinlikler için ayrılan payın azami ölçüde tutularak, kat sayısının da asgari düzeyde tutulması önem arz etmektedir.

“Çözüm odaklı yapılmalı”

Kentsel Dönüşüm; Revizyon yapılacak şehir ve ilçelerinin risk analizi yıkık ve dayanıklılık anlamıyla değerlendirmenin yanı sıra, itfaiye vb büyük kurtarma araçlarına uygun imar düzenlemeleri, park, sosyal aktivite ve çocuk park alanlarına dönük çözüm odaklı yapılmalıdır. Bu minvalde, bir çok şehrimizde yukarıda sözünü ettiğimiz eski ve yıpranmış yapıların çokluğu da bilinen bir gerçektir. Ve yine bu yapıların olası bir depremde zarar görmeleri de kaçınılmaz bir olgudur.

Çözüm kentsel dönüşüm!

O halde; Yeni imar alanlarının açılmasından ziyade süratle eski yapıların, dönüşümünün, kentsel dönüşüm kapsamında, zemin etüdlerinin yapılarak buna göre belirlenecek kat sayısı doğrultusunda yapılması, imar alanlarının açılmasından ülkemiz insanın, fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplarına neden olan büyük deprem felaketlerinden minimum bir şekilde etkilenmesine indirgemek için daha elzemdir. Bu vesile ile 17 Ağustos Gölcük, İzmir depremi ve önceki depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.”