81 ilde eş zamanlı tatbikat

'12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı', 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümünde AFAD koordinasyonu ile 'Çök-Kapan-(Hayata) Tutun' başlığıyla yapıldı. Vatandaşlara, telefon, TV, radyo ve yerel anons sistemleriyle bildirilen deprem tatbikatı, saat 18.57'de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın tamamında gerçekleştirildi. Bartın'da dahil 81 il ve yavru vatandan canlı bağlantı ile yapılan tatbikatta 'Çök-Kapan-Tutun' uygulandı.

81 ilde eş zamanlı tatbikat

12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı “Çök-Kapan-(Hayata) Tutun” gerçekleştirildi

“12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı”, 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümünde AFAD koordinasyonu ile “Çök-Kapan-(Hayata) Tutun” başlığıyla yapıldı. Vatandaşlara, telefon, TV, radyo ve yerel anons sistemleriyle bildirilen deprem tatbikatı, saat 18.57’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın tamamında gerçekleştirildi. Eş zamanlı tatbikatı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konusundaki ulusal merkez olan AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinden yönetti.

Bartın başta olmak üzere 81 ilden ve yavru vatandan canlı bağlantı ile yapılan tatbikata, tüm valiler, il ve ilçe yöneticileri başta olmak üzere vatandaşlar katıldı. Tatbikatta, hayati doğru davranış olan “Çök-Kapan-Tutun” uygulandı.

Türkiye, “afetlere dirençli toplum oluşturma” vizyonuna ulaşmak için AFAD koordinasyonunda çalışıyor. Bu kapsamda, toplum farkındalığını arttırmak için yine AFAD koordinasyonunda çok geniş katılımlı bir deprem anı tatbikatı gerçekleştirildi. 12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı “Çök-Kapan-Hayata Tutun”, Düzce Depremi’nin yıl dönümünde yapıldı.

Ankara’daki AFAD merkez yerleşkesinden koordine edilen tatbikatı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yönetti. Tatbikat, aralarında, İçişleri Bakan Yardımcıları İsmail Çataklı ve Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Ankara Valisi Vasip Şahin, farklı bakanlıklardan genel müdürler ile genel komutanların bulunduğu üst düzey katılımla gerçekleştirildi.

81 ilden anlık görüntü aktarımı

2022 Afet Tatbikat Yılı videosu ile başlayan tatbikat, AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer’in verdiği brifingi ile devam etti. Çök-Kapan-Tutun temalı kamu spotunun gösterilmesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir konuşma yaptı. Devamında, Elâzığ, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Lefkoşa ve Düzce ile canlı bağlantılar gerçekleştirildi. Valiler, yöneticiler ve evlerine konuk olunan ailelerle görüşmeler yapıldı.

Elazığ’da Uçar ailesinin deprem sonrası yapılan AFAD Örnek Köy Evi’ne, İstanbul’da Aslantaş ailesinin evine misafir olundu. Diğer illerde öğrenci yurdu, kamu kurumu, fabrika ve şehir meydanına canlı bağlantı yapıldı. Düzce’ye yapılan bağlantıda, afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için dua edildi.

Tatbikat Telefonlara Gelen Hayati Bildirim Uyarısı, TV ve Radyo Uyarılarıyla Başladı

Saatler, 1999 Düzce Depremi’nin meydana geldiği 18.57’yi gösterdiğinde, telefon ayarlarında acil uyarı bildirimi açık olan vatandaşlara deprem uyarısı gönderildi. Deprem uyarısı ayrıca, TV, radyo ve yerel anons sistemleriyle vatandaşlara iletildi. TRT’nin TV ve pilot radyo kanalları, uyarıyı, AFAD İkaz Alarm Sistemi’nin Haber Alma ve Yayma Alt Sistemi üzerinden otomatik olarak yayına getirdi. Uyarı diğer TV kanallarında da büyük bir deprem tatbikatı görseli ile yayınlandı.

Belediyelerin anons sistemleri ve merkezi ezan sistemine bağlı camilerimizden sesli bildirim yapıldı. Tatbikatın koordine edildiği AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki üst düzey katılımcılar başta olmak üzere 81 il ve KKTC’de tüm yöneticiler, öğrenciler, memurlar, işçiler ve vatandaşların çoğunluğu “Çök-Kapan-Tutun” hareketini uyguladı.

Tatbikat, vatandaşların deprem anındaki doğru davranış şekillerini refleks haline getirmesi için önemli bir fırsat oldu.

Bartın da tatbikata katıldı

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda bugün saat 18.57'de 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Çök-Kapan-Tutun tatbikatına ilimizde de 7/24 görev yapan kamu kurum ve kuruluşları ile tüm vatandaşlarımız bulundukları yerlerde eşlik etti.

Depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu, depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olmamızın önemini vurgulayan Vali Arslan, gerçekleştirilen deprem tatbikatının farkındalık oluşturduğunu ifade etti.