8 Mayıs'ta 45 bin öğretmen atacak

Türkiye Büyük Millet Meclisindeki (TBMM) Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşmeleri esnasında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün hayırlı olmasını diledi ve öncelikli olarak deprem bölgesinde görevlendirilecek 45 bin öğretmen atamasının 8 Mayıs'ta yapılacağını söyledi. Grup Başkanvekili Tunç, bu ay içerisinde toplam 135 bin 805 kişinin kamuda istihdam edileceğini kaydetti.

8 Mayıs'ta 45 bin öğretmen atacak

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki (TBMM) Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşmeleri esnasında konuştu. Konuşmasına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Londra’da yapılan saldırıyı kınayarak başlayan Grup Başkanvekili Tunç, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a Londra’da gerçekleştirilen saldırı girişimini şiddetle kınıyorum. Sayın Tatar’a karşı düzenlenen bu saldırı girişimine karşı İngiliz makamlarını derhâl gereğini yapmaya davet ediyoruz. Kıbrıs Türkünün kaderi bizim de kaderimizdir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sayın Cumhurbaşkanımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

“Finlandiya’nın depremde uzattığı yardım eli dostluğumuzu pekiştirmiştir”

1924 yılında imzalanan Dostluk Anlaşması’yla başlayan Finlandiya’yla dostluk ilişkilerin depremde ülkenin uzattığı yardım eliyle daha da pekiştiğini ifade eden Yılmaz Tunç şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Komisyonumuzda kabul edilen Kuzey Atlantik Antlaşmasına Finlandiya Cumhuriyetinin Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’ni bugün Genel Kurulda görüşeceğiz; dün grup önerimizle öne aldığımız bir kanun teklifi. Finlandiya’yla ilişkilerimiz 1924 yılında imzalanan Dostluk Anlaşması’yla tesis edilen diplomatik ilişkiler, aradan geçen bir asra yakın süre zarfında daha da güçlenmiş, Finlandiya’nın deprem felaketi karşısında uzattığı yardım eli dostluğumuzu daha da pekiştirmiştir. Bu vesileyle, Finlandiya Hükûmeti ve Finlandiya halkının gösterdiği dayanışma ve gönderdiği yardımlar için bir kez daha teşekkür ediyoruz.

“Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün hayırlı olmasını diliyorum”

Üçlü Muhtıra’yla Finlandiya ve İsveç’in bu belgedeki taahhütlerini somut olarak uygulamalarının takibi ve ilerlemenin gözden geçirilmesi amacıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulmuştur. Gelinen süreçte, ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafe sebebiyle Genel Kurulumuzda görüşeceğimiz Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye, hakkaniyetli ve dengeli dış politikasıyla milletimizin, ülkemizin çıkarlarını korumaya, haklarını korumaya devam

edecek, mazlumlara umut olan bir aktör olmaya devam edecektir.

“45 bin öğretmen atamasını 8 Mayıs’ta gerçekleştiriyoruz”

Göreve geldiğimiz 2002 yılından bu yana her alanda olduğu gibi en büyük hamlemizi de eğitim alanında gerçekleştirdik. 2002’de yüzde 7,6 olan Millî Eğitim Bakanlığının bütçeden aldığı payı yüzde 15’e yükselttik, toplam eğitim bütçesini 10 milyardan 645 milyara çıkardık, derslik başına düşen öğrenci sayısını 40’lardan 20’lere indirdik, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 28’den 17’ye düşürdük, öğretmen sayısını 526 binden 1 milyon 120 bine yükselttik; bunlarla da kalmıyor, şimdi de yeni bir adım daha atıyoruz, öncelikli olarak deprem bölgesinde görevlendirilecek 45 bin öğretmen atamasını da 8 Mayıs’ ta gerçekleştiriyoruz. Ataması yapılacak olan tüm öğretmen adaylarımıza ve eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.

“Toplam 135 bin 805 vatandaşımızı kamuda istihdam edeceğiz”

Aynı zamanda, Sağlık Bakanlığımıza 42 bin 500 personel, Adalet Bakanlığımıza da 18 bin 305 personel, Millî Savunma Bakanlığımıza da 30 bin personel istihdam edilecek; bu ay içerisinde toplamda 135 bin 805 vatandaşımızın kamuda istihdamını sağlamış olacağız. Başvuru yapacak olan adaylarımıza başarılar diliyor, kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

“Kadına şiddetle ilgili eleştirileri kabul etmemiz mümkün değildir”

Tabii, burada kadına şiddetle ilgili söz alan arkadaşlarımız oldu. 6284 sayılı Kanun, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve bu, bizim dönemimizde yasalaşan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde hep beraber kanunlaştırdığımız, hem ailenin korunmasına yönelik hem de kadınlarımızın şiddetten korunmasına yönelik çok önemli bir yasal düzenleme ve bunun uygulaması da devam ediyor. 6284 sayılı Kanun’la ilgili olarak ve kadına karşı şiddetin önlenmesiyle ilgili olarak,kadınlarımızın şiddetten korunmasıyla alakalı olarak biz her zaman hassasiyetimizi korumaya devam edeceğiz. Kadınlarımız bizim

için çok önemli, çocuklarımızın korunması bizim için çok önemli. Özellikle, biz burada kadınlarımızı şiddetten koruyacak daha yeni yasal düzenlemeler yaptık, sadece 6284 sayılı Yasa’yla kalmadık. Türk Ceza Kanunumuzda ve Ceza Muhakemesi Kanunumuzda

gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerle kadınlarımızın şiddetten korunması anlamında çok önemli mevzuat düzenlemelerini daha çok yakın bir zamanda gerçekleştirdik; bu, bizim kararlılığımızı gösterir. Kadınlara yönelik kasten yaralama suçunun, tehdit suçunun,

işkence suçunun, eziyet suçunun cezalarını yarı oranında artırdık, bunu daha yeni yaptık biz. Bu konudaki hassasiyetimiz devam ediyor. Kadına karşı işlenen özellikle kasten öldürme suçunun Türk Ceza Kanunu’ndaki cezası müebbet hapistir. Bu suç kadına karşı işlenirse ağırlaştırılmış müebbet hapis olsun diye biz burada yeni düzenleme yaptık. Yine, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda “Kadına karşı işlenen suçlarda tutuklama sebebi var sayılır.” diye biz daha yeni yaptık bu düzenlemeyi. Dolayısıyla, kadının şiddetten korunması konusunda AK Parti’nin hassasiyeti son derece hassas ve devam ediyor, bu konudaki eleştirileri kabul etmemiz mümkün değildir. Yine, KADES uygulamasıyla, ŞÖNİM’lerle Bakanlıklarımızın -İçişleri Bakanlığının, Adalet Bakanlığının, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının- bu konudaki uygulamadaki hassasiyetleri de ortadayken bu şekilde suçlamalarda bulunulmasını kabul etmemiz mümkün değil.

“Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 yeni kütüphane”

Mart ayının son haftası Kütüphane Haftası. Tüm kütüphanecilerimizin Kütüphane Haftası’nı kutluyorum. Bu anlamda da özellikle son zamanlarda başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki Millet Kütüphanesi olmak üzere, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi İstanbul Rami Kütüphanesi olmak üzere birçok ilimizde büyük kütüphaneler oluşturuldu. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girdiğimiz şu dönemde 100 yeni kütüphaneyle de Kültür Bakanlığımızın bir projesi var. Dolayısıyla, bu anlamdaki hassasiyetimiz de devam ediyor. Tüm kütüphanecilerimizin Kütüphane Haftası’nı kutluyor, bunun ülkemizde kitap okuma alışkanlığını, bilgiye ve öğrenmeye olan ilgiyi daha da artırmasını temenni ediyorum.”