5 gün boyunca kan bağışı kampanyası

Türk Kızılay Bartın Şube Başkanı Dr. Önder Recep Acıbal, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası kan stoklarında sıkıntı yaşanmaması için ülke genelinde olduğu gibi Bartın'da da kan bağışı kampanyalarının gerçekleştirildiğini belirterek, stoklarda düşme yaşanmaması adına kan bağışı çağrısında bulundu.

5 gün boyunca kan bağışı kampanyası

Türk Kızılay Bartın Şube Başkanı Dr. Önder Recep Acıbal, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası kan stoklarında sıkıntı yaşanmaması için ülke genelinde olduğu gibi Bartın’da da kan bağışı kampanyalarının gerçekleştirildiğini belirterek, stoklarda düşme yaşanmaması adına kan bağışı çağrısında bulundu. Kan bağışının hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Acıbal, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası kan ve kan ürünleri ihtiyacına ilişkin detaylı açıklama yaptı. Bartın Belediye Sosyal Tesisleri’nde 10.30-19.00 saatleri arasında kan bağış etkinliği gerçekleştirileceğini belirten Acıbal, Bartın halkını kan bağışı etkinliğine davet etti. “Halkımızı destek olmaya davet ediyorum”

 Deprem sonrası gerçekleştirilen bağış kampanyalarına Bartın halkının göstermiş olduğu duyarlılıktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Acıbal; “Böylesine büyük deprem gibi afetlerde kan ihtiyacı ile ilgili çok öngörülebilir bir yol haritası çizmek mümkün olmuyor. Bu anlamda vatandaşlarımızdan stoklarımıza destek vermek üzere kan bağış noktalarımızı ve ekiplerimizi ziyaret etmelerini rica ediyoruz. Karabük Kan Merkezi’nin desteğiyle 13 Şubat Pazartesi gününden itibaren Bartın Belediye Sosyal Tesisleri’nde 10.30-19.00 saatleri arasında kan bağış etkinliği gerçekleştireceğiz. Bu etkinliğimiz 5 gün boyunca devam edecek. 17 Şubat Cuma günü etkinliğimiz sona erecek. Halkımızı etkinliğimize destek olmaya davet ediyorum” dedi.

“Tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz”

 Kan bağış noktalarındaki yoğunluk nedeniyle bağışçılardan da sabır beklediklerini ifade eden Acıbal; “Bilindiği gibi kan bağışı etkinliğimizi şube binamızda yapıyorduk. Ancak yaşanan yoğunluk nedeniyler kan bağışı etkinliğimizi Bartın Belediye Sosyal Tesisleri’ne aldık. Ancak şu da unutulmamalı… her ekibin belli bir kapasitesi var. Bekleme süreleri biraz uzayabilir. Lütfen bu bekleme sürelerini geçirirken yaşanan yoğunluk gözlerinin önünde olsun. Depremzedelere yarım edebilmek için biraz sabırlı olalım. Buradan aldığımız her iyilik tohumu, her damla kan afetzedelerimize ulaşacaktır. Kan, acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Afetten sonraki özellikle ilk bir hafta çok önemli. İnsanlar hastanede ya da yoğun bakım servislerinde yatarken dahi bu aldığımız kan bileşenlerine ihtiyaç duymaya devam edeceklerdir. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz kan bağışı etkinliğimize katılan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde ifade etti.

“Kan bağışı sadece afet anlarında akla gelmemeli”

Kan bağışı etkinlikleri olası bir sıkıntı halinde 'acil kan ihtiyacı var' diye panik oluşmaması açısından önem taşıyor. Kan bağışı sadece afet anlarında akla gelmemeli. Kan bağışı bir insanın diğer bir kişiyle dayanışmasıdır. Kan, kök hücre, immün plazma bağışını bir kültür haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için elimizden geldiğince kan bağışı konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. 'Kan ihtiyacı olursa çağrıda bulunulur, radyodan anons edilir ve giderim' gibi bir algı var. Hayır, kan sürekli bir ihtiyaç ve düzenli bağış gerekiyor. O nedenle yanlış algıyı değiştirmemiz gerekiyor. Kan bağışı aslında sağlıklı bir yaşam kültürü ve iyilik yapma fırsatı. 18-65 yaş arasındaki sağlıklı bütün vatandaşlarımızı bu duyguyu tatmaya davet ediyoruz” dedi.