450 Milyonluk bütçenin yüzde 30'u yatırım

2024 Mali Yılı Performans Planı, 2024 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı ile 2024 Mali Yılı Bütçesinin görüşüleceği İl Genel Meclisinde 20 günlük Kasım gündemi maratonu başladı. Maratonun ilk toplantısında İl Özel İdaresinin 2024 tahmini bütçesinin 450 milyon TL olduğunu ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, bütçenin yüzde 30'unun yatırımlarına ayrıldığını açıkladı. İkinci olarak bütçede en büyük payın yine eğitime aktarılacağını dile getiren Başkan Dursun, 2024'te eğitim yatırımları için 25 milyon 636 bin 453 TL bütçe öngörüldüğünü kaydetti.

450 Milyonluk bütçenin yüzde 30'u yatırım

2024 Mali Yılı Performans Planı, 2024 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı ile 2024 Mali Yılı Bütçesinin görüşüleceği İl Genel Meclisinde 20 günlük Kasım gündemi maratonu başladı. Gündemin ilk toplantısında İl Özel İdaresinin 2024 bütçesinin 450 milyon TL olarak belirlendiğini ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun “20 gün sürecek olan yoğun mesai bizleri bekliyor. Meclis ve komisyon çalışmalarında fedakârca çalışacağımız Meclis Üyelerimize, Özel İdaremizin tüm çalışanlarına ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan katkı verecek herkese şimdiden teşekkür etmek isterim” dedi.

“2017 bütçesinde bir ilki yaşadık”

Son yapılan yerel seçimlerle birlikte İl Genel Meclisinin beşinci bütçe dönemine girdiğini ifade eden Başkan Dursun, Meclis Üyelerinin tam kadro katıldığı toplantıda şunları söyledi:

“31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleriyle göreve gelen 7. Dönem Meclisinin beşinci bütçe dönemi içerisine girdi. Bu sebeple Kasım ayı toplantıları bütçe görüşmeleri nedeniyle önem taşıyor. 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılı bütçeleri ve gerçekleşme oranlarına da bir değinmek istiyorum.  30 milyon TL  olarak belirlenen 2015 yılı bütçesi yüzde 100 gerçekleşti.  34 milyon TL olarak belirlenen 2016 bütçesi  yüzde 98’lere ulaştı. 39 milyon TL olarak belirlenen 2017 bütçesi de 1 milyon TL fazla vererek 40 milyon TL olarak bir ilki yaşadık.

“2022 bütçesi 45 milyon TL fazla verdi”

 43 milyon 600 TL belirlenen 2018 bütçesi  de 1 milyon 800 TL fazla vererek 45 milyon 400 TL olarak gerçekleşti. 47 milyon olarak belirlenen 2019 bütçesinde yüzde 100  gerçekleşme  yaşandı. 55 milyon TL olarak planlanan 2020 yılı bütçesinde yüzde 100’lere varan bir gerçekleşme yaşandı. 65 milyon TL olarak planlanan 2021 yılı bütçesinde 3 milyon 560 bin TL fazla vererek 68 milyon 560 bin  TL olarak gerçekleşti.  Yine 85 milyon TL olarak planlanan 2022 yılı bütçesinde 45 milyon TL fazla vererek 130 milyon gerçekleşme yaşandı.

2023 bütçesinde 55 milyon TL gelir fazlası

2023 yılı için planlanan 195 milyon TL’lik bütçede ise yılın son aylarını yaşadığımız bugün itibarıyla iki ek bütçeyle 55.5 milyon TL’lik gelir fazlası kesinleşti. Yine fazlalaşan gelir ilave 2023 yılı yatırım kaleminde de artış olarak yansıtıldı. Geçmişteki 9 bütçe dönemine bakıldığında yatırımların zirve yaptığı bir bütçe dönemleri olarak hafızalarda yer aldı. Bütçeler bir öngörüyle hazırlanıyor.  Geçmiş bütçe dönemlerindeki başarılı süreçten edinilen tecrübeyle 2024 yılı bütçesinin de 450 milyon TL olarak öngörüldü. Her zaman olduğu gibi spor, eğitim, tarım, kültür, ulaşım ve alt yapı hizmetleriyle Bartın’ın  tüm kesimlerini kucaklayan çalışmaları hayata geçireceğiz.

2024 bütçesinde eğitime 26 milyon TL’ye yakın ödenek

2024 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynak eğitim yatırımlarına ayrılacak. Günümüz eğitim sisteminde okulların fiziki yapıları son derece önemli. Bu kapsamda il genelinde ihtiyacı olan okullarımızda modernize çalışmaları programlarda yer alacak. Milli Eğitim Bakanlığınca ilimizde yapımı planlanan   bazı okullara yerelden destek vereceğiz. Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü ile Destek Hizmetleri Müdürlüğüne eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere 25 milyon 636 bin 453 TL bütçe öngörüldü.

4 yeni anaokulu yapılacak

Yeni yapım işi olarak Karaköy Anaokulu yapımına 1 milyon 500 bin  TL, Esentepe Anaokulu yapımına 1 milyon 570 bin  TL, Çaydüzü Anaokulu yapımına 1 milyon 500 bin TL, Bartın Üniversitesi Anaokulu yapımına da 1 milyon 500 bin  TL bütçe ayrıldı.

3 ilkokul ve 2 okulun deprem güçlendirmesine ödenek

Ahmetler İlkokulu Ek Bina Yapım işine 2 milyon  TL, Karaköy İlkokulu ve Ortaokulu yapım işine 3 milyon TL, Karaköy İlkokulu yapım işine 2 milyon TL, Sütlüce İlkokulu Deprem Güçlendirme işine 1 milyon TL, Hasandede İlkokulu Deprem Güçlendirme işine 1 milyon TL, okulların bakım ve onarım giderlerine 2 milyon 800 bin  TL, ayrıca okulların tefrişat alımları içinde 7 milyon 165 bin  TL ödenek ayrıldı.

2003’ten bu yana Bartın’a 43’ün üzerinde okul

2003 yılından bugüne Milli Eğitim Bakanlığınca ilimize 43’ün üzerinde okulun kazandırılmasına büyük katkısı olan başta Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere Bakanlık yetkililerine ve İdaremizin Yatırım İnşaat Müdürlüğüne teknik personellerine  teşekkürü  bir borç biliyoruz.

İmar planlarında Filyos projeksiyonu

Filyos projeksiyonuna uygun olarak imar planları çalışmalarımıza devam ediyoruz. İmar  ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüz,  2024 yılında İl Özel İdaresinin sorumluluk alanlarında olan alanlarda uygulamalı imar planları ve 18 uygulamalarını yaparak sorunlu alanlarındaki imarın çözümüne katkı sağlayacak. Gelişme alanı olarak belirlenen bölgelerde  yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacak. Bu çerçevede geçmiş yıllarda sahil kesiminde başarılı çalışmalara imza attık. 2024 yılında yine aynı çalışmaların kapsamını genişleterek ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimizi hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda yürütülen imar planı çalışmalarını geçmişte başarıyla uyguladık. İmar konusundaki çalışmaları  geniş bir alanda sürdürdük.

“Sahillerimizi gelecek nesillere gönül rahatlığıyla bırakacağız”

Yapılan imar planına dayalı olarak 18. Madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada, Güzelcehisar, Büyükkızılkum, Hatipler, Çakraz plajlarında yaptığımız planlarımız ile bu sahillerimizi gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız. Özel İdaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder peyi devam edecek.

Mugada’ya yıldızlı tesisler geliyor

2023 yılında da büyük bir gayretle bu kapsamda Büyükkızılkum sahili ile Filyos sahili arasındaki mesafeyi kısaltan 2 kilometre yeni yol bağlantısı gerçekleştirildi. Yine sahillerimizin  ulaşımdaki  konforunu artırdık. Bunun yanında Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğünce Mugada sahilimize yıldızlı dinlenme tesislerinin yapımının da önünü açtık. Yapılacak bu ve buna benzer tesisler ile bölgenin turizmi çok daha gelişecek.

“Büyük gurup suları köylerimizde hayata geçirdik”

Bartın İl Özel İdaresi içme suları işletmeciliğine profesyonel bir anlayışla devam ediyor. İçme suları projeleri 14 yıl gibi uzun bir süre idaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde yürütüldü. Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük gurup suları köylerimizde hayata geçirdik. Fakat geldiğimiz yeni süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluk ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var.  O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesinin yapılması gerekiyor.

27 köyün şu işletmesi Özel İdarede

Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre sonrasında mevzuatlar çerçevesinde çözüm yolunun oluşturuldu. Bu kapsamda özellikle işletme sorunu yaşayan tesislerin işletmesini peyder pey devraldık.  Bugün itibarıyla işletmesi devralınan köy sayısı 27 oldu. Önümüzdeki dönemde bu alanda daha etkin ve profesyonel çalışmalar yapılacak. Bu süreçte işletme anlayışını geliştiren Su ve Kanal Hizmetler Müdürlüğüne ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Bartınspor Başkanından spor ve sporcuya destek sözü

Spora ve sporcuya yatırımlarımız artarak devam edecek. Geçmiş yıllarda birçok köyümüzde futbol sahaların oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapıldı.  İhtiyaç olan uygun  yerlerde saha yapımları gerçekleştirilecek.  2023 yılında da Merkez Ulugeçitambarcı, Kozcağız Aşağıdere, Amasra Gömü Köyü ile Göçkün Köyünde ve Ulus Dibektaş köyünde saha ve saha düzenlemeleri yapıldı.  Önümüzdeki dönemde de uygun alanlarda bu çalışmalar devam edecek. Ardından BAL Liginde ilimizi temsil eden Bartınspor ve diğer amatör spor kulüplerine  spor malzemesi alımında destek olduk. Bunun yanında 2024 yılında da aynı anlayışla bütçe imkanları ölçüsünde sporcuları desteklemeye devam edeceğiz.

450 milyon TL’lik bütçenin yüzde 30’u yatırımlara ayrıldı

Özel İdare, KÖYDES ve afet programlarında 150 milyon TL’ye varan ödeneklerle ulaşım ve içme sularında hedeflere ulaşıldı. 2024 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım programının bütçesinin 450 milyon TL olarak belirlendi.  Bu rakamın yüzde 30’luk kısmı yatırımlara ayrılmış olması Bartın İl Özel İdaremizi diğer birçok özel idarelerden farklı kılıyor. Bu konudaki söylemleri eyleme dönüştürmek için her zaman kararlı adımlarla yola devam ediyoruz.

“30 yıl bozulmayan konforlu yollar yaptık”

Son dönemde Özel İdare bünyesinde kurduğumuz beton santrali, kilit parke tesisi, asfalt plenti  sathi kaplama kombine asfalt robotları da bünyesine katarak yenilenmesi ile birlikte Özel İdaremize hizmet noktasında sınıf atlattı. Kurulan bu modern tesislerimiz ile Özel İdaremizin sorumluluk alanındaki 2 bin 336 km’lik yol ağında çok daha hızlı ve standardı yüksek yolları yaparak kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın ulaşımdaki konforu yükseltilecek. Kurduğumuz yeni tesisler ile 30 yıl bozulmayan konforlu yolları halkın hizmetine sunmaya devam edeceğiz.

275 kilometre yol ağının standardı yükseltildi

2023 yılı Özel İdare, KÖYDES ve afet programlarına da değinecek olursak İl Genel Meclisi kararıyla 2023 yılı bütçesiyle Yol Ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğüne 86 milyon 477 bin TL ödenek verildi. Bu ödenek ile Çalışma Yatırım Programında 57 kilometre 1. kat sathi kaplama, 155 kilometre 2. kat sathi kaplama, 9,5 kilometre sıcak asfalt, 10 kilometre kuru beton, 13,5 kilometre fillerli stabilize, 23,33 kilometre yeni yol açma, 5,5 kilometre kilitli parke taşı yol yapımı, 2 kilometre ıslak beton yol yapımı olarak toplamda 275 kilometre standardı yükseltilmiş yolları hizmete sunduk.

Dursun’dan teşekkür

Kırsala hizmet götürebilmemizi sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yine bu ödeneklerin ilimize aktarılmasında önemli katkıları olan Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç, Bartın Milletvekilimiz Yusuf Ziya Adatmaz ve Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan’a, ayrıca programların oluşmasını sağlayan İl Genel Meclis Üyelerimize, İdaremiz Genel Sekreteri ile yol ulaşımdaki müdür ve teknik personellerimiz ile alanda çalışan tüm işçilerimize gayret ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, yapılan tüm çalışmaların hayırlı olmasını diliyoruz.

2009’dan bu yana köylere 311 çocuk parkı

Çocuk parkı ve bekleme duraklarıyla köylerimizdeki sosyal alanları arttırıyoruz. 2009 yılında başlatılan “Tüm Çocuklar Mutlu Olsun” Projesiyle 13 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla toplam 311 adet kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettik. Hedefimizle 260 köye ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını istedik. Aynı kapsamda 700 noktaya yolcu bekleme durakları kuruldu.  Bütçe imkânları doğrultusunda 2024 yılında da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

6 sahilde 17 kişilik cankurtaran hizmeti

Cankurtaran hizmetimizi teknik araçlarla çok daha etkin hale getiriyoruz. İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar,  Göçkün ve Kapısuyu plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 3 adet jet ski, 2 adet zodiak bot, 2 adet insansız can kurtaran robotu ile 6 sahilimizde 17 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalışıyoruz.

bin 811 kişinin hayatı kurtarıldı

Özellikle Mugada ve Güzelcehisar sahillerinde yapılan yeni düzenlemeler ile yaz döneminde bölgeye yoğun tatilci akımı yaşanıyor. Bunun yanında Büyükkızılkum, Hatipler plajları da büyük ilgi görüyor. Bu plajlarda her geçen yıl artan yoğunluk sonucunda özellikle Karadeniz'in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakaları bu hizmetimiz öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 10 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 811 vatandaşımıza müdahale edilerek canları kurtarıldı. 2016 yılında 1 vaka ölümle sonuçlandı.  2017 – 2022 yıllarında sıfır vaka,  2023 yılında ise 2 boğulma vakasıyla karşılaştık.

2023’te köylere 261 çöp konteyneri

Çöp taşıma hizmetlerindeki geçmiş deneyimlerimizle profesyonelleşiyoruz. İdaremizin görev ve sorumluluk alanında bulunan merkez ve ilçe köylerimizin evsel nitelikli katı atıklarının toplanması ve sağlıklı çevre bilincinin artırılması amacıyla köylerin çöp toplama hizmetlerini gerçekleştiriyoruz. Bu konuda her geçen yıl çevre temizliğine daha da önem vererek her yıl araç ve konteyner sayılarını artırdık. Bu kapsamda 2023 yılında 261 konteyneri köylerimizin hizmetine sunarak toplamda 3 bin 26’ya ulaştık.

“Çöp toplama araç sayısı  7’ye ulaştı”

Yine çeşitli zaman dilimlerinde Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gönderilen çöp toplama araç sayısı toplamda 7’ye ulaştı. 18 kişilik personelle bu hizmet verildi.  2024 yılında da bu alanın bütçe imkânları ölçüsünde güçlendirilerek verilen hizmeti çok daha profesyonel hala getirme gayreti içerisinde olacağız. Her yıl olduğu gibi bu yılda hep birlikte önümüze koyacağımız yeni hedeflere büyük bir heyecanla koşacak, Bartın’ımızı büyütmeye ve geliştirmeye hep birlikte devam edeceğiz.  20 gün sürecek Kasım ayı meclis çalışmalarına katkı sağlayacak olan Meclis üyelerimize ve idaremiz birim müdürlerine şimdiden teşekkür ediyor çalışmalarımızın Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyoruz.”

Karakaya: “Halkımızın haklı taleplerine yetişmeye gayret ediyoruz”

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Vali Yardımcısı Uğur Karakaya’da toplantı da “Malum zor bir süreçten geçtik. Ama üstesinden gelmeyi başardık. Şüphesi ki bunda uyumlu bir şekilde birlik ve beraberlik içerisinde çalışmak etkili oldu. Arkadaşlarımıza bunun için teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımız hem afetin yaralarını sarma noktasında hem de programları yetiştirme noktasında büyük bir mücadele verdiler. Meclis Üyelerimiz her daim zaten takip ediyorlar. Muhtarlarımızla sürekli iletişim halindeler. Keza bizde öyleyiz ama gözümüzden bir şey kaçmasın diye ciddi gayret ve efor sarf ediyoruz. Sizlerde çok destek oluyorsunuz. Bizde elimizden geleni yaptık. Bu kadar kıt imkanın içerisinde bir şey çıkarmayı başardıysak ne mutlu bize. Bizde halkımızın haklı taleplerine yetişmeye gayret ediyoruz. İnşallah yeni bütçemiz de daha iyi hizmet yapmamıza vesile olur” dedi.

Kenan Dursun’un bu açıklaması sonrası Meclis Üyeleri, 2024 Mali Yılı Performans Programı  ve Çalışma ve Yatırım Programını  görüşülmek üzere komisyonların hepsine havale ederken 2024 Mali Yılı Bütçeni de yine görüşülmek üzere oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.

 

 

2024 Mali Yılı Performans Planı, 2024 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı ile 2024 Mali Yılı Bütçesinin görüşüleceği İl Genel Meclisinde 20 günlük Kasım gündemi maratonu başladı. Gündemin ilk toplantısında İl Özel İdaresinin 2024 bütçesinin 450 milyon TL olarak belirlendiğini ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun “20 gün sürecek olan yoğun mesai bizleri bekliyor. Meclis ve komisyon çalışmalarında fedakârca çalışacağımız Meclis Üyelerimize, Özel İdaremizin tüm çalışanlarına ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan katkı verecek herkese şimdiden teşekkür etmek isterim” dedi.

“2017 bütçesinde bir ilki yaşadık”

Son yapılan yerel seçimlerle birlikte İl Genel Meclisinin beşinci bütçe dönemine girdiğini ifade eden Başkan Dursun, Meclis Üyelerinin tam kadro katıldığı toplantıda şunları söyledi:

“31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleriyle göreve gelen 7. Dönem Meclisinin beşinci bütçe dönemi içerisine girdi. Bu sebeple Kasım ayı toplantıları bütçe görüşmeleri nedeniyle önem taşıyor. 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılı bütçeleri ve gerçekleşme oranlarına da bir değinmek istiyorum.  30 milyon TL  olarak belirlenen 2015 yılı bütçesi yüzde 100 gerçekleşti.  34 milyon TL olarak belirlenen 2016 bütçesi  yüzde 98’lere ulaştı. 39 milyon TL olarak belirlenen 2017 bütçesi de 1 milyon TL fazla vererek 40 milyon TL olarak bir ilki yaşadık.

“2022 bütçesi 45 milyon TL fazla verdi”

 43 milyon 600 TL belirlenen 2018 bütçesi  de 1 milyon 800 TL fazla vererek 45 milyon 400 TL olarak gerçekleşti. 47 milyon olarak belirlenen 2019 bütçesinde yüzde 100  gerçekleşme  yaşandı. 55 milyon TL olarak planlanan 2020 yılı bütçesinde yüzde 100’lere varan bir gerçekleşme yaşandı. 65 milyon TL olarak planlanan 2021 yılı bütçesinde 3 milyon 560 bin TL fazla vererek 68 milyon 560 bin  TL olarak gerçekleşti.  Yine 85 milyon TL olarak planlanan 2022 yılı bütçesinde 45 milyon TL fazla vererek 130 milyon gerçekleşme yaşandı.

2023 bütçesinde 55 milyon TL gelir fazlası

2023 yılı için planlanan 195 milyon TL’lik bütçede ise yılın son aylarını yaşadığımız bugün itibarıyla iki ek bütçeyle 55.5 milyon TL’lik gelir fazlası kesinleşti. Yine fazlalaşan gelir ilave 2023 yılı yatırım kaleminde de artış olarak yansıtıldı. Geçmişteki 9 bütçe dönemine bakıldığında yatırımların zirve yaptığı bir bütçe dönemleri olarak hafızalarda yer aldı. Bütçeler bir öngörüyle hazırlanıyor.  Geçmiş bütçe dönemlerindeki başarılı süreçten edinilen tecrübeyle 2024 yılı bütçesinin de 450 milyon TL olarak öngörüldü. Her zaman olduğu gibi spor, eğitim, tarım, kültür, ulaşım ve alt yapı hizmetleriyle Bartın’ın  tüm kesimlerini kucaklayan çalışmaları hayata geçireceğiz.

2024 bütçesinde eğitime 26 milyon TL’ye yakın ödenek

2024 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynak eğitim yatırımlarına ayrılacak. Günümüz eğitim sisteminde okulların fiziki yapıları son derece önemli. Bu kapsamda il genelinde ihtiyacı olan okullarımızda modernize çalışmaları programlarda yer alacak. Milli Eğitim Bakanlığınca ilimizde yapımı planlanan   bazı okullara yerelden destek vereceğiz. Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü ile Destek Hizmetleri Müdürlüğüne eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere 25 milyon 636 bin 453 TL bütçe öngörüldü.

4 yeni anaokulu yapılacak

Yeni yapım işi olarak Karaköy Anaokulu yapımına 1 milyon 500 bin  TL, Esentepe Anaokulu yapımına 1 milyon 570 bin  TL, Çaydüzü Anaokulu yapımına 1 milyon 500 bin TL, Bartın Üniversitesi Anaokulu yapımına da 1 milyon 500 bin  TL bütçe ayrıldı.

3 ilkokul ve 2 okulun deprem güçlendirmesine ödenek

Ahmetler İlkokulu Ek Bina Yapım işine 2 milyon  TL, Karaköy İlkokulu ve Ortaokulu yapım işine 3 milyon TL, Karaköy İlkokulu yapım işine 2 milyon TL, Sütlüce İlkokulu Deprem Güçlendirme işine 1 milyon TL, Hasandede İlkokulu Deprem Güçlendirme işine 1 milyon TL, okulların bakım ve onarım giderlerine 2 milyon 800 bin  TL, ayrıca okulların tefrişat alımları içinde 7 milyon 165 bin  TL ödenek ayrıldı.

2003’ten bu yana Bartın’a 43’ün üzerinde okul

2003 yılından bugüne Milli Eğitim Bakanlığınca ilimize 43’ün üzerinde okulun kazandırılmasına büyük katkısı olan başta Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere Bakanlık yetkililerine ve İdaremizin Yatırım İnşaat Müdürlüğüne teknik personellerine  teşekkürü  bir borç biliyoruz.

İmar planlarında Filyos projeksiyonu

Filyos projeksiyonuna uygun olarak imar planları çalışmalarımıza devam ediyoruz. İmar  ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüz,  2024 yılında İl Özel İdaresinin sorumluluk alanlarında olan alanlarda uygulamalı imar planları ve 18 uygulamalarını yaparak sorunlu alanlarındaki imarın çözümüne katkı sağlayacak. Gelişme alanı olarak belirlenen bölgelerde  yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacak. Bu çerçevede geçmiş yıllarda sahil kesiminde başarılı çalışmalara imza attık. 2024 yılında yine aynı çalışmaların kapsamını genişleterek ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimizi hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda yürütülen imar planı çalışmalarını geçmişte başarıyla uyguladık. İmar konusundaki çalışmaları  geniş bir alanda sürdürdük.

“Sahillerimizi gelecek nesillere gönül rahatlığıyla bırakacağız”

Yapılan imar planına dayalı olarak 18. Madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada, Güzelcehisar, Büyükkızılkum, Hatipler, Çakraz plajlarında yaptığımız planlarımız ile bu sahillerimizi gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız. Özel İdaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder peyi devam edecek.

Mugada’ya yıldızlı tesisler geliyor

2023 yılında da büyük bir gayretle bu kapsamda Büyükkızılkum sahili ile Filyos sahili arasındaki mesafeyi kısaltan 2 kilometre yeni yol bağlantısı gerçekleştirildi. Yine sahillerimizin  ulaşımdaki  konforunu artırdık. Bunun yanında Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğünce Mugada sahilimize yıldızlı dinlenme tesislerinin yapımının da önünü açtık. Yapılacak bu ve buna benzer tesisler ile bölgenin turizmi çok daha gelişecek.

“Büyük gurup suları köylerimizde hayata geçirdik”

Bartın İl Özel İdaresi içme suları işletmeciliğine profesyonel bir anlayışla devam ediyor. İçme suları projeleri 14 yıl gibi uzun bir süre idaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde yürütüldü. Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük gurup suları köylerimizde hayata geçirdik. Fakat geldiğimiz yeni süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluk ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var.  O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesinin yapılması gerekiyor.

27 köyün şu işletmesi Özel İdarede

Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre sonrasında mevzuatlar çerçevesinde çözüm yolunun oluşturuldu. Bu kapsamda özellikle işletme sorunu yaşayan tesislerin işletmesini peyder pey devraldık.  Bugün itibarıyla işletmesi devralınan köy sayısı 27 oldu. Önümüzdeki dönemde bu alanda daha etkin ve profesyonel çalışmalar yapılacak. Bu süreçte işletme anlayışını geliştiren Su ve Kanal Hizmetler Müdürlüğüne ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Bartınspor Başkanından spor ve sporcuya destek sözü

Spora ve sporcuya yatırımlarımız artarak devam edecek. Geçmiş yıllarda birçok köyümüzde futbol sahaların oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapıldı.  İhtiyaç olan uygun  yerlerde saha yapımları gerçekleştirilecek.  2023 yılında da Merkez Ulugeçitambarcı, Kozcağız Aşağıdere, Amasra Gömü Köyü ile Göçkün Köyünde ve Ulus Dibektaş köyünde saha ve saha düzenlemeleri yapıldı.  Önümüzdeki dönemde de uygun alanlarda bu çalışmalar devam edecek. Ardından BAL Liginde ilimizi temsil eden Bartınspor ve diğer amatör spor kulüplerine  spor malzemesi alımında destek olduk. Bunun yanında 2024 yılında da aynı anlayışla bütçe imkanları ölçüsünde sporcuları desteklemeye devam edeceğiz.

450 milyon TL’lik bütçenin yüzde 30’u yatırımlara ayrıldı

Özel İdare, KÖYDES ve afet programlarında 150 milyon TL’ye varan ödeneklerle ulaşım ve içme sularında hedeflere ulaşıldı. 2024 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım programının bütçesinin 450 milyon TL olarak belirlendi.  Bu rakamın yüzde 30’luk kısmı yatırımlara ayrılmış olması Bartın İl Özel İdaremizi diğer birçok özel idarelerden farklı kılıyor. Bu konudaki söylemleri eyleme dönüştürmek için her zaman kararlı adımlarla yola devam ediyoruz.

“30 yıl bozulmayan konforlu yollar yaptık”

Son dönemde Özel İdare bünyesinde kurduğumuz beton santrali, kilit parke tesisi, asfalt plenti  sathi kaplama kombine asfalt robotları da bünyesine katarak yenilenmesi ile birlikte Özel İdaremize hizmet noktasında sınıf atlattı. Kurulan bu modern tesislerimiz ile Özel İdaremizin sorumluluk alanındaki 2 bin 336 km’lik yol ağında çok daha hızlı ve standardı yüksek yolları yaparak kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın ulaşımdaki konforu yükseltilecek. Kurduğumuz yeni tesisler ile 30 yıl bozulmayan konforlu yolları halkın hizmetine sunmaya devam edeceğiz.

275 kilometre yol ağının standardı yükseltildi

2023 yılı Özel İdare, KÖYDES ve afet programlarına da değinecek olursak İl Genel Meclisi kararıyla 2023 yılı bütçesiyle Yol Ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğüne 86 milyon 477 bin TL ödenek verildi. Bu ödenek ile Çalışma Yatırım Programında 57 kilometre 1. kat sathi kaplama, 155 kilometre 2. kat sathi kaplama, 9,5 kilometre sıcak asfalt, 10 kilometre kuru beton, 13,5 kilometre fillerli stabilize, 23,33 kilometre yeni yol açma, 5,5 kilometre kilitli parke taşı yol yapımı, 2 kilometre ıslak beton yol yapımı olarak toplamda 275 kilometre standardı yükseltilmiş yolları hizmete sunduk.

Dursun’dan teşekkür

Kırsala hizmet götürebilmemizi sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yine bu ödeneklerin ilimize aktarılmasında önemli katkıları olan Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç, Bartın Milletvekilimiz Yusuf Ziya Adatmaz ve Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan’a, ayrıca programların oluşmasını sağlayan İl Genel Meclis Üyelerimize, İdaremiz Genel Sekreteri ile yol ulaşımdaki müdür ve teknik personellerimiz ile alanda çalışan tüm işçilerimize gayret ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, yapılan tüm çalışmaların hayırlı olmasını diliyoruz.

2009’dan bu yana köylere 311 çocuk parkı

Çocuk parkı ve bekleme duraklarıyla köylerimizdeki sosyal alanları arttırıyoruz. 2009 yılında başlatılan “Tüm Çocuklar Mutlu Olsun” Projesiyle 13 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla toplam 311 adet kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettik. Hedefimizle 260 köye ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını istedik. Aynı kapsamda 700 noktaya yolcu bekleme durakları kuruldu.  Bütçe imkânları doğrultusunda 2024 yılında da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

6 sahilde 17 kişilik cankurtaran hizmeti

Cankurtaran hizmetimizi teknik araçlarla çok daha etkin hale getiriyoruz. İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar,  Göçkün ve Kapısuyu plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 3 adet jet ski, 2 adet zodiak bot, 2 adet insansız can kurtaran robotu ile 6 sahilimizde 17 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalışıyoruz.

bin 811 kişinin hayatı kurtarıldı

Özellikle Mugada ve Güzelcehisar sahillerinde yapılan yeni düzenlemeler ile yaz döneminde bölgeye yoğun tatilci akımı yaşanıyor. Bunun yanında Büyükkızılkum, Hatipler plajları da büyük ilgi görüyor. Bu plajlarda her geçen yıl artan yoğunluk sonucunda özellikle Karadeniz'in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakaları bu hizmetimiz öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 10 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 811 vatandaşımıza müdahale edilerek canları kurtarıldı. 2016 yılında 1 vaka ölümle sonuçlandı.  2017 – 2022 yıllarında sıfır vaka,  2023 yılında ise 2 boğulma vakasıyla karşılaştık.

2023’te köylere 261 çöp konteyneri

Çöp taşıma hizmetlerindeki geçmiş deneyimlerimizle profesyonelleşiyoruz. İdaremizin görev ve sorumluluk alanında bulunan merkez ve ilçe köylerimizin evsel nitelikli katı atıklarının toplanması ve sağlıklı çevre bilincinin artırılması amacıyla köylerin çöp toplama hizmetlerini gerçekleştiriyoruz. Bu konuda her geçen yıl çevre temizliğine daha da önem vererek her yıl araç ve konteyner sayılarını artırdık. Bu kapsamda 2023 yılında 261 konteyneri köylerimizin hizmetine sunarak toplamda 3 bin 26’ya ulaştık.

“Çöp toplama araç sayısı  7’ye ulaştı”

Yine çeşitli zaman dilimlerinde Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gönderilen çöp toplama araç sayısı toplamda 7’ye ulaştı. 18 kişilik personelle bu hizmet verildi.  2024 yılında da bu alanın bütçe imkânları ölçüsünde güçlendirilerek verilen hizmeti çok daha profesyonel hala getirme gayreti içerisinde olacağız. Her yıl olduğu gibi bu yılda hep birlikte önümüze koyacağımız yeni hedeflere büyük bir heyecanla koşacak, Bartın’ımızı büyütmeye ve geliştirmeye hep birlikte devam edeceğiz.  20 gün sürecek Kasım ayı meclis çalışmalarına katkı sağlayacak olan Meclis üyelerimize ve idaremiz birim müdürlerine şimdiden teşekkür ediyor çalışmalarımızın Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyoruz.”

Karakaya: “Halkımızın haklı taleplerine yetişmeye gayret ediyoruz”

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Vali Yardımcısı Uğur Karakaya’da toplantı da “Malum zor bir süreçten geçtik. Ama üstesinden gelmeyi başardık. Şüphesi ki bunda uyumlu bir şekilde birlik ve beraberlik içerisinde çalışmak etkili oldu. Arkadaşlarımıza bunun için teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımız hem afetin yaralarını sarma noktasında hem de programları yetiştirme noktasında büyük bir mücadele verdiler. Meclis Üyelerimiz her daim zaten takip ediyorlar. Muhtarlarımızla sürekli iletişim halindeler. Keza bizde öyleyiz ama gözümüzden bir şey kaçmasın diye ciddi gayret ve efor sarf ediyoruz. Sizlerde çok destek oluyorsunuz. Bizde elimizden geleni yaptık. Bu kadar kıt imkanın içerisinde bir şey çıkarmayı başardıysak ne mutlu bize. Bizde halkımızın haklı taleplerine yetişmeye gayret ediyoruz. İnşallah yeni bütçemiz de daha iyi hizmet yapmamıza vesile olur” dedi.

Kenan Dursun’un bu açıklaması sonrası Meclis Üyeleri, 2024 Mali Yılı Performans Programı  ve Çalışma ve Yatırım Programını  görüşülmek üzere komisyonların hepsine havale ederken 2024 Mali Yılı Bütçeni de yine görüşülmek üzere oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.