315 konut, 448 iş yeri ve 132 taşıt selde zarar gördü

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Bartın'daki ulusal ve yerel basın kuruluşlarındaki gazetecilerle bir araya gelen Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın kent merkezi başta olmak üzere ilçelerde ve beldelerde 9 Temmuz yaşanan sel ve su baskınlarının bilançosunu açıkladı. Bu konuda bin 945 ihbar aldıklarını ve 315 konut, 448 iş yeri ve 132 taşıtın sel ve su baskınlarından etkilendiğini ifade eden Vali Arslan, 200 konuta toplam 3 milyon 240 bin 720 TL, 201 iş yerine de toplam 2 milyon 895 bin 420 TL can suyu mahiyetinde ödeme yapıldığını söyledi. Vali Arslan, son günlerde gündemde olan Bartın Irmağı Islah Projesiyle ilgili de 10-15 gün içerisinde Devlet Su İşlerince (DSİ) kamuoyunu bilgilendirme ve istişare amacıyla Bartın özelinde bir toplantı yapılacağını da belirtti.

315 konut, 448 iş yeri ve 132 taşıt selde zarar gördü

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Bartın’daki ulusal ve yerel basın kuruluşlarındaki gazetecilerle bir araya geldi. İnkumu Özel İdare Tesislerindeki kahvaltıda İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Vali Yardımcısı Uğur Karakaya, Vali Yardımcısı Miraç Akbulut, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Esat Kocaer’de yer aldı.  24 Temmuz’da Samsun’da olduğu için gazetecilerle geç bir araya gelmek durumunda kaldığını ifade eden Vali Arslan “Gazeteciler ve Basın Bayramı 24 Temmuz’du ama ben o gün Samsun’da olduğum için bugün (dün) sizleri ağırlama imkanı bulabildik. Hepinizin Gazeteciler ve Basın Bayramını tebrik ediyorum. İyi ki varsınız. Siz olmadan biz eksik oluyoruz. Sizinle de güzel çalışmalara imza atıyoruz” dedi.

Aksaklıkların kurumlar yerine ilk önce gazetecilere iletilmesi alışkanlığı

Son dönemde sosyal medyanın da aktif olmasıyla birlikte vatandaşların aksaklıklara dair herhangi bir bilgiyi ya da görseli ilk önce ilgili kuruma ulaşmak yerine direk basına göndermeyi ne yazık ki alışkanlık haline getirdiğini ifade Arslan bu konuda da gazetecilerden “Tabi bugünde sizlere iletmek istediğimiz bir husus var. Ne yazık ki vatandaşlarımızda bazı şeyler alışkanlık haline geldi. Direk Valiliğimize ya da Kaymakamlıklarımıza gitmeden “Şurada çöp var.” Ya da “Şuranın yolu bozuk.” Gibi bilgileri ya da fotoğrafları ilk önce sizlere atıyor. Vatandaşlarımız maalesef basın ve sosyal medya üzerinden bunu biraz alışkanlık haline getirdi. Ben tabi bu durumlarda müdahil olmaya çalışıyorum. Ama bazen öyle oluyor ki vatandaşlarımız 2 gün önceki ya da 1 saat önceki olayı size yeniymiş gibi verebiliyor. Ben ilgili arkadaşımızı aradığımda oranın temizlendiğini ya da onarıldığını bu sefer söylüyorlar. Tabi bunun geri dönüşünü biz sizlere “Biz orayı temizlemiştik” şeklinde her seferinde yapamayabiliyoruz. Bu konuda bizde sizden hassasiyet bekliyoruz. Tabi ben sizlere gelen bilgileri ya da fotoğrafları yayınlamayın demiyorum. Ama sizlere istişare ederek ya da bilgiyi doğrulayarak gidebilirsek daha mutlu oluruz. Bu konuda ben sizlerden destek bekliyorum” sözleriyle destek istedi.

“İklim değişiklikleri bizleri zorluyor”

İklim değişikliklerinin dünyanı olumsuz etkilendiği gibi Türkiye’yi de zorladığına dikkat çeken Nurtaç Arslan “Bu çağda yerel ya da ulusal medya olmadan yöneticilerin de hizmet edebilmesi ya da yaptığı hizmetleri duyurabilmesi mümkün olmuyor. Emeğinize tekrar teşekkür ediyoruz. Afetsiz, felaketiz günler diliyoruz ama maalesef geldiğimiz noktada iklim değişiklikleri bizleri zorluyor. Sadece bunu Bartın olarak söylemiyorum. Orman yangınlarından tutunda seline, depremine kadar ne yazık ki üzücü şeyler yaşayabiliyoruz. Gelinen noktada hem devlet olarak hem vatandaş olarak afetlere ve felaketlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Vatandaşlarımızı uyarmak konusunda ciddi anlamda bizlere katkı sağlıyoruz. Bizlerde uyarılarımızı yapıyoruz ama bunu basın aracılığıyla gönderdiğimizde vatandaşlarımız çok da duyarlı olabiliyor.” Sözleriyle toplumsal olaylarda üstlendiği rol  ve katkılardan dolayı gazetecilere teşekkür etti.

315 konutu sel ve su baskınlarından etkilendi

Gazetecilerin sorusu üzerine Bartın’ın değişik noktalarında, ilçelerinde ve beldelerinde 9 Temmuz’da yaşanan sel ve su baskınları sonrası tamamlanan hasar tespit çalışmalarıyla da ilgili bilgi veren Nurtaç Arslan şunları söyledi:

“9 Temmuz’daki yağışların ardından Bartın’da 315 konutumuz sel ve su baskınlarından etkilendi. Normalde bize bin 945 ihbar geldi. Buna istinaden 315 konutumuzda zarar tespiti yaptık ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlediği 72 maddelik kritere göre değerlendirmelerimizi yaptık. Mesela Bakanlık mutfak dolabı, laminat parke gibi şeyleri ödemiyor. Daha çok eşya zararları üzerinden gidiyor. Bu 72 maddelik kritere göre de bizde zarar tespitlerimizi yaptık ve Bakanlığımızdan ödeneklerimizi istedik.

200 konuta toplam 3 milyon 240 bin 720  TL ödeme yapıldı

Tabi bu 315 konutun 200’ü destek almaya hak kazandı. Neden böyle oldu? Diye soracak olursanız mesela yaklaşık 27 tanesinin hiçbir şekilde bu Bakanlığın belirlediği 72 kriteri tutmuyor. Diğer kalanlarda ikinci konutlar. Yani kişinin asli konutu değil yani yazlık gibi. Bakanlık bunlara da ödeme yapmıyor. Böyle olunca bu 315 konutun 200 adedine biz Pazartesi günü itibariyle ödemeleri gerçekleştirdik. Toplamda 3 milyon 240 bin 720  TL ödeme yaptık. Biliyorsunuz ki özellikle eski eşyaların konulduğu konut depolarına ödeme yapılmıyor. Bunlar 166 da adet. Tabi elimizde veri olması açısından bunları ödeme yapılmasa da tespit ediyoruz.

448 iş yeri sel ve su baskınlarından etkilendi

448 iş yerimizde aynı şekilde sel ve su baskınlarından etkilendi. Önce Defterdarlığımız zarar tespitlerini yapıyor. Sonra da Ticaret ve Sanayi Odasından, esnaf odalarımızdan bilirkişilerden oluşan bir komisyon Defterdarlığın yaptığı değerlemeyi bir kez daha gözden geçiriyor. Biz bu işlemi de tamamladık. Şuanda yaklaşık 120 milyon TL’lik bir zarar tespiti söz konusu. Ama AFAD’tan sigortalı ve sigortasız iş yeri ayrımına dair bilgi bekliyoruz. Bunun içinde üst kuruma yazdık. Üst kurumdan gelecek sonuçlara göre sigortasızlara belli bir barem dahilinde ödemeleri yapacağız. Bu arada 0 ile 50 bin TL arası olan işyerlerinin zararlar ödemelerini tamamladık. Ama 50 bin TL’nin tamamını vermedik. 10 bine kadar olanların tamamını ödedik. 10 bin ile 40 bin TL arasında olanlarında yüzde 70’ini ödedik. 0 ile 50 bin TL arasında zararı olan 201 iş yerine 2 milyon 895 bin 420 TL ödeme gerçekleştirdik.

“Can suyu mahiyetinde destek verilecek”

Şuan 50 bin TL’nin üzerinde zararı olan iş yerleri için ödeme yapacağız ama dediğim gibi sigortalılık durumunu bekliyoruz. Sadece biz değil afete uğrayan diğer iller de aynı durumda. Şunu da belirtmek istiyorum bu ödenen paralar devletimizin kişilere verdiği can suyu mahiyetinde ödemeler. Yoksa devletimizin böyle bir yükümlülüğü yok ki devlet bu durumda kişiye işyeri varsa sigortalatmasını söylüyor. Ama burada Zafer Köyü seliyle başlayan 3-4 yıldır böyle bir uygulama var. Can suyu dediğimiz aslında AFAD’ın insani yardım hesabından vatandaşlarımızı ve iş yeri sahiplerimizi rahatlatmaya yönelik böyle bir destek var.

132 taşıt etkilendi

Teknede dahil olmak üzere 132 taşıtımızda bundan etkilendi. Bazıları suya gitti. Geçen seneye göre bu rakam daha yüksek. Ama araçlarla ilgili herhangi bir ödeme olup olmayacağına dair bir netlik yok.”

Bartın Irmağı Islahı Projesindeki son durumla ilgili  soruyu da Arslan şöyle yanıtladı:

“9 Temmuz’dan sonra İçişleri Bakanımız, Adalet Bakanımız, Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürümüz buradaydı. Yalı mevkiini incelerken ırmak boyunu da incelediler. Buna ilişkin zaten bir proje yürüyor. Buna ilişkin 2 tane numune konuldu. İl Koordinasyon Toplantımızda da DSİ Bölge Müdürümüz bahsettin. İnşallah bir aksaklık olmaza 10-15 gün içerisinde sivil toplum kuruluşlarıyla ilin önde gelenlerine projeyi anlatacaklar. Kamuoyuyla paylaşılıp bir istişare edilecek. Bunu daha öncede söylemiştim bu proje bir peyzaj düzenlemesi değil. Biliyorsunuz ırmak yükseldiği anda bölge sular altında kalıyor. Bu tamamen taşkın önlemeye yönelik bir proje. Kaldırımdan itibaren yapılacak ve hiçbir şekilde ağaç kesimi olmayacak. Karşı tarafında da ağaçların arka tarafında taş tahkimatı öngörülüyor.”  

Nurtaç Arslan kahvaltı ve sohbet sonunda gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.