27 binden fazla turist Amasra'ya geldi

Kruvaziyer turizminde Karadeniz'in göz bebeği haline gelen Amasra şuana kadar Astoria Grande'yi 20 kez ağırladı. Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, 16 bin 974 yolcu, 10 bin 282 mürettebat olmak üzere 27 bin 256 kişinin Amasra'yı ziyaret ettiğini açıkladı.

27 binden fazla turist Amasra'ya geldi

Kruvaziyer turizminde Karadeniz’in göz bebeği haline gelen Amasra şuana kadar Astoria Grande’yi 20 kez ağırladı. Kruvaziyer turizmi, denizler üzerindeki keşif tutkusunu yaşatan ve farklı kültürleri deneyimleme fırsatı sunan unutulmaz bir seyahat deneyimi olarak öne çıktığını ifade eden Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır “Kruvaziyer turizmi, tarih boyunca denizlerin keşfiyle birlikte evrim geçirerek günümüze kadar ulaşan bir turistik faaliyet olarak öne çıkıyor. Deniz yollarının keşfi, ticaretin gelişmesi ve coğrafi keşiflerin artmasıyla birlikte kruvaziyer turizmi, dünya genelinde popüler hale geldi. Günümüzde kruvaziyer turizmi, dünya genelinde milyonlarca turisti ağırlayan büyük endüstrilerden biri… Modern gemiler, geniş yelpazede eğlence, yeme içme ve aktivite seçenekleri sunarak tatilcilerin beklentilerini karşılıyor. Kruvaziyer turizmi, denizler üzerindeki keşif tutkusunu yaşatan ve farklı kültürleri deneyimleme fırsatı sunan unutulmaz bir seyahat deneyimi olarak öne çıkıyor” dedi.

“Amasra turizmi çağ atladı”

kruvaziyer turizmiyle Amasra’nın çağ atladığına dikkat çeken Başkan Çakır şöyle devam etti:

“Amasra, doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve benzersiz atmosferiyle Türkiye'nin önemli turistik destinasyonlarından biri olma özelliğini taşıyor. Son dönemde ise bu güzelliklere bir yenisini ekleyerek kruvaziyer turizmi ile adından söz ettiriyor. Ege ve Akdeniz'in yanı sıra Karadeniz'e açılan bu kapıdaki turizm potansiyeli giderek artıyor. Amasra'nın sahip olduğu doğal liman, kruvaziyer gemilerinin kolayca demirleyebilmesine olanak sağlıyor. Bu avantaj, şehri kruvaziyer turizminin yeni yıldızı haline getiriyor. Amasra Limanı, dünya çapında ünlü kruvaziyer şirketlerinin rotalarında yer alarak turist akınına uğruyor.

“Bölgenin turistik potansiyelini artırıyor”

Rusya- Ukrayna Savaşı’ndan ötürü Karadeniz’e girmenin sorun teşkil ettiği şu günlerde Rusya’dan Amasra’ya gelen Kruvaziyer gemisi Astoria Grande, turistlere Amasra'nın eşsiz manzaralarını sunarken aynı zamanda bölgedeki tarihi ve kültürel zenginlikleri keşfetme fırsatı da sunuyor. Amasra'nın tarihi kaleleri, antik yapıları ve doğal güzellikleri, kruvaziyer turistlerin ilgisini çekiyor ve bölgenin turistik potansiyelini artırıyor.

“Ayda ortalama mürettebatıyla birlikte 3 bin  turist ağırlıyoruz”

Görevi devraldığımızda; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın alt yapısını bitirdiği Amasra Yolcu İskelesi Limanının, Uluslararası Güvenlik Sertifikası alınmamış, hudut kapısı ilanı olmamış, üst yapıda ilgili kurum ve kuruluşlara ait alanlar oluşturulmamış, enerji, aydınlatma ihtiyacından güvenlik ve kamera sistemlerinin kurulmasına kadar birçok eksiği vardı. Bizden önceki yönetimin üst yapı maliyetlerini karşılayamayacağı için İl Özel İdaresine devretmeyi planladığı, Amasra Yolcu Limanının eksiklerini tamamlayıp üst yapısını tamamladık. Limanımızda, ayda ortalama mürettebatıyla birlikte 3 bin  turist ağırlıyoruz.

“27 bin 256 misafirimiz limanımızı ziyaret etti”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Genel Müdürlüğü’nün 2023 verilerine göre şu ana kadar 20 gemi 16 bin 974 yolcu, 10 bin 282 mürettebat olmak üzere 27 bin 256 misafirimiz limanımızı ziyaret etti. Limanımız, kruvaziyer yolcu gemisi Astoria Grande’nin yolcuları tarafından Karadeniz’in en beğenilen durağı oldu. Kendi hizmet dönemimizde kentimize kazandırdığımız kruvaziyer turizminin, Belediyemize katkısı 2023 verileriyle limanımıza her yanaştığında asgari 250 bin 000 TL. Astoria Grande yanı sıra limanımıza gelmesi için yeni kruvaziyer turizm acentalarıyla görüşmelerimize devam ediyoruz. Ayrıca, kruvaziyer turizmi, Amasra'nın tanıtımına uluslararası düzeyde katkıda bulunarak şehrin turizm haritasında daha geniş bir yer edinmesine yardımcı oluyor.

Amasra'nın kruvaziyer turizmindeki başarısı, sadece şehrin değil, aynı zamanda Türkiye'nin turistik potansiyelini artırma noktasında da önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu gelişmelerle birlikte, Amasra'nın turistik çekiciliği, kruvaziyer turizmi sayesinde daha da parlayarak Türkiye'nin turizm sektöründeki önemli destinasyonlarından biri olma yolunda ilerliyor.”