'Özgür Basın, demokratik toplumun temel güvencesidir'
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayımlayarak tüm basın emekçilerinin bayramını kutladı.
Yeşil mesajında, 24 Temmuz 1908’de basında sansürün kaldırılmasının, Türk basın tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti. “117 yıl önce gazetelerin sansür memurlarına verilmeden yayımlanmaya başlaması, basının özgürlüğü adına atılmış büyük bir adımdır,” ifadelerini kullandı.
Basının halkın doğru bilgiye ulaşmasındaki rolüne dikkat çeken Yeşil, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkin aracı olan basın, aynı zamanda her bireyin bilgiye ulaşma ve fikirlerini ifade etme özgürlüğünün temelidir. Basının özgür konumunu gölgeleyen sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir.”
Toplum değerlerine saygılı, basın ahlakı ve ilkelerine uygun bir anlayışla görev yapan basın mensuplarının demokratik toplum düzeninin korunmasında kritik bir rol oynadığını vurgulayan Yeşil, basın çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesinin önemine de değindi.
“Basınımızın özgürce kamu yararı doğrultusunda haber yapabilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sendikal örgütlenme özgürlüğüne kavuşmaları en büyük temennimizdir,” diyen Yeşil, tüm basın mensuplarına başarılar dileyerek 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladı.
Haber: Erkan Hızoğlu