Muhtarlardan Dört Talep

Bartın'da 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törende konuşan Bartın Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı ve Çöpbey Köyü Muhtarı Muhammet Arslan, muhtarların sorun ve taleplerini dile getirdi.

Muhtarlardan Dört Talep

Düzenlenen törene Vali Yardımcıları Uğur Karakaya ve Muhittin Gürel, Belediye Başkan Yardımcısı Sançar Biçer, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Baykal, İl Genel Meclisi Başkanı Turhan Kalaycı, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, köy ve mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Tören, Bartın Muhtarlar Derneği Başkanlığı, Türkiye Muhtarlar Derneği Bartın Şubesi ve Kozcağız Bölge Muhtarları Derneği adına Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu ve Türk Bayrağı göndere çekildi.

“Muhtarlar, demokrasinin ilk halkasıdır”

Törende günün anlam ve önemine dair konuşmayı Bartın Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı ve Çöpbey Köyü Muhtarı Muhammet Arslan yaptı. Arslan, muhtarlık kurumunun tarihsel önemine vurgu yaparak, “Muhtarlık müessesesi, 19 Ekim 1829’da Sultan II. Mahmut’un fermanıyla kurulmuştur. 2015 yılında da 19 Ekim, resmi olarak ‘Muhtarlar Günü’ ilan edilmiştir. Bu özel günün ilan edilmesini sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Arslan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır” sözünü hatırlatarak, “Biz muhtarlar, devlet ile millet arasında köprü görevini üstlenen, demokrasinin ilk halkasını oluşturan temsilcileriz. Bartın’da 55 mahalle ve 258 köy muhtarı olarak vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Muhtarlardan dört talep

Muhtarlık müessesesinin yasal çerçevesinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, muhtarların sorunlarına çözüm getirecek dört temel talebi şöyle sıraladı:

Belediyelerin yasal muhatap zorunluluğu: “Mahalleleri ilgilendiren konularda belediyelerin ilgili muhtarlarla doğrudan iletişim kurması yasal zorunluluk haline getirilmelidir.”

Komisyonlarda oy hakkı: “Muhtarların mahallelerini ilgilendiren konuların görüşüldüğü belediye komisyonlarında yer alması ve oy kullanma hakkına sahip olması gerekir.”

Yetki ve sorumluluk tanımı: “Muhtarların görev, yetki ve sorumluluk alanları günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmelidir.”

Türkiye Muhtarlar Birliği: “Muhtarların daha güçlü ve örgütlü bir yapıya kavuşması için Türkiye Muhtarlar Birliği mutlaka kurulmalıdır.”

Gazze ve Amasra mesajı

Konuşmasının sonunda yakın coğrafyada yaşanan trajedilere ve Bartın’ın acı hatıralarına da değinen Arslan, “Gazze’de hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimizi, 2022 yılında Amasra maden faciasında şehit olan 43 madencimizi ve ebediyete göç eden tüm muhtarlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Muhammet Arslan, sözlerini “Tüm meslektaşlarımızın Muhtarlar Günü’nü kutluyor, milletimizle omuz omuza hizmet etmeye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyorum,” diyerek tamamladı.

Haber: Muhammet Civan