Memur-Sen: 'Gelirde Adalet, Ücrette Denge İstiyoruz, Yetersiz Teklife Hayır'

Memur-Sen Bartın İl Temsilcisi Muhammed Akça, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kamu işvereninin sunduğu zam teklifine tepki göstererek, 'Gelirde adalet, ücrette denge istiyoruz. Yetersiz teklife hayır' dedi.

Memur-Sen: 'Gelirde Adalet, Ücrette Denge İstiyoruz, Yetersiz Teklife Hayır'

 

 

 

Bartın Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yapan Akça, kamu işvereninin 2026 yılı için yüzde 10+6, 2027 yılı için yüzde 4+4 oranında zam teklif ettiğini hatırlatarak, bu teklifin gerçekçi olmadığını ve memurların yaşadığı ekonomik zorlukları görmezden geldiğini söyledi. Akça, “Kira artış oranının yüzde 41 olduğu bir ortamda, düşük enflasyon hedeflerine dayalı zam teklifini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu teklif, memurların niteliğini ve emeğini değersizleştirmektedir” diye konuştu.

 

Memur-Sen olarak taleplerini sıralayan Akça, 2026 yılının ilk altı ayında yüzde 10 refah payı, 10 bin TL taban aylığa zam ve yüzde 25 oranında artış, ikinci altı ayında ise yüzde 20 zam talep ettiklerini belirtti. 2027 yılı için ise ilk altı ayda 7 bin 500 TL taban aylığa zam ve yüzde 20 oranında artış, ikinci altı ayda ise yüzde 15 zam istediklerini dile getirdi.

 

Akça, ayrıca ilave 1 derece verilmesi, 1. dereceye 3600 ek gösterge, akademisyen, şube müdürü, mühendis ve teknik personelin mali haklarının iyileştirilmesi, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması, bayram ikramiyesi, kira desteği, gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesi, seyyanen ödemenin emekliliğe yansıtılması gibi taleplerinin de olduğunu ifade etti.

 

Toplu sözleşme sürecinin uzlaşma ile tamamlanması gerektiğini vurgulayan Akça, “Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır şekilde imzalanmalıdır. Eğer adil bir teklif gelmezse eylemlerimiz iş bırakma, yürüyüş ve mitinglerle devam edecektir” dedi.

 

“Bu teklif yetersiz ve geçersizdir”

 

Akça açıklamasında şunları söyledi:

"8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, Kamu İşvereni’nin sunduğu teklife karşı; ortak tepkimizi göstermek, Genel Merkezimizin Eylem Planı doğrultusunda  sorumluluğumuzu yerine getirmek ve sesimizi İşveren’e duyurmak için bugün buradayız.

 

Kamu işvereni dün açıkladığı teklifte 2026 için %10 + %6, 2027 için %4 + %4 zam önerisinde bulundu. Öncelikle; İşveren Heyeti’nin bu teklifini yok saydığımızı ve Gerçekçi bulmadığımızı belirtiyoruz; Görüyoruz ki İşveren, Tutmayan enflasyon hedeflerini baz alarak

Kamu görevlisine bu teklifi layık görmüştür. İşverenin teklifinde;

Refah payı ve taban aylığa zam yoktur.  Gelirde adaleti sağlayacak oran yoktur.  Emekli ve emekçiyi gözeten bakış yoktur. Kamu işvereninin bu teklifi; memurun yaşadığı zorlukların

görmezden gelindiğini gösteriyor. Teklif, kamu görevlilerinde

hayal kırıklığı oluşturmuştur.  Kira artış oranının %41 olduğu bir zeminde, düşük belirlenmiş enflasyon hedefi kadar  zam teklif edilmesi kabul edilebilir değildir.  Bu teklif yetersiz ve geçersizdir.

Yıllarca dirsek çürütmüş,  gecesini gündüzüne katmış,

daha kaliteli kamu hizmeti için kariyer yapmış memurlarımızın; niteliğini ve emeğini değersizleştiren bir teklif olarak görüyoruz.

Kamu çalışanları arasında oluşan huzursuzluğu,  Ücretlerde oluşan adaletsizliği bu teklif gidermez.

 

“Kaybeden taraf olmak istemiyoruz”

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın, kamu çalışanları arasında ücretlerin dengelenmesi hassasiyetinin dikkate alınmadığı açıkça görülmektedir.  Geçmiş kayıplarımız, Yüksek enflasyon,

Market/Pazar fiyatları, Gelecek kaygılarımız, İşverenin teklifine yansımamıştır.  Görüyoruz ki, Kamu İşvereni 7. Dönem Toplu Sözleşmedeki hatasını tekrar ediyor. Altını çizerek ifade ediyoruz ki, memurların ve emeklilerin kaybedecek 2 yılı daha yok. Biz tutmayan hedeflerin, adaletsiz Hakem Kurulu’nun,  Maliyenin sıkılaşma politikalarının sonucunda kaybeden taraf olmak istemiyoruz!

 

“Adil teklifi masaya sunmalıdır”

Kıymetli Basın Mensupları, Değerli arkadaşlar, Memur-Sen olarak;  2026 yılının birinci altı ayında; %10 Refah Payı 10.000 TL Taban Aylığa Zam %25 oransal zam İkinci altı ayında; %20 oransal zam teklif ettik. 2027 yılının birinci altı ayında; 7.500 TL Taban Aylığa Zam %20 oransal zam ve İkinci altı ayında %15 oranında artış teklif ettik.  Refah payı istedik; çünkü geçmiş dönem kayıplarımızın  giderilmesi gerekiyor. Taban aylığa zam istedik;  çünkü görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki dengenin yeniden kurulması gerekiyor.

Oransal zam istedik, çünkü kamu görevlilerinin yüksek enflasyon altında ezilmemesi gerekiyor. Enflasyon oranında zammın, zam olmadığını İşverenin kabul etmesi gerekiyor. Bu hususlara ilave olarak, İlave 1 derece verilmesini, Aileyi koruyacak tekliflerimizin kabul edilmesini, 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge verilmesini

İstiyoruz.  Akademisyenlerin, şube müdürlerinin, şef ve amirlerin

mali ve özlük haklarının düzeltilmesini, Mühendis ve Teknik personelin mali haklarının iyileştirilmesini, Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılarak uygun hizmet sınıfına geçirilmesini

istiyoruz. Bayram ikramiyesi verilmesini, Kira desteği sözünün yerine getirilmesini, Gelir vergisinin %15’e sabitlenmesini

İstiyoruz. Seyyanen ödemenin emekliliğe yansıtılmasını,

Bütün gelirlerimizin emekliliğe esas sayılmasını,4688 sayılı Kanun’un revize edilmesini istiyoruz. Türkiye büyürken alım gücümüz de büyüsün, Milli gelir artarken memurun refah düzeyi de artsın istiyoruz. Toplu Sözleşme Masası adaleti tesis edecek, Dengeyi kuracak, eşitliği sağlayacak güce sahiptir. 8. Dönem Toplu Sözleşme uzlaşma ile tamamlanmalı, Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine, Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır şekilde imzalanmalıdır. Toplu sözleşme masasının 1 haftadan az süresi var.

Bunun için İşveren Heyeti zaman kaybetmeden; Çalışma barışını sağlayacak, Müzakereye uygun,  Adil teklifi masaya sunmalıdır.

Aksi takdirde, Memur-Sen Başkanlar Kurulumuzun Almış olduğu kararlar neticesinde, “Memur-Emekli Nöbette Eylem Çadırı Kurulması”, İş Bırakma, Yürüyüş ve Ankara Mitingi Eylemlerimizle

Tepkimiz Devam Edecektir. Son sözümüz şudur; Adil ve acil teklif bekliyoruz. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum…

Gelirde adalet, ücrette denge istiyoruz. Yetersiz teklife hayır !"

Haber: Haluk Türkoğlu