CHP lideri Özgür Özel'e saldırıya Bartın'dan tepki yağdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için düzenlenen anma programının ardından fiziksel saldırıya uğradı. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'ndeki tören sonrası gerçekleşen olayda, 66 yaşındaki S.T. adlı saldırgan, Özgür Özel'e yaklaşarak yumruk attı. Güvenlik güçlerince anında etkisiz hale getirilen saldırgan gözaltına alınırken olay sonrası Özel, korumaları eşliğinde alandan ayrıldı. Saldırı sonrası siyaset arenasından ve kamuoyundan kınama mesajları gelirken, Bartın'dan da çok sayıda tepki yükseldi.

CHP lideri Özgür Özel'e saldırıya Bartın'dan tepki yağdı

Adalet Bakanı ve AK Parti Bartın eski Milletvekili Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, “Şiddet, demokratik toplumlarda hiçbir düşüncenin aracı olamaz. Sayın Özgür Özel’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum,” dedi. Tunç, ayrıca saldırganın geçmişine ilişkin bilgi vererek, 2004 yılında iki çocuğunu öldürmekten müebbet cezası alan şahsın, eski ceza mevzuatı gereği 2020’de şartlı tahliye edildiğini belirtti. Tunç, “Bugünkü yasal düzenlemeler altında aynı suçları işleseydi, çok daha uzun süre cezaevinde kalırdı,” diyerek kamuoyundaki yanlış bilgilere de açıklık getirdi.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise saldırının sadece Özel’e değil, CHP’nin demokrasi mücadelesine yönelik olduğunu vurguladı. Bankoğlu, “Bu saldırının peşini bırakmayacağız. Yalnızca faile değil, arkasındaki odaklara da bakılmalı,” ifadelerini kullandı.

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da Özel’e geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Sorumlular hukuk önünde gereken cezayı alacaktır,” dedi.

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, saldırının yalnızca bir kişiye değil, halkın iradesine karşı yapıldığını belirtti. Yalçınkaya, “Sayın Özel’e yapılan bu saldırı, Türkiye’nin aydınlık geleceğine yönelik bir tehdittir. Sessiz kalmayacağız,” dedi.

CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol ise “Genel Başkanımıza yapılan bu çirkin saldırı, demokrasiyi savunan herkese yapılmıştır. Bizleri susturamazsınız,” derken, Merkez İlçe Başkanı Fatma Mazhar ise “Bu saldırı, halkın iradesine karşı bir darbedir. Sayın Özel’in yanındayız, dimdik duracağız,” ifadelerini kullandı.

Tunç: "Şiddet asla meşru bir araç değildir"

Adalet Bakanı ve AK Parti Bartın eski Milletvekili Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, “CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e yönelik gerçekleştirilen fiili saldırıyı şiddetle kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu alçak saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca derhal adli soruşturma başlatılmış, şüpheli gözaltına alınmıştır. Demokratik toplumlarda şiddet, hiçbir görüşün, hiçbir fikir ayrılığının meşru aracı olamaz. Şiddete karşı ortak ve kararlı bir duruş sergilemek, Hukuk Devleti ilkesine ve toplumsal barışa inanan herkesin ortak sorumluluğudur.”dedi.

Bakan Tunç, bir diğer açıklamasında ise saldırıyı gerçekleştiren şahıs ile ilgili bilgi vererek, “CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e yönelik gerçekleştirilen fiili saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca derhal adli soruşturma başlatılmış, saldırıyı gerçekleştiren şüpheli şahıs gözaltına alınmıştır. Soruşturma titizlikle ve çok yönlü şekilde sürdürülmektedir.

Söz konusu şahsın, 2004 yılında iki çocuğunu kasten öldürme ve iki çocuğunu da kasten yaralama suçlarından İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce iki kez müebbet hapis ve süreli hapis cezalarına çarptırıldığı anlaşılmıştır. Suçun işlendiği tarihte yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 647 sayılı Ceza İnfaz Kanunu hükümleri çerçevesinde, ilgili şahıs ceza infaz kurumunda 16 yıl kaldıktan sonra, 2020 yılında şartlı tahliye edilmiştir. 2005 yılında AK Parti iktidarları döneminde yapılan köklü reformlarla Türk Ceza Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu tamamen değiştirilmiş; hem suçlara öngörülen cezalar artırılmış, hem de infaz süreleri uzatılmıştır. Ancak saldırgan, bu değişikliklerden önce suç işlediği için eski mevzuata göre cezaevinden tahliye edilmiştir.

Bugünkü mevzuat uyarınca aynı suçu işlemiş olsaydı, birden fazla ağırlaştırılmış müebbet ve süreli hapis cezası alması durumunda Ceza İnfaz Kanunu 107/3-a maddesi gereğince en az 36 yıl yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda kalacağı açıktır.

Dolayısıyla, kamuoyunda bazı çevrelerce oluşturulmak istenen “müebbet aldı, serbest bırakıldı” yönündeki değerlendirmeler gerçeği yansıtmamakta; hukuki ve infaz sürecine ilişkin bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.”dedi.

Bankoğlu, "Bu saldırının arkasındaki güç araştırılmalı"

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise saldırının sadece Özel’e değil, CHP’nin demokrasi mücadelesine yönelik olduğunu vurgulayarak, “Genel Başkanımız Özgür Özel'de yönelik anma töreninde yapılan saldırı, düşmanlaştırma siyasetinin bir sonucudur. Sadece Genel Başkanımıza değil, partimizin kurumsal kimliğine, demokrasi mücadelesine de yapılmıştır. Genel Başkanımıza yapılan bu saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun diliyorum. Saldırganın en ağır cezayı alması ama en çok da arkasındaki gücün araştırılması gerekiyor. Bu işin peşini bırakmayız!”dedi.

Aldatmaz, “Yargı gereğini yapacaktır”

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da Özel’e geçmiş olsun dileklerini ileterek, “CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu menfur olayı gerçekleştirenler yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir.”dedi.

Yalçınkaya, “Bu saldırı doğrudan demokrasiye yönelmiştir”

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, saldırının yalnızca bir kişiye değil, halkın iradesine karşı yapıldığını belirtti. Yalçınkaya, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e yönelik yapılan alçak saldırıyı en ağır biçimde kınıyorum. Ülkemizin birlik ve beraberliği için gece gündüz demeden mücadele eden, halkın sesi olmaktan asla geri durmayan Sayın Genel Başkanımıza yönelen bu saldırı; doğrudan demokrasiye, halk iradesine ve Türkiye’nin aydınlık geleceğine yönelmiş bir tehdit niteliğindedir. Bu saldırının arkasındaki odaklar ve azmettiriciler mutlaka ortaya çıkarılmalı, yargı önünde hesap vermelidir. Sayın Özgür Özel’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, kendisine yapılan bu çirkin saldırının karşısında kararlılıkla durduğumuzu ifade ediyorum. Bu ülkenin onurlu yurttaşları olarak, susmayacağız, korkmayacağız, geri adım atmayacağız.”şeklinde konuştu.

CHP İl ve İlçe Teşkilatları da sert tepki gösterdi

CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol ise açıklamasında “Genel Başkanımız Sn.Özgür Özel’e yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Ülkemizin demokratikleşmesi yolunda var gücüyle çalışan partimizin genel başkanını ve bizleri bu uğurdan dönmeye hiç kimsenin de gücü yetmez. Bizleri asla kapalı salonlara sokamayacaksınız. Genel başkanımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”dedi.

Merkez İlçe Başkanı Fatma Mazhar ise açıklamasında, “Türkiye’nin demokrasi ve özgürlük mücadelesinde kararlı bir şekilde yürüyen Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu saldırı, yalnızca bir kişiye değil, halkın iradesine, demokrasiye ve ülkemizin aydınlık geleceğine yönelik bir saldırıdır. Eleştirinin ötesine geçen bu tutum, demokrasiyi sindiremeyen zihniyetin yansımasıdır.

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak, tehditlere, baskılara ve saldırılara boyun eğmeyen bir geleneğin temsilcileriyiz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne olan inancımızla, halkın haklarını savunmaya devam edeceğiz. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in yanındayız. Bu saldırılar bizi asla yolumuzdan döndüremez; bilakis birlik ve dayanışma duygularımızı daha da güçlendirir. Demokrasiye yapılan her saldırının karşısında dimdik duracağız.”şeklinde konuştu.

Bir tepki de Gölbucaklı’dan geldi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik gerçekleştirilen saldırıya bir tepki de Memleket Partisi Bartın İl Başkanı Hacı Gölbucaklı’dan geldi. Gölbucaklı açıklamasında, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı büyük bir üzüntü ve endişeyle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu menfur saldırı sadece Sayın Özel’e değil, aynı zamanda demokrasimize, ifade özgürlüğüne ve siyasi nezakete yapılmış bir saldırıdır. Fikirlerin çatıştığı, ancak şiddetin asla yer bulmaması gereken demokratik bir düzende, bu tür provokatif eylemler asla kabul edilemez. Şiddeti meşrulaştırmaya çalışan zihniyetlere karşı durmak, sadece bir siyasi partiye değil, ülkemizin geleceğine karşı da bir sorumluluktur.

Sayın Özgür Özel’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, saldırıyı gerçekleştirenleri ve bu zemini hazırlayanları şiddetle kınıyoruz. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde gerekli adımların en kısa sürede atılmasını ve sorumluların adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki, Türkiye’de demokrasiyi, barışı ve toplumsal huzuru tehdit eden her türlü şiddet karşısında susmak, bu suçun ortağı olmaktır.”ifadelerini kullandı.

Haber: Haluk Türkoğlu