Çakır'dan Amasra'ya müjde
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, CHP Amasra İlçe Başkanı Ogün Basançelebi, belediye meclis üyeleri ve başkan yardımcılarının katılımıyla Amasra'da basın toplantısı düzenledi. Başkan Çakır toplantısında Amasra'da gerçekleştirilen yatırım ve çalışmalar hakkında bilgi vererek Amasra halkına müjdelerini sıraladı. Çakır, Amasra'ya doğalgaz ulaşımında son aşamaya gelindiğini ifade ederek, 'Ocak ayı başı itibariyle 1 kilometrelik bir alan kalmıştı. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait olan bu alan, geçtiğimiz süreçte Amasra Belediyesi'ne devredildi. Mevsim şartlarının izin verdiği ilk anda başlayan çalışmalar neticesinde, Gömü yol ayrımından Amasra Müzesi'ne kadar olan kısım tamamlandı. Test aşamasındayız, inşallah bayramdan önce gaz arzı başlayacak' dedi. Çakır ayrıca bu yaz Amasra limanında ikinci kruvaziyer gemisini ağırlayabileceklerini ifade ederek, 'İkinci gemi için belediyemize başvuran bir acente var. İlk gemiyle edindiğimiz deneyimle artık acentelerle daha yakınız. Yeni rota Hırvatistan, Yunanistan ve İtalya'yı kapsayan geniş bir güzergâh olacak. Bu turda da Amasra yer alacak. Karadeniz'in öne çıkan limanı olma gururunu sürdürüyoruz' dedi.
Toplantının açılışında konuşan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, kamuoyunu yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirmek ve vatandaşlardan gelen eleştiri ile önerileri dikkate almak için bu tür toplantıların önemine değindi.
Doğalgaz bayramdan önce geliyor
Çakır, Amasra’ya doğalgaz ulaşımında son aşamaya gelindiğini ifade ederek, “Ocak ayı başı itibariyle 1 kilometrelik bir alan kalmıştı. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait olan bu alan, geçtiğimiz süreçte Amasra Belediyesi’ne devredildi. Mevsim şartlarının izin verdiği ilk anda başlayan çalışmalar neticesinde, Gömü yol ayrımından Amasra Müzesi'ne kadar olan kısım tamamlandı. Test aşamasındayız, inşallah bayramdan önce gaz arzı başlayacak” dedi.
Çakır ayrıca, doğalgazın yalnızca konfor değil, çevre için de önemli bir adım olduğunu vurguladı. Kalorifer ve soba kullanımının yol açtığı hava kirliliğinin azalacağını belirterek, bu yatırımı “mikro ölçekli termik santrallerin önlenmesi” olarak tanımladı.
Su altyapısında devlet yatırımı bekleniyor
Su kaynaklarıyla ilgili yöneltilen soru üzerine ise Çakır şu anda 30 yılı aşkın süredir kullanılan su hattının rehabilitasyonu için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ayrıca Bahçecik bölgesinde DSİ tarafından bir yer altı barajı inşa edildiğini, ancak bu sistemin Bartın, Amasra, İnkumu ve Abdipaşa gibi bölgelere su ulaştırabilmesi için ana isale hattının yenilenmesi gerektiğini ifade etti. “Proje tamamlandı ancak 2025 yatırım programına alınmadı. 2026 yılında dahil edilirse, 20-25 yıl bu bölgelerde su sıkıntısı yaşanmaz” dedi.
Turizmde yeni müjdeler
Turizmle ilgili soruları da yanıtlayan Çakır, bu yaz Amasra limanında ikinci kruvaziyer gemisini ağırlayacaklarını açıkladı. “İkinci gemi için belediyemize başvuran bir acente var. İlk gemiyle edindiğimiz deneyimle artık acentelerle daha yakınız. Yeni rota Hırvatistan, Yunanistan ve İtalya’yı kapsayan geniş bir güzergâh olacak. Bu turda da Amasra yer alacak. Karadeniz’in öne çıkan limanı olma gururunu sürdürüyoruz” dedi.
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Ocak ayından bu yana geçen 5 aylık sürede yapılan çalışmaları özetleyen Başkan Çakır, doğalgaz yatırımı başta olmak üzere ilçeyi ilgilendiren birçok konuda detaylı açıklamalarda bulundu.
Doğalgazda kritik eşik aşıldı
Çakır, Amasra’ya doğalgaz getirilmesi sürecinde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait olan 1 kilometrelik geçiş alanı nedeniyle yaklaşık 10 ay beklediklerini, bu alanın sonunda bakan onayıyla Amasra Belediyesi’ne devredildiğini açıkladı. “Bu sürecin ardından hemen çalışmalara başladık,” diyen Çakır, Gömü yol ayrımından Amasra Müzesi’ne kadar doğalgaz hattı döşeme çalışmalarının tamamlandığını ve test aşamasına geçildiğini belirtti. Bayramdan önce doğalgazın kullanıma sunulmasının hedeflendiğini söyledi.
Çakır, bu yatırımın çevresel açıdan da önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek, “Mikro ölçekli termik santral etkisi yaratan soba ve kalorifer kirliliğini doğalgazla çözeceğiz. Bu da hava kalitemizi artıracak,” dedi.
"Doğalgaz devlet yatırımıdır"
Doğalgaz çalışmalarıyla ilgili kamuoyunda oluşan bazı yanlış anlamalara da değinen Başkan Çakır, “Doğalgaz bir devlet yatırımıdır. Akmercan firması bu ihaleyi almış ve devlet adına süreci yürütmektedir. Hükümetin bu noktadaki katkısı yatırım iznini vermektir,” şeklinde konuştu.
Alternatif su kaynakları ve Bahçecik Yeraltı Barajı
Su kaynaklarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Başkan Çakır, şu anda 30 yılı aşkın süredir kullanılan içme suyu hattının rehabilitasyonu üzerinde çalıştıklarını ifade etti. DSİ tarafından Bahçecik bölgesinde yapılan yer altı barajı sayesinde Bartın, Amasra, İnkumu ve Abdipaşa’nın su ihtiyacının uzun vadeli çözüme kavuşacağını belirten Çakır, “Ancak bu projenin gerçekleşebilmesi için tüm isale hatlarının yenilenmesi gerekiyor. Proje tamamlandı ama maalesef 2025 yılı yatırım programına alınmadı,” dedi. Hedeflerinin 2026 yatırım programına dahil edilmesi olduğunu söyledi.
Bozuk yollar
Gömü–Tarlaağzı yol ayrımından Amasra’ya gelen yolda doğalgaz çalışmaları sonrası oluşan çukurlar ve bozuk zeminle ilgili sorulara da yanıt veren Başkan Çakır, bu yolun yaklaşık 3 kilometrelik kısmının belediyeye ait olduğunu söyledi. Bölgeye müdahale ettiklerini ancak ağır tonajlı kömür taşıyan araçlar nedeniyle yolun sürekli bozulduğunu ifade etti. “Yolun taşıma kapasitesi bu yükü kaldıramıyor. Bu nedenle kalıcı çözüm için daha geniş iş birliğine ihtiyaç var,” dedi.
Amasra’ya ikinci gemi
Başkan Çakır, turizm açısından büyük değer taşıyan kruvaziyer gemi seferlerine de değinerek, bu yaz Amasra Limanı'nın ikinci kez bir kruvaziyer gemisini ağırlayabileceklerini söyledi. Yeni tur programının İtalya, Yunanistan ve Hırvatistan gibi ülkeleri kapsayacağını belirten Çakır, “Küçük bir ilçe olarak Karadeniz’in büyük şehirleriyle rekabet edip ön plana çıkmak bizim için gurur kaynağı,” dedi.
Haber: Soner Boyacı




