Tunç, 1 Mayıs'ı kutladı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında 'Emek ve alın teriyle ülkemizin büyümesi ve kalkınmasında önemli rol oynayan işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tebrik ediyorum' dedi.

Tunç, 1 Mayıs'ı kutladı

"1 Mayıs, dünyada işçilerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için verdikleri mücadelenin başlangıcı olup, tüm çalışanların ve dünyanın evrensel ortak değeridir. Bu güne kadar tüm dünyada Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olarak kutlanmakta olan 1 Mayıs Ülkemizde de ilk kez AK Parti hükümetinin attığı adımla  "emek ve dayanışma günü" olarak kabul edilmiş ve resmi tatil ilan edilmiştir. 

1 Mayıslar, insanlarımızı tedirgin eden değil, bahara girerken, insanların eşiyle, çocuğuyla hep beraber bayram havasında kutlayacağı bir gün olarak anılmalıdır. 1 Mayıs, kavganın, şiddetin, çatışmanın günü değil, birliğin, dayanışmanın, mücadelenin, demokrasinin, barışın, kardeşliğin ve baharın günü olmalıdır. Demokrasimizin güçlenmesi, örgütlü toplumun büyümesi için atılan bu adım geleceğimiz için çok önemli tarihî bir adımdır.

 Bölgemizde yaygın olan maden sektöründe çalışan işçilerimizi yakından ilgilendiren düzenlemeler başta olmak üzere AK Parti dönemlerinde işçilerimizin haklarını koruyacak önemli adımlar atıldı. Darbe yasaları (2821-2822) yürürlükten kaldırıldı. 6356 sayılı Kanun ile sosyal diyalog mekanizmaları etkin olarak işletilerek, AB normları ve ILO Sözleşmelerine uygun olarak yeniden düzenlendi. Örgütlenmenin ve özgürlüklerin önü açıldı. Sendikanın kuruluşu kolaylaştırıldı, organların oluşumu ve sendika kuruculuğundaki sınırlamalar kaldırıldı. İşkolu sayısı 28’den 20’ye indirildi. Yetki tespitinde barajı %1’e indirildi. Sendikaya üyelikte ve üyelikten çekilmede noter şartı kaldırıldı ve e-üyelik sistemine geçildi. Yetki tespitinde SGK kayıtları esas alınmaya başlandı. Esnek çalışanlara örgütlenmenin önü açıldı. 1 yıl boyunca işsiz kalan işçinin sendika üyeliğinin devamı sağlandı. Toplu pazarlık süreci kısaltılıp, formaliteler azaltıldı. Grev ve lokavt yasaklarının kapsamı daraltıldı.

Türkiye olarak salgın hastalık olan Kovid-19 döneminde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde devletimizin ilgili tüm kurumları emekçi kardeşlerimizi korumak, üretimin aksamaması ve istihdam kaybının önüne geçilmesi için gerekli önlemleri almış ve başarılı bir yönetim ortaya koymuştur. Sosyal devlet olmanın gereğiyle toplumumuzun tamamını kapsayan ve özellikle çalışma hayatında istihdamın korunmasını için önlemler alınmıştır. Çalışan kesimi korumak amacıyla 3 ay süreyle işten çıkarmaların yasaklanması, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği gibi destekleri bu dönemde hayata geçirdik, İşsizlik Fonu'nu güçlendirdik. Tüm çalışan kesimin yanında olduk.

Salgınla birlikte küresel ekonomide başlayan dalgalanmalar nedeniyle kur ve enflasyon baskısı altında hiçbir emekçimizin kazanımlarını kaybetmesine izin vermemekte kararlıyız. Bunun için özellikle çalışanlarımızın gelirlerini artırmaya yönelik ciddi adımlar attık. Kamu işçilerine ve memurlarına yapılan toplu sözleşmelerini enflasyon farkıyla garanti altına aldık. Asgari ücrete yüzde 50’yle tarihimizin en yüksek artışını yaptık, uzun yılların özlemini hayata geçirerek asgari ücreti vergi dışı da bıraktık. On yıllardır ne deniyordu? Asgari ücret vergi dışı kalmalı, işte bunu da AK Parti iktidarı başardı.

 Daha güçlü bir Türkiye için emekçimizin yanında olarak, hakkının korunduğu daha müreffeh bir Türkiye için çalışıyoruz “Hükümetlerimiz döneminde emekçinin her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz, tüm çalışanlarımızın ve işçilerimizin 1 Mayıs emek ve dayanışma gününü kutluyor, sevgi, kardeşlik ve barış duygularının artmasına vesile olacak, huzur dolu nice 1 Mayıslar diliyorum."