Tepe'den 'Sesimizi duyun' çağrısı

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, pandemi süreci nedeniyle çok zor günler geçiren kahveci, kantinci ve müzikhol işletmecisi esnafın nefes alacak gücü kalmadığını söyledi.

Tepe'den 'Sesimizi duyun' çağrısı

Halkının sağlığı ve geleceği için 7 aydır büyük bir bedel ödeyen ve başka bir örneği olmayacak şekilde fedekarlık ortaya koyan bu meslek gruplarının sesi acilen duyulmalı ve ağaç kuruyup devrilmeden derhal cansuyu verilmesi gerektiğini belirten Tepe, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yaşamları esaret altına alan, COVİD-19 pandemisi nedeniyle artık dayanacak gücü kalmayan kahveci, kantinci, müzikhol işletmecisi esnafımızın artık ‘duyun sesimizi!' diyecek nefesi dahi kalmadı.

Kiralar ödenemiyor. BAĞ-KUR ödenemiyor. Elektrik, su, doğalgaz, telefon ve daha bir sürü akla gelmeyen faturalar ödenemiyor.

İcralar, mecburiyetten verilen taahhütler ve ardından gelecek yaptırımları düşünmek bile istemiyor. Okullar açıl(a)mıyor. Bırakın işyerlerine mal tedarik etmeyi, çocukları okula başlasa bile kırtasiye masraflarını karşılayamaz hale geldi bu esnaf gurupları. Çekilen kredilerin günü gelmekle beraber bu kredilerin nasıl ödeneceği ise çok büyük bir belirsizlik olarak önlerinde bekliyor.

16 Mart'tan beri çalışamayan birçok esnafımız normalleşmişken kantinci, kahveci ve müzikhol işletmecisi esnafımız (halk sağlığı için) anayasal hakları olan çalışma hürriyetlerini dahi kullanamıyor.

 

“BAĞ-KUR primleri silinmeli”

Bu esnaf guruplarımız bağışlara mecbur kalarak yaşamak istemiyor. Bu esnaf guruplarımız kimsenin onlara acımasını istemiyor. Bu esnaf guruplarımız devletimizden sadece yok olmamak için, ailelerine ve sevdiklerine bakabilmek için gerekli bütün önlem ve tedbirlerin alınmasını istiyor. Her biri küçük aile işletmesi olan bu esnafımız; Çalışanları gibi "Kısa Çalışma Ödeneği'' kapsamına alınarak yaşam ücreti almak istiyor.

Mart ayından beri çalışamadığı için hanesine borç yazılan BAĞ-KUR primlerinin silinmesini istiyor.

Devletimiz tarafından kapatıldığı için yine devletimiz tarafından kiralarının ödenmesini istiyor.

Çalışamadıkları için ödeyemedikleri kredi ve faturalarının pandemi sonuna kadar ertelenmesini ve icraya maruz kalmamak istiyor.

Halkının sağlığı ve geleceği için 7 aydır büyük bir bedel ödeyen ve başka bir örneği olmayacak şekilde fedakârlık ortaya koyan bu eli öpülesi meslek guruplarının sesi acilen duyulmalı ve ağaç kuruyup devrilmeden derhal cansuyu verilmelidir.”