Su faturalarında KDV indirimi!

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında toplanan Belediye Meclisi, mart gündemini görüştü. Meclis Üyeleri gündem kapsamında 9 maddeyi görüşüp karara bağlarken AK Parti grubu, KDV oranının yüzde 1'e indirilmesini teklif etti. Bunun üzerine Başkan Akın, 24 Şubat'tan itibaren su faturalarından KDV indirimi uygulandığı haberini verdi. Toplantı sonunda ise CHP grubu, Eski Adliye Binası ve Eski Valilik Binalarını kapsayan alan için hazırladığı otopark projesini Meclise tanırken alanla ilgili detaylı bilgi veren Camal Akın, prosedürlerden dolayı 8 yıldır Cumhuiyet Meydanının rehabilitesini bile yapamadıklarını ve o bölgenin altının komple balçık olduğunu söyledi.

Su faturalarında KDV indirimi!

 

Bartın Belediye Meclisi, mart gündemi kapsamında Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında toplandı. 9 maddelik toplantı öncesinde ise geçtiğimiz haftalarda AK Parti’den istifa ederek Gelecek Partisine geçen Meclis Üyesi Onur Özkaya, bir konuşma yaptı. Gelecek Partisi Bartın İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya ve parti yönetiminin de izlediği toplantıda Özkaya “Hepinizin bildiği üzere AK Parti’den istifa ederek Gelecek Partisine geçiş yaptım. AK Parti ile yaşamaya başladığım temel ve ilkesel anlamda anlaşmazlıklar neticesinde bu ayrılık artık benim için bir zaruret haline gelmiştir. Kendime edindiğim vizyon ve görev olan gençlerin bu mecliste şuana kadar başaramamış olanın üzüntüsünü yaşıyorum. Ancak bugünden itibaren bu gayeme daha sıkı bir şekilde sarılacağım. Bundan sonra sesimi ve gençlerin sesini bu Meclise daha sık duyacaksınız. 3 senedir beraber çalışmaya çalıştığım AK Parti Meclis grubuna iyisiyle kötüsüyle kattıkları tecrübeler için teşekkür ediyorum. Bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum. Bu vesileyle bir teşekkürü de Belediye Başkanımız değerli büyüğüm Sayın Cemal Akın’a. Her zaman siyaset üstü bir tavırlara bizlere destek olan başkanıma da ayrıca teşekkür ediyorum. Bartın tarihinin en genç yaşta seçilen Belediye Meclis Üyesi olarak tün Meclise saygılarımı sunuyorum” dedi.

AK Parti’den suda KDV indirimi önerisi

Onur Özkaya’nın konuşmasının ardından ise Meclis gündemine geçilirken görüşmeler öncesinde AK Parti Grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Manav “13 Şubat 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle temel ihtiyaç maddeleri kapsamında KDV yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldü. Bizimde bu anlamda Belediye olarak halkımızın hizmetine sunduğu su hizmetinde KDV indirilmesi yapılması önerisini hem MHP Grubu adına da makamınıza sunmak istiyoruz” sözleriyle MHP ve AK Parti’nin ortak önerisi olan suda KDV indirimi talebini Belediye Başkanlığına sundu.

Suda KDV indirimi 24 Şubat’ta başladı

Bunun üzerine konuşan Cemal Akın, Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda su faturalarında KDV oranın 24 Şubat’ta yüzde 1’e indirildiğini ifade ederek Bartınlıların24 Şubat’tan buyana indirimli su kullandığını söyledi. Akın, şöyle konuştu:

Kent merkezinde ton başına 0.24 TL’lik  indirim

Alınan bu KDV İndirimi sonrası kent merkezinde meskenlerde 1.kademe(0-30m3) 5.16 TL’den 4.92 TL’ye, 2.kademe(30m3 ve üstü) 8.67 TL’den 8.25 TL’ye indirildi. Bu doğrultuda kent merkezinde ton başına 0.24 TL’lik indirim yapılmış oldu.

İnkum’da ton başına 0.49 TL’lik indirim

İnkum’da ise meskenlerde 1.kademe 10.08 TL’den 9.59 TL’ye, 2.kademe11.48 TL’den 10.92 TL’ye indirilmiş oldu. Bu doğrultuda İnkum’da da ton başına 0.49 TL’lik bir indirim yapıldı.

“Vatandaşlarımız bu ay ve sonraki aylarda daha düşük su faturası ödeyecek”

Gıdada yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin ardından aynı adım su için de atıldı. Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 5189 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte, Belediyemiz talimatım doğrultusunda zaman kaybetmeden uygulamayı devreye aldı. Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte su fiyatlarında yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı mesken, ticarethane, resmi daire ve inşaatlarda 24 Şubat’tan itibaren yüzde 1 olarak uygulanacak. Suyu en ekonomik şekilde kullanan vatandaşlarımız yaptığımız bu KDV indirimiyle birlikte bu ay ve sonraki aylarda daha düşük su faturası ödeyecek. Hayırlı olmasını diliyorum.”

2 madde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi

Meclis, daha sonra gündem görüşmelerine geçti. Gündemin birinci maddesinde yer alan mülkiyeti Bartın Belediyesi’ne ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Demirciler Mahallesi, tapuda 1968 ada, 8 numaralı parselin satış talebi ve gündemin ikinci maddesinde yer alan Şiremirtabaklar Köyü, tapuda 221 ada, 2 parsel nolu taşınmazın bulunduğu alandaki otopark alanı içerisinde trafo yeri ayrılmasına ilişkin olarak hazırlanan Nazım ve Uygulama imar planı değişikliği talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

6 madde kabul edildi

Gündemin üçüncü maddesinde yer alan Mahalle ve Sokak İsimleri Tespit Komisyonuna havale edilen, ilimiz Merkez Orduyeri Mahallesinde bulunan mevcut imar yoluna sokak ismi verilmesi talebi, gündemin dördüncü maddesinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, mülkiyeti Bartın Belediyesi’ne ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Orduyeri Mahallesi, tapuda 386 ada, 23 numaralı parselin satış talebi, gündemin beşinci maddesinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, mülkiyeti Bartın Belediyesi’ne ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Orduyeri Mahallesi, tapuda 388 ada, 35 numaralı parselin satış talebi, gündemin altıncı maddesinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, mülkiyeti Bartın Belediyesi’ne ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Orduyeri Mahallesi, tapuda 653 ada, 105 numaralı parselin satış talebi, gündemin yedinci maddesinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, mülkiyeti Bartın Belediyesi’ne ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Orduyeri Mahallesi, tapuda 650 ada, 9 numaralı parselin satış talebi ve gündemin sekizinci maddesinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Kutlubeytabaklar Köyü, tapuda 124 ada, 24 parsel no.lu taşınmaz üzerinde 112 Acil Sağlık İstasyonu yapılması için Nazım ve Uygulama imar planı değişikliği talebi kabul edildi.

İlave edilen madde komisyona gönderildi

Gündeme sonradan ilave edilen gündemdim 9.maddesinde yer alan mülküyeti Bartın Belediyesi’ne ait olan Kırtepe Mahallesi tapuda 145 ada, 54 numaralı parselin satış talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. Son olarak da Bartın Belediye Meclisi Nisan Ayı Toplantısının 7 Nisan Perşembe günü saat 16.00’da yapılması karara bağlanarak, toplantı sonlandırıldı.

“Şehrimize hizmet etmek için çalışıyoruz”

Toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın; “Bartın Belediye Meclisi Mart Ayı Toplantımızı Belediye Meclis Üyelerimizin katılımıyla gerçekleştirdik. Belediye personelimizle, halkımızla, Belediye Başkan Yardımcılarımızla ve Belediye Meclis Üyelerimizle birlik ve beraberlik içerisinde şehrimize hizmet etmek için çalışıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz toplantımızın şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

CHP’den park ve kapalı otopark projesi

Toplantı sonunda ise CHP grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu Eski Adliye Binası ve Eski Valilik Binalarını kapsayan alan için hazırladığı otopark projesini Meclise tanıttı. Çavuşoğlu, eski Adliye Binası ve eski Valilik Binalarının bulundu 5 bin 375 metrekare tabanlı ve halen maliye hazinesine ait olan alanda Hükümet Caddesi kodunda üst terasının 5 bin metrekare şeklinde halkın dinlenip vakit geçirebileceği, çocuk oyunları, oturma-dinlenme alanları bulunan rekreasyon alanı ve park altındaki 3 katta 15 bin metrekarelik 500 araç kapasiteli kapalı otopark alanı olarak dizayn edilen projenin ilgili bakanlıklardan tahsisinin  sağlanması ve Belediye tarafından gerçekleştirilebilmesi halinde merkezdeki acil ihtiyaç haline gelen park ve otopark sonunun kökten çözüme kavuşacağını söyledi.

Akın: “Fikirle, projeyle bu işin böyle olmadığını gördüm”

Tanıtımın sonunda alanla ilgili Meclis Üyelerine detaylı bilgiler veren Cemal Akın şöyle konuştu:

“Benimde böyle bir fikrim vardı. Ama fikirle, projeyle bu işin böyle olmadığını gördüm. Bende Belediye Bahçesi, o bölgenin boşaltılması, Cumhuriyet Meydanı, o yolun da Kemerköprü’ye kadar alttan geçmesi şeklinde bir projemiz vardı. Belediye anlamında bütün paramı oraya harcayayım dedim. Ama ilk önce Cumhuriyet Meydanını bir rehabilite edelim dedim. 8 seneden beri Cumhuriyet Meydanın tahsisini alamadım. Art niyetten falan değil. Orada bankamatikler var. Banka kira veriyorsa bölelim dedim. Böldüremedik. Olmuyor. Hala Milli Emlak’ta müracaatım var.

“Ben 9 seneden beri Cumhuriyet Meydanını aşamadım”

Başka bir şey, Adliyedeki yer Milli Emlak’ın yeri. Adliye’nin değil, üst yapısı Adliyenindir. Ama şuanda iki tane kurum oraya geliyor. Kemer Polis Karakolu oraya geliyor. Tahsisi yapılmış. Bir de Denetimli Serbestlik oraya geliyor. Üçüncüsü, oradaki Defterdarlık bir kere yeni bir yere yapılmalı. Bunlar yapıldıktan sonra oralar boşaltılırsa bu da eklenti olarak yapılabilir Belediye Bahçesi, Cumhuriyet Meydanı, Belediye parkıyla birlikte çok büyük bir alan çıkar. Bu konuda aynı fikirdeyim. Ama ilk önce bunları aşmak lazım. Ben 9 seneden beri Cumhuriyet Meydanını aşamadım. Prosedürden dolayı. Defalarca Ankara’ya gitti geldi.

“O bölgenin altı otopark olmaz, her tarafı sulak bölge”

Yapılsa güzel olur mu fevkalade olur. Alt tarafı otopark olabilir mi? Alta girerseniz olmaz. Çünkü her tarafı sulak bölge. çok büyük maliyet çıkar. Davut Fırıncıoğlu Caddesine girdiğimizde iyi bir şey olsun dedik bir girmeye başladık, sanki tünel kazacağız. 3 metreye kadar gittik. Toprak yok, balçıklaşmış. Enteresan bir şekilde de yeşil balçık olmuş. Oraya binlerce kamyon balans döktük. Oranın masrafıyla beklide 2 kilometre değil, 25 kilometre yol yapardık. Bunu düşünerek hareket etmek lazım.

“Prosedürleri aşabilirsek neden olmasın”

Bartın’a yapılan her şey, bütün projeler güzeldir. Böyle bir proje çıkaran arkadaşlara teşekkür ediyorum. Biz Bartın’a yapılacak her işte beraber oluruz. Ama bunu biraz daha büyük düşünerek hareket edersek böyle bir öneri ileriki günlerde gelirse bizde ilgili yerlere yine gerekirse bütün Meclis Üyelerimizin imzasıyla göndeririz. Tahsis edilmesi konusunu inşallah gerçekleştiririz. Ama orada alttan yol verip üstünü yapmak lazım. Orada tam bir meydan meydana gelsin istiyorum. En azından Defterdarlık ile bizim Belediye Bahçesini birleştirmek lazım. Prosedürleri aşabilirsek neden olmasın. Kendi yeriniz olsa hiç sıkıntı yok. Bunlar yapılır. Ama yer sizin değil. Yalı’da da yapmak istedik ama prosedürlerden kaynaklı onu da yapamadık.”

 

Su faturalarında KDV indirimi!
Su faturalarında KDV indirimi!
Su faturalarında KDV indirimi!
Su faturalarında KDV indirimi!
Su faturalarında KDV indirimi!
Su faturalarında KDV indirimi!