Sağlıkçılardan ek ödemelere tepki

Bartın Devlet Hastanesi önünde açıklama yapan Türk Sağlık Sen, sağlıkçıların koronavirüsle aylardır özveri ve fedakarlıkla mücadele ettiğini ifade ederek Sağlık Bakanlığından sağlıkçılara ek ödeme değil, tek ödeme istedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Türk Sağlık Sen Bartın İl Temsilcisi Besim Coşkun, 'Alınan ücretler reva mıdır?' diye sordu.

Sağlıkçılardan ek ödemelere tepki

Türk Sağlık Sen, Sağlık Bakanlığı tarafından geçen hafta yayınlanan sağlık personeline yapılacak ek ödemelere ilişkin yazıyı ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerini protesto etmek için Bartın Devlet Hastanesinde basın açıklaması düzenledi.  Sağlıkçıların koronavirüse karşı fedakarca aylardır verdiği mücadeleye dikkat çeken Türk Sağlık Sen Bartın İl Temsilcisi Besim Coşkun, “Bildiğiniz gibi ülke ve dünya olarak Covit-19 ile savaş halindeyiz bu savaşta da en önde biz Türk Sağlık Çalışanları mücadele etmekteyiz. Mücadeleyi veren biziz ama yalnız başımıza mücadele ediyoruz. Bize verilen destek sadece kuru bir alkış. Bizde çalışanlar olarak burada Sağlık Bakanlığını alkışlıyoruz. Ve böylece Bakanlık ile aramızda alacak verecek bir şey kalmadı ve biz yine zor şartlar ve kamuda en düşük maşı alanlar olarak görevimizin başındayız ama mutsuzuz. Biz sağlıkçılar olarak yıllarca  “Ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz” dememize rağmen bakanlık bir türlü sesimizi duymuyor. Sayın Bakan Ağustos ayında “Sağlıkçıların hakkını ödeyeceğiz” dediğinde çalışanlar olarak sevinmiştik bakanlık bizi anladı diye anlamış ama yanlış anlamış” dedi.

“Söz verdikten 40 sonra yazıyı yayınladılar”

Hastane önünden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen Coşkun şöyle devam etti:

“Buradan Sayın Bakana sesleniyoruz. Twitter ile ilgilendiğiniz kadar çalışanlarınızın sorunları ile de ilgilenin. Eylül 15’de sözleşmeli olarak  çalışan hemşire arkadaşlarımız 2 bin 880 TL maaş aldılar. Aldıkları maaş asgari ücretten biraz fazla şu zor şartlarda çalışan çalışma arkadaşlarımıza “Verilen bu ücret reva mıdır?” diye buradan soruyoruz. Bizi dinleyen vatandaşlarımız günlerdir televizyonlarda görsel ve yazılı medyada ve sosyal medyada sanki biz sağlık çalışanları çift maaş alıyormuşuz gibi haberler paylaşımlar yapılıyor. Bunların Hepsi yalan ve şişirmedir. Geçen Hafta Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüklerine ve hastanelere evlere şenlik bir yazı gönderdi. Söz vermelerinin üzerinden 40 gün geçtikten sonra yazıyı yayınladılar. 40 gün çalışılıp da böyle adaletsiz bir yazı yayınlanması  çalışanları büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Bizler Sayın Bakandan mensubu olduğu siyasi partinin adındaki gibi davranmasını bekliyoruz sağlık çalışanları için adalet sadece lafta kalmasın icraata dökülsün.

“Sağlık çalışanlarının hakkını yine ödemediniz”

Yayınlanan yazıda nerden nasıl, kimden ne kar kesinti yapalım, çalışanları ayrıştıralım, birbirlerine düşürelim diye bayağı kafa yormuşlar bunda da gerçekten başarılı olmuşlar. Mesela İl İlçe Hıfzıssıhha kuruluna katılan tabip demişler aynı kurulun ve alınan kararların her aşamasında yer alan  Çevre sağlığı teknisyenlerini  hiç saymamışlar. Covid servisinde veya polikliniğinde çalışılan saat kadar ödeme yapılır demişler. Buradan yetkililere sesleniyoruz lütufta bulunmuşsunuz aradaki dinlenme ve yemek saatlerimizi düşmemişsiniz. Aylardır Hakkı ödenmez dediğiniz çalışanlarınızın hakkını yine ödemediniz Sayın Bakan yine çalışanlarınızın büyük bir çoğunluğunu hayal kırıklığına uğrattınız.

“Sağlıkta şiddet korkutucu boyutlara ulaştı”

Buradan yetkililere tekrar sesleniyoruz. Özlük haklarımız kötüye gider, mali haklarımızı vermezsiniz, sağlıkta şiddeti önleyemezsiniz, Bakanlığınız bünyesinde neredeyse on ayrı çeşit çalışan istihdamı var. (kadrolu -3+1 sözleşmeli-süresiz sözleşmeli -4924 lü-4/C li Vekil (vekil dediysek meclis de ki 600 vekil gibi anlaşılmasın) kurumumuzda çalışan işçi statüsündeki arkadaşlarımız arasında da hem maddi hem de özlük hakları ve alınan ücretler arsında da büyük farklar var. Sağlık ta şiddet te gelinen son nokta gerçekten korkutucu boyutlara ulaştı. Son bir ay içerisinde ilk önce Aile Sağlığı Merkezinde aşı bulunmadığı için çalışanlara  şiddet uygulanması yine geçen hafta Keçiören  Devlet Hastanesi Acil  Servisinde yaşanan zorbalık sağlık ta şiddetin ne kadar korkunç boyutlara ulaştığının göstergesi biz çalışanlar olarak yetkililere buradan sesleniyoruz. Sağlık çalışanına şiddet uygulayanları  tutuklu yargılayın ve 5 yıl da SGK’sını iptal edin bakın sonuç ne kadar güzel olacak.

“EK değil  tek ödeme istiyoruz”

Bizler Türk Sağlık Sendikası ve çalışanlar olarak buradan tekrar sesleniyoruz. EK değil  tek ödeme istiyoruz.  Sözleşmeli çalışan arkadaşlarımıza kadro istiyoruz. Yardımcı hizmetler sınıfında görevli arkadaşlarımızın  genel idari hizmetleri sınıfına geçirilmesini istiyoruz. Sözü verilen ama bir türlü gelmeyen 3600 ek gösterge istiyoruz. Vekil ebe hemşirelere kadro istiyoruz. Ve caydırıcı özelliği olan  bir  sağlık ta şiddeti önleme yasası istiyoruz. Türk Sağlık Sendikası olarak biraz önceki saydığımız haklarımızı alana kadar hep alanlarda olacağız bu taleplerimiz bize verilecek bir lütuf değil hakkımız olan taleplerimizdir.

“Bir sonraki eylemimiz bordro yakmak olacak”

Bir sonraki eylemimiz aylardır anlatıla anlatıla bitirilemeyen şu tavandan ödemenin bordrolarını yakmak olacak. Dileriz ki ondaki katılım bu günden daha fazla olur sesimiz daha çok duyulur. Son olarak da çalışma arkadaşlarımıza sesleniyorum. Gelin yanımızda olun. Sendikaların er meydanı alanlardır. Hep birlikte daha güçlü olalım yıllardır yetkili olanların kazandıkları yani kazanamadıkları ortada memurlar olarak yetkili işçi sendikasının kazanımlarına imrenerek bakacağınıza gelin Türk Sağlık Sendikası ve Türkiye Kamu Sen e yetkiyi verin kazanım nasıl alınırmış görün.”