Ro-Ro İskelesi, Filyos Projesine takıldı

Proje başlamadan bitti

Ro-Ro İskelesi, Filyos Projesine takıldı

51 yıldır Bartın Belediyesi tarafından işletilen ve Bartın ile Karabük’ün dünya ticaretine açılan kapısı olan Bartın Limanı için tehlike çanları mı çalışıyor? Birkaç yıldır konuşulan limanın gelişmesine ve kapasitesinin arttırılmasını sağlayacak olan Ro-Ro İskelesi Projesi, Filyos Vadi Projesi içerisinde yer alan Filyos Limanı’nın yapımına başlamasıyla başlamadan bitti. Filyos Limanın yapımı dolayısıyla Ro-Ro İskelesi Projesinden vaz geçilirken akıllarda bundan sonra Bartın Limanının nasıl geliştirileceği ya da kapasitesinin nasıl artırılacağı sorusu oluştu.

1960 ile 1965 yılları arasında inşa edilen ve 1966 yılında Bartın Belediye tarafından işletilmeye başlanan bu özelliğiyle de Türkiye’nin belediye tarafından işletilen tek limanı olma özelliği taşıyan Bartın Limanı için tehlike çanları mı çalıyor? Bilindiği gibi Bartın  Limanı sadece Bartın’ın değil Karabük ve Kastamonu da dahil olmak üzere Batı Karadeniz’in  dünya ticaretine açılan kapısı olma özeliğini taşıyor. Karabük’te bulunan demir-çelik firmaları hem ithalatta hem de ihracatta Bartın Limanı’ndan oldukça faydalanmakta. Liman  özellikle Karadeniz üzerinden Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Kazakistan'a dış ticaret açısından önemli ulaşım koridorları oluşturabilecek bir potansiyele sahip.

PROJE FİLYOS LİMANI ENGELİ

Bartın Limanının kapasitesinin arttırılması konusu ise yıllardır konuşuluyor. Çünkü liman hinterlandı geniş olmadığı için limana büyük tonajlı gemiler giremiyor. Bunun içinde limandaki ihracat çeşitliliği, miktarı ve ekonomik hareketlilik artmıyor. Bunun çözüm yolu ise Ro-Ro İskelesinin yapımında görülüyordu. Ancak Ro-Ro İskelesi Projesi, Filyos Vadi Projesi içerisinde yer alan Filyos Limanı’nın yapımına başlamasıyla başlamadan bitti.

AKIN, PROJENİN RAFA KALKTIĞINI AÇIKLADI

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, geçen hafta basın mensuplarına verdiği kahvaltı da Ro-Ro İskelesi ve Bartın Limanıyla ilgili açıklamada bulunmuştu. Akın,  projenin Filyos Limanının hayata geçmesinden dolayı artık verimli olmadığının kendilerine ifade edildiğini açıklamıştı. Buna rağmen yeniden ÇED raporu hazırlayıp Bakanlığa sunduklarını dile getiren Cemal Akın, “Bartın Limanı’na Ro-Ro İskelesinin yapılması projesine gelecek olursak artık bu projenin Bartın’da pek verimli olmadığı ifade edildi. Çünkü artık Filyos Limanı hayata geçiyor. Artık bu tarz projeler orada olacak. Aynı zamanda Bartın Limanına çok yüklü gemiler giremiyor. Limanın derinliği 10 çıkarıldığında ise teknik uzmanlar limanın yıkılabileceğini ifade ediyor. Bunun için biz 8 bin ya da 10 bin tonluk bazen de çok nadir olarak 15 bin tonluk gemilerin girmesini sağlıyoruz. Buna rağmen biz ÇED raporlarını hazırladık ve Bakanlığına yeniden sunduk. Limanda ise her zaman bakım ve onarım çalışmaları yapıyoruz. Limanın kapanması gibi bir durum zaten siz konusu değil. Çünkü biz limanın ne kadar kazandığına bakmıyoruz. Bizim için önemli olan orada 150 insanın çalışması. Liman kapanırsa bu insanlar işsiz kalır” demişti.

KARABÜK FİLYOS LİMANINI MI BARTIN LİMANINI MI KULLANACAK?

Cemal Akın’ın açıklamasında Ro-Ro İskelesi yapılmasa dahi Bartın Limanının kapanmayacağını üstüne basa basa vurguladı. Ancak bu kez de limanın bundan sonra nasıl geliştirileceği, ya da geliştirip geliştirilemeyeceği, gelişmesi için başka projelerin gündeme gelip gelmeyeceği sorusu akıllar da oluştu. Çünkü Filyos Limanından yakınlığı dolayısıyla Bartın faydalanabilecek bile olsa Karabük’ün limandan nasıl faydalanacağı ya da Karabük’teki şirketlerin mesafenin getirdiği nakliye sorunları ve masraflarından dolayı Filyos Limanını kullanıp kullanmayacağı şuanda tam bir muamma. Karabük’teki şirketler şimdi olduğu gibi o zamanda Bartın Limanını tercih ederse ne olacağı limanın bu kapasiteyi karşılayıp karşılayamayacağı bilinmiyor.

BOĞAZ KÖPRÜSÜ YENİDEN YAPILACAK

Öte yandan Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü liman bölgesine giriş kapısı olan Boğaz’daki köprünün yeniden yapılması gerektiğini düşünüyor. Karayolları 15. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, birkaç gün önce Bartın Valiliğinde yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yapılan görüşmeler sonunca Boğaz Köprüsü’nün artık kullanım süresini doldurduğunu ifade etmişti. Köprünün yerine yeni teknolojiye uygun yeni bir köprü yapmayı düşündüklerini söyleyen Özendi “Boğaz’da bulunana açılır –kapanır köprü artık bize göre süresini doldurmuştur. Bununla ilgili bir toplantı yaptık. Köprünün bizce artık yıkılıp yerine yenisinin yapılması gerekiyor. Bu kararımızı Genel Müdürlüğümüzde onayladığı takdirde ya yeni teknolojiye uygun yüksek bir köprü ya da yine açılır-kapanır köprü yapacağız” demişti.

FİLYOS PROJESİNİN EN ÖNEMLİ AYAĞI LİMAN

Fİlyos Vadi Projesi kapsamında ise liman ve ön dolgu sahası, liman antrepo sahası, tersane, termik santral, çimento ve toprak sanayi, demir-çelik tesisi, serbest bölge, endüstri bölgesi, organize sanayi bölgesi, LPG depolama tesisleri, petrokimya tesisi, petrol ve petrol ürünleri depolama tesisi, ağaç ve orman ürünleri, refrakter tuğla sanayi, kömür cevher stok alanı ve depolama tesisleri, kül atım sahası ve triyaj hattı yapılması planlanıyor.

DEMİRYOLU PROJESİ BARTIN İÇİN DE ÖNEMLİ

Aynı zamanda proje kapsamında bunların yanı sıra kara yolu ve demiryolu alt yapısı da yapılacak. Demiryolu altyapı çalışması kapsamında 415 kilometre uzunluğundaki hatta raylar tamamen yenilecek. Hattın taşıma kapasitesi ve işletme hızı arttırılacak. 253 hemzemin geçit otomatik bariyerleri koruma sistemi olacak. Yolcu peronları AB standartlarında yeniden inşa edilecek. Hattın emniyetini azami düzeye çıkarmak için saatte 120 kilometre hıza uygun ERTMS kurulacak. ETSC seviye 1 tren trafik kontrol sistemi kurulacak. Fiber optik alt yapıya sahip telekomünikasyon sistemi kurulacak. Demiryolu projesinin Bartın Limanı açısından da önemi büyük. Özellikle projenin bir ayağına Bartın’ın dahil edilmesi yıllardır konuşan bir diğer konulardan bir tanesini oluşturuyor.

İŞTE 1966 YILINDA HİZMETE BAŞLAYAN BARTIN LİMANININ TARİHÇESİ!

Bartın Limanı inşa edilmeden önce, taşımacılık faaliyetleri Bartın ırmağı üzerinde yapılmaktaydı. Şehir içinde Tersane caddesi olarak anılan ve bugünkü ismi Yalı olan bölgeden küçük teknelere yüklenen yükler, bu tekneler ile ırmağın denizle birleştiği bölgeye getirilerek gemilere yüklenmekteydi. Bartın limanı 1960-1965 yılları arasında inşa edilmiş olup, 10.06.1966 tarih ve 6/6548 karar sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile askeri hizmetlere ayrılan bölümleri dışında kalan kısımları Bartın Belediyesi tarafından işletilmektedir. Rıhtım uzunluğu tali mendireğe kadar uzatılarak rıhtım boyu tamamlanmış olup, halen bu rıhtımda hizmet verilmektedir.

1995’TE YABANCI GEMİLERİN GİRİŞİNE AÇILDI

15.05.1995 tarih ve 2136 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla da yabancı gemilerin girişine açılmıştır. 2004 yılında yürürlüğe giren ISPS kod çerçevesinde güvenlik seviyesi 1 olan Bartın Limanının gerekli sertifikasyonu yapılmış olup, mevcut
haliyle;  feribot  / yolcu, genel kargo gemisi, •dökme yük gemisi,  konteyner gemisi cins gemiler için uluslararası deniz trafiğine açıktır. Yük ve yolcu taşımacılığında uluslararası liman olarak hizmet veren Bartın limanı aynı zamanda yük ve yolcu giriş-çıkış gümrük kapısıdır. 480 metre rıhtım
uzunluğuna sahip Bartın limanının su derinliği 7,5-8 metredir. Bartın Limanına 215 metre boyundaki gemiler yanaşabilmektedir.

LİMANDA YAPILAN FAALİYETLER

Bartın Belediyesi tarafından gemilere ordino ve LÇB düzenlenmesi, kıyıların korunması ve kıyı yapılaşmalarının denetimi, Limanla Yönetmeliği hükümlerinin titizlikle uygulanmasının sağlanması, liman tesisinin ISPS kod kapsamında denetimlerinin yapılması, deniz araçlarının ölçümleri, sürvey ve belgelendirme işlemlerinin yapılması, Türk Bayraklı gemiler için bayrak devleti, yabancı bayraklı gemiler için liman devleti denetimlerinin yapılması, gemiadamı işlemleri,  liman sahası yetki alanı içindeki tekne imal ve çekek yeri denetimleri ve faaliyetlerinin takibi yapılmaktadır. Bartın Limanı’ndan daha çok; profil demir, narenciye, dıatomit madeni ve alçı, çimento gibi ihraç yükleri, kütük demir, tomruk ve kömür gibi de ithal yük yüklenmektedir.