Parlatır: 'Mesleğimizin itibarını kimseye teslim etmeyeceğiz'

Avukatlar Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunan Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır, avukatlık mesleğinin tehdit altında olduğunu dile getirerek, 'Hukuk Fakültesi kontenjan sayılarının ihtiyaç durumu gözetilmeden ve barolara danışılmadan arttırılması avukatlık mesleğinde nitelik kaybına sebep oluyor. Üniversite girişi sınavlarında Hukuk Fakültesi barajının yükseltilmesini sağlayarak meslekte niteliksizleşmenin önüne geçeceğiz' Dedi.

Parlatır: 'Mesleğimizin itibarını kimseye teslim etmeyeceğiz'

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Bartın Barosu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.  Bartın Barosuna bağlı avukatların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen törende, Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Parlatır:“Mesleğimiz tehdit altında”

Törende konuşan Parlatır, avukata yönelik şiddeti durduracaklarını vurgulayarak; “Mesleğimiz tehdit altında. 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlayamıyoruz. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanamaması yargıya güven ve inancı azaltırken, avukatlık mesleğinin itibarını zayıflattı. Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunacağız. Avukatlık mesleğinin itibarını kimseye teslim etmeyeceğiz. Avukata yönelik şiddet mesleğimizi icra ettiğimiz mekânın sınırını aşarak meslek gurubumuzu hedef haline getiren ve can alan ülke yayında yayılmış bir şiddet dramı haline geldi. Avukata yönelik şiddeti ne olursa olsun durduracağız. Meslektaşlarımızı, ekonomik, sosyal ve psikolojik şiddet karşısında yalnız bırakmayacağız. Avukatlık ücretleri, insan onuruna yaraşır şekilde avukatın hak ettiği değeri ve üstlendiği sorumluluğu karşılamıyor. Ücret tariflerinde olması gereken artışların ödemelerinin zamanında yapılmasını sağlayacağız. Kamu avukatları, ek gösterge, mobing ve mesleki bağımsızlıklarının korunması sorunu hala çözülmedi. Baroları kamu avukatlarının meslek örgütü haline getiren sorunları çözeceğiz.” Dedi.

“Niteliksizleşmenin önüne geçeceğiz”

Parlatır, konuşmasının devamında vatandaşaların adalete erişiminin önündeki engelleri kaldırmak için adımlar atılacağını ifade ederek; “Hukuk Fakültesi kontenjan sayılarının ihtiyaç durumu gözetilmeden ve barolara danışılmadan arttırılması avukatlık mesleğinde nitelik kaybına sebep oluyor. Üniversite girişi sınavlarında Hukuk Fakültesi barajının yükseltilmesini sağlayarak meslekte niteliksizleşmenin önüne geçeceğiz. Bağlı çalışan avukatların ücret ve özlük hakları kanuni bir statüye, stajyer avukatlar eşit nitelikteki diğer hukuk mesleklerinin stajyerleri ile eşit koşullara sahip değil. Bağlı çalışan avukatların mücadelesini sahipleneceğiz.  Stajyer avukatların önündeki kanuni engellerin kaldırılmasını sağlayacağız. Adalete erişim, yurttaşlar için ekonomiye, mekâna ve zamana dayalı engellerle doludur. Adalete erişimin önündeki engelleri kaldırmak için yetkili makamlarla kurulacak kesintisiz işbirliği ile çözümleri birlikte hayata geçireceğiz. Çoklu baro kanunu ile meslek örgütümüz bölündü. Baroları birliğimizle birleştireceğiz. Hiçbir avukatı yalnız, hiçbir vatandaşı savunmasız bırakmayacağız. 5 Nisan Avukatlar Günün birlikte kutlayacağız.” Şeklinde konuştu.