Komşuda hasat bereketi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bartın'ın komşu ili Karabük'ün Eflani ilçesinde gerçekleştirilen buğday hasadına katıldı. Biçerdöverin başına geçerek hasat yapan Bakan Yumaklı, Türkiye tarımı açısından sezonun oldukça verimli geçtiğini belirterek 140 milyon tonluk üretim beklentisini açıkladı.

Bartın’ın komşularından Karabük’ün Eflani ilçesine bağlı Esencik köyünde buğday hasadı yapıldı. Hasat programında üreticilerle bir araya gelen Bakan Yumaklı, tarımsal üretimin mevcut durumu, hububat hasadı ve çiftçilere yönelik destekler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, bu yılın son 66 yılın en iyi yağışlarının yaşandığı dönemlerden biri olduğunu ifade etti. Ülkenin farklı bölgelerinde hasadın sürdüğünü belirten Yumaklı, arpa ve buğday hasadının yüzde 93 seviyesinde tamamlandığını söyledi. Bakan Yumaklı, sezon başında yüksek verim beklentilerini dile getirdiklerini hatırlatarak, “Allah nasip ederse hasat sezonunu 140 milyon tonluk bir üretimle kapatmış olacağız. Bu da bütün zamanların rekoru.” dedi.

Hububat üreticilerine destek sürecek

Buğdayın anavatanı olan Türkiye’de stratejik ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Yumaklı, iklim değişikliği ve farklı etkenlerin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla özellikle tohum geliştirme, üretim ve hasat yöntemleri konusunda çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Yumaklı, hedeflerinin verim ve üretimi artırmak olduğunu vurgulayarak, “Bu noktada en büyük gücümüz elbette üreticilerimiz.” ifadelerini kullandı.

Toprağa emek veren tüm üreticilere teşekkür eden Yumaklı, hububatın ülkeler açısından stratejik önem taşıdığını belirterek çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

TMO’dan 11,5 milyon tonluk alım

Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hasat döneminde üreticilerin ürünlerini almaya devam ettiğini de açıkladı.

Sezon başında 600 alım noktası oluşturduklarını belirten Yumaklı, artan ihtiyaç doğrultusunda bu sayının 769 noktaya çıkarıldığını ifade etti.

Yumaklı, TMO’nun bugüne kadar 11,5 milyon ton ürün alımı gerçekleştirdiğini belirterek, üreticilerin elindeki ürünün alınması konusunda gerekli çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Bakan Yumaklı’dan anız uyarısı

Hasat döneminin sonuna yaklaşılmasıyla birlikte önemli bir uyarıda da bulunan Bakan Yumaklı, üreticilerden anız yakmamalarını istedi.

Anız yakmanın yalnızca toprağa değil, toprakta yaşayan canlılara da zarar verdiğini belirten Yumaklı, özellikle tarım alanları ile ormanlık bölgelerin iç içe olduğu yerlerde anız yangınlarının ormanlara sıçrama riski taşıdığına dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl Karabük, Eflani ve Kastamonu’nun bir bölümünün ağır yangınlarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Yumaklı, üreticilere seslenerek, “Lütfen anız yakmayın.” çağrısında bulundu.

Hasat sırasında çıkabilecek yangınlara hızlı müdahale edebilmek amacıyla su depolarıyla tarlaya giden üreticilere de teşekkür eden Yumaklı, anız yakma konusunun artık ülke gündeminden çıkarılması gerektiğini vurguladı.

“Hem ülkemiz hem milletimiz hem de çiftçimiz kazanmış olur”

Hasadı tamamlanan bölgelerde il ve ilçe tarım müdürlüklerinin üreticilere yönelik bilgilendirme çalışmalarına başlayacağını belirten Bakan Yumaklı, anıza ekimin faydalarının anlatılacağını ifade etti.

Eflani’deki programını değerlendiren Yumaklı, yeni sezonun da bereketli geçmesi temennisinde bulunarak, “İnşallah bu sene olduğu gibi önümüzdeki sene de bol bereketli bir yıl geçiririz. Hem ülkemiz hem milletimiz hem de çiftçimiz hep birlikte kazanmış olur.” dedi.

Haber Merkezi