Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’nde madenciyi bilgilendirdi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, 14 Ekim 2022’deAmasra Müessesesi’nde meydana gelen kazanın ardından yeniden üretime başlanabilmesi için çalışmaların sürdüğünü, ocakların iş sağlığı ve güvenliği açısından güvenli hale getirilmesinin andından üretime devam etmek istediklerini belirtti.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Amasra maden kazasında yaralanan ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde gördüğü 4,5 aylık tedavinin ardından taburcu olan maden işçisi Erol Bulduk'u Topluca köyündeki baba evinde ziyaret etti.
Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de yaşanan ve 42 madencinin şehit olduğu grizu patlamasının ardından angının söndürülmesi amacıyla inşa edilen barajların kaldırılması sırasında kömür tozu yangını çıktı. Çıkan yangınla yeniden çalışmalar durdurulurken ocakta baraj kaldırma işlemlerinin yeniden başlayabilmesi için kömür tozu yangının sönmesi ve gaz değerlerinin normale dönmesi beklenecek.
1 aylık ek süreyle birlikte 4 ay gibi bir zamanda çalışmalarını bitiren Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu taslak raporunu tamamladı. AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız başkanlığındaki komisyon üyelerine gönderilen raporda kazanın tüm nedenleri, kazanın oluşumuna etki edebilecek tüm faktörler ve aksaklıklar sıralanarak maden ocağındaki havalandırma sisteminin yetersizliğine dikkat çekildi. Rapor, milletvekillerinin görüş ve önerilerinin ardından esas rapor haline getirilerek Meclis Başkanlığına sunulacak.
42 madencimizin şehit olduğu Amasra maden kazasında yaralanan ve İstanbul Çam Sakura Şehir Hastanesinde 4,5 aydır tedavi gören madenci Erol Bulduk’tan sevindirici haber geldi. Bulduk, uzun tedavi sürecinin ardından hastaneden taburcu oldu.
Amasra Maden Kazası sonrasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından maden şehitlerinin yakınlarına kamuda istihdam hakkı sağlanacağına dair açıklamasının ardından TBMM’de kabul edilen yasal düzenlemeyle ilgili yönetmeliğin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle ilgili konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Maden şehitlerimizin yakınlarının bu yasa ve yönetmelik kapsamında kamu kurumlarında istihdam hakkı ile ilgili düzenlemeler tamamlanmış oldu. Maden şehitlerimizin yakınları yasa ve yönetmelikteki usul ve şartlara göre kamuda istihdam edilmek için başvuruda bulunabilecekler. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Amasra Maden Kazası sonrasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından maden şehitlerinin yakınlarına kamuda istihdam hakkı sağlanacağına dair açıklamasının ardından TBMM’de kabul edilen yasal düzenlemenin uygulama yönetmeliğin de Resmi Gazetede yayımlandığını açıkladı.
Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde maden ocağında 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 maden şehidi, facianın 31’inci yıldönümünde dualarla anıldı.
Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Tuncay Maden, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasına kutlanan Muhasebe Haftasında bu yıl Kahramanmaraş depremleri dolayısıyla kutlama yapmama kararı alındığını açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için bölgeye giden maden işçilerinden Hatay´da kalan son 100 kişilik ekip, görevlerinin tamamlanmasının ardından askeri uçakla Zonguldak´a döndü. Madencileri, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil de çiçeklerle karşıladı.
Kahramanmaraş depremlerinde bölgede fedakarca arama kurtarma çalışmalarını yürüten Amasra Taşkömürü Kurumu (TTK) İşletmesindeki madencilerini unutmayan Saadet Partisi Bartın Teşkilatı işletme önünde madencilere tatlı ikram etti.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Olağan Genel Kurul sonrası ilk toplantısını yaptı. Genel Başkan Hakan Yeşil, tüm ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş depremleri sonrası arama-kurtarma çalışmalarına katılmak için bölgeye giden Amasra ve Zonguldak’taki madencilerin 350 kişiyi enkazdan canlı olarak kurtardığını 4 bine yakın kişinin de ne yazık ki cenazesini enkazın altından aldığını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay'da arama ve kurtarma çalışmalarını sürdüren maden işçilerini ziyaret ederek Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ile görüştü. Tüm madencilere verdikleri büyük mücadele için teşekkür eden Bakan Dönmez, "Yoruldunuz farkındayız. Arkadaşlarla son durumu değerlendireceğiz. Ondan sonra kalan kısmı planlama çerçevesinde nasıl yöneteceğimize karar vereceğiz." dedi.
İki büyük depremin 10 ili yıktığı bölgeye ulaştığı andan itibaren diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte başarılı arama-kurtarma çalışmalarına imza atan ve kahramanca birçok hayat kurtaran madenciler, Zonguldak ve Bartın’a dönmeye başladı. Bölgeden dönen madencileri Zonguldak Havaalanında çiçeklerle aileleriyle birlikte Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) karşıladı. Bölgede çalışmaya devam eden madencileri ziyaret ederek destek ve moral veren Sendika Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Enkazlardan bir ses duyduklarında onları kimse tutamadı. Cansiperane çalışmalarıyla depremzedeleri sağ olarak çıkarabilmek için olağanüstü bir çaba harcadılar. Madenciler sadece bizim değil aynı zamanda Türkiye’nin de gururu oldular. Onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Onların her biri kahramanımız” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen deprem afeti sonrası deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarında cansiperane bir mücadele veren “Madencilerimizle gurur duyuyoruz” dedi
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, deprem bölgesinde büyük bir dayanışma örneği göstererek arama ve kurtarma çalışmalarını sürdüren maden işçilerine ve MTA işçilerine desteğini sürdürüyor. Hatay ve Adıyaman’ın ardından Kahramanmaraş’a geçtiklerini anlatan GMİS Genel Başkanı Yeşil, “Maden işçilerimiz cansiperane girilmez denen binalara, enkazlara girerek yaralıları kurtarıyorlar. Onlarla sadece biz değil, tüm Türkiye gurur duyuyor. Madenciler her zaman ülkemizin en zor zamanında en ön safta yer almıştır.” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin ardından bölgede arama-kurtarma çalışmalarına katılan TTK maden işçilerinin yanı sıra Maden Tetkik Arama Kurumu’ndan (MTA) 51 MTA işçisi de bölgeye umut olmaya gitti.
Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, depremden 88 saat sonra 10 saat süren çalışmanın ardından saat 20.30’da enkazda kalan İbrahim Halil ve eşi Ayla Halil’i yaralı olarak çıkartmayı başardı. O anları görüntüleyen maden işçisi, “Allah’ım sana şükürler olsun” diyerek duygu dolu anlar yaşadı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, depremin 100’üncü saatinde Hatay Kırıkhan’da ki kurtarma çalışmasında domuz damı tahkimatı yaparak enkaz altında 50 metre ilerleyip Kasım adlı vatandaşı yaralı olarak kurtarmayı başardı.
7,6 ve 7,7 büyüklüğünde iki depremin 10 ili yıktığı deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken bölgeye giden Amasra ve Zonguldak’taki madenciler umut olmaya ve mucizeler yaratmaya devam ediyor. Hatay merkezde uzman ekiplerin “alamayız” dediği Safiye Teyzeyi “Biz alırız” diyerek 5 saatlik bir çalışmanın ardından sağ çıkarmayı başaran madenciler, birçok insanı göçük altından kurtarmayı başardı. Sadece Amasra’dan deprem bölgesine giden madencilerin şuana kadar göçük altında hayatta kalmayı başaran 79 kişiyi çıkardığı öğrenilirken 3 bin 550 madenci bölgede arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deprem bölgesine giden Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan gönüllü maden işçilerini ziyaret ederek teşekkür etti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan 500 gönüllü maden işçisi daha deprem bölgelerine sevk ediliyor.
Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Amasra maden kazasında hayatını kaybeden şehit madenci Şaban Yıldırım’ın yeni doğan ikiz bebeklerini ziyaret etti.
4 Şubat 2023 tarihinde yapılacak olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) 12’nci Olağan Genel Kurulu öncesinde Amasra Bölgesi delegeleri ile Genel Başkan Hakan Yeşil’in açıkladığı Genel Merkez Yönetim Kurulu Listesi birlik, beraberlik ve dayanışma toplantısında bir araya geldi.
CHP Bartın milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra maden kazasıyla ilgili Adalet Bakanlığı’na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.
TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nun çalışma süresi 25 Ocak tarihinden itibaren 1 ay uzatıldı.
Amasra maden kazasıyla ilgili hazırlanan iddianameyi değerlendiren CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, gündemi sarsacak şok bir iddiada bulundu. İddianamede cezalandırılması talep edilen iş güvenliği uzmanının patlamadan sonra hala Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesinde (ATİM) görev yaptığını söyleyen Milletvekili Bankoğlu, “İddianamede cezalandırılması talep edilen iş güvenliği uzmanı, şu an hala müessesede görev yapıyor. Yani şüpheli olay mahallinde yetkili olarak hala iş yapıyor. Bu şüpheli patlamaya ilişkin bakanlara ve meclis araştırma komisyonuna da bilgilendirme yapıyor. Bunu anlamak mümkün değil!” dedi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü ile Vakıfbank arasında yapılan ve gözlemci olarak katıldıkları toplantıda banka promosyon ücreti olarak 21 bin 300 TL’de anlaşmaya varıldığını, TTK işçisi ve memurlarına net 16 bin TL ödeme yapılacağını açıkladı.
Uluslararası piyasalarda kömür fiyatlarının yükselmeye devam ettiğine ve tedarik sorunlarının yaşandığına dikkat çeken Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Amasra TTK Müessesiyle birlikte TTK’nın tüm müesseslerine üretimin arttırılması için acil işçi alınmasını istedi. Başkan Yeşil, Gerek Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) işçi açıklarının giderilerek üretimin arttırılması, gerekse rödevanslı sahalarda maliyet artışlarından kaynaklanan sorunların giderilerek üretime devam etmeleri acilen sağlanmalı, madencilik sektöründe istihdamın ve üretimin arttırılması hedeflenmeli, yerli ve milli kömür üretimi desteklenmelidir” dedi.
Genel Maden İşçileri Sendikası’nın da (GMİS) üyesi olduğu, dünyada 54 milyon üyesi bulunan IndustriaLL Küresel Sendikalar Federasyonu’nun Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile Avrupa’da 7 milyon üyesi bulunan IndustriALL Avrupa Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Luc Triangle, GMİS’i ziyaret ederek Genel Başkan Hakan Yeşil ile görüştü.