Kahramanmaraş depremlerinin ardından acil ihtiyaçların karşılanması için afetzedelere hane başı ödenen 10 bin TL destek ödemesinin devam ettiğini kaydeden Bartın Valiliği, destek yararlanmak isteyenlerin Bartın AFAD İl Müdürlüğüne başvurularını istedi.
CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin sebep olduğu büyük yıkım ve yaşanan can kayıplarının ardından, Bartın’da olası bir afet durumuna karşı ilişkin çeşitli bakanlıklara 13 tane soru önergesi verdiğini belirtti.
Kahramanmaraş depremleriyle yerle bir olan Hatay, yine iki depremle daha sarsıldı. Defne ve Samandağı İlçelerinde 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerde orta ve ağır hasarları binalar yıkıldı. Arama-kurtarma çalışanlarının ve hasarlı evlerden eşya çıkarmak isteyen vatandaşların enkaz altında kaldığı depremler sonrası bölgede bulunan AFAD Bartın İl Müdürlüğü ekipleri hemen arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Bartın Valiliği de “Hatay’da meydana gelen ve çevre ilerde hissedilen depremlerde etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” sözleriyle Hatay’a “geçmiş olsun” diledi. Hatay’da TRT Muhabiri olarak görev yapan Bartın 74 Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bülent Bostancı da o esnada depremlere yakalanan isim oldu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Merkezi, 2 büyük depremin yıktığı ve 10 ili kapsayan deprem bölgesiyle ilgili “Kahramanmaraş’taki depreme ABD’li şirketin açtığı 6 bin metrelik petrol kuyusu sebep oldu” “Deprem Bölgesinde İnsansız Hava Araçları kullanılmadı”, “Hatay’da Yapı Denetim Müdürlüğü’ndeki evraklar yok edilmeye çalışılıyor”, “Türkiye-Suriye sınırındaki bazı duvarlar yıkıldı, çeteler Türkiye’ye giriyor”, “Mersin’e bönderilen akaryakıt gemisi EPDK tarafından engellendi”, “Kahramanmaraş’ta volkanik hareketlilik var”, “Gaziantep’te yağma yapmaya kalkışan Suriyeliler tekme tokat dövüldü”, “AFAD’dan acil gönüllü çağrısı”, “Bu numaralar MÜSİAD çadır ekibine ait” ve “Binayı yapan Iraklı bir müteahhit, merdiveni yapan bir Japon şirketi” iddialarına ilişkin açıklama yaptı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 11.38 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden kara yolu, demir yolu ve hava yoluyla 28 bin 44 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.
Amasralılar tarafından afet bölgesinde etkilenen vatandaşlarımız için Amasra Belediyesi’ne getirilen yardım malzemeleri Amasra Kaymakamlığı İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına teslim edildi.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan İlçelerinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından Türkiye ve Bartın tek yürek oldu. Depremlerde büyük yıkım yaşayan Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle 7 günlük milli yas ilan edildi. Bartın’dan AFAD, Bartın Belediyesi, İl Özel İdaresi, TTK gibi birçok kurumdan arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine giderken toplanan yardımlarda yine bölgeye ulaştırılmak üzere yola çıktı.
Devre arasını transfer, kamp, hazırlık derken bir de stat sorunuyla geçiren Bartınspor, ligin ikinci yarısına hızlı başladı. İlk maçını 1074 Çankırı Spor’la evinde yapan kırmızı-siyahlılar, yağış, soğuk hava, saha gibi tüm olumsuzluklara rağmen kazanmasını bildi. Dakika 4’te kaptan Şükrü’nün kafa golüyle 1-0 skor üstünlüğünü yakalayan Martı, 67’de yeni transfer Kemal Bolat, topu filelerle buluşturunca sahadan 2-0 galip çıktı. Lige kafadan galibiyetle başlayan Bartınspor, rakiplerinin de puan kaybetmesiyle haftayı Karabük İdman Yurdu Spor’un 1 puan gerisinde 2. Sırada kapattı.
“12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı”, 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümünde AFAD koordinasyonu ile “Çök-Kapan-(Hayata) Tutun” başlığıyla yapıldı. Vatandaşlara, telefon, TV, radyo ve yerel anons sistemleriyle bildirilen deprem tatbikatı, saat 18.57’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın tamamında gerçekleştirildi. Bartın’da dahil 81 il ve yavru vatandan canlı bağlantı ile yapılan tatbikatta “Çök-Kapan-Tutun” uygulandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Afet İletişim Çalıştayı”nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 1999 yılında Düzce depreminin yaşandığı, 12 Kasım günü, saat 18.57'de ülke genelinde deprem tatbikatı yapılacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, çalıştayda Afet anlarında sistematik ve örgütlü dezenformasyon, manipülasyon ve kara propaganda faaliyetleri artabildiğini kaydederken “Yerel Medya ve Afet İletişimi” konulu panelin konuşmacılarından biri olan Bartın Hergün Gazetesi Muhabiri Nurdan Eroğlu “Yerel basın diğer basın dallarından ayrı tutulmamalı. Tam tersi hepsinden daha fazla desteklenmeli. Çünkü bizler şartlarımız itibariyle cefakarca ve fedakarca işimizi yapıyoruz. Bu nedenle dendiği gibi sahadaki amatörler değil, sahanın profesyonelleriyiz” dedi.
Cuma Günü akşamı 18.15 sularında TTK Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında yaşanan grizu patlamasında mesaide olan 110 madenciden 41’i hayatını kaybederek şehit düştü. Ocaktaki 58 işçi kendi imkanlarıyla ve arama kurtarma ekibi tarafından kurtulurken yaralanan 11 işçiden 6’sı ambulans uçakla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 5’i de Bartın’da tedavi altına alındı. İstanbulda’daki hastanede tedavi altına alınan yaralılardan 5’i entübe olduğu öğrenilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm devlet erkanı ve kademelerinin akın ettiği Amasra’ya gelerek son bilgileri aldı ve çalışmaları koordine ettiği. Grizu faciasında hayatını kaybeden ailelere taziye ziyaretlerinde de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Elbette bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu, yürütülecek idari ve adli soruşturmayla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır. Bir kez daha Amasra Maden Ocağı'ndaki elim kazada kaybettiğimiz işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak, bu devletin ve onun en yüksek temsilcisi olarak bizim boynumuzun borcudur” dedi.
Bartın Valisi Nurtaç Arslan, afetlere karşı farkındalığı arttırmak ve deprem anında alınması gereken tedbirleri uygulamalı olarak göstermek amacıyla Bartın’a gelen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Simülasyon Tırını ziyaret etti.
Vali Dr. Nurtaç Arslan ile AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, Bartın Irmağında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
17 Ağustos Marmara Depreminin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bartın İl Müdürü Ahmet Yıldız deprem, imar ve kentsel dönüşüm arasındaki bağlantıya dikkat çekerek “Yeni imar alanlarının açılmasından ziyade süratle eski yapıların, dönüşümünün, kentsel dönüşüm kapsamında, zemin etüdlerinin yapılarak buna göre belirlenecek kat sayısı doğrultusunda yapılması, imar alanlarının açılmasından ülkemiz insanın, fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplarına neden olan büyük deprem felaketlerinden minimum bir şekilde etkilenmesine indirgemek için daha elzemdir” dedi.
AFAD Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre artan sıcaklık değerleri sonrasında olabilecek orman yangınlarına karşı uyardı. Başkanlığın Bartın dahil 81 ildeki valiliklere gönderdiği “Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Tedbirler” konulu genelgeyle, sıcaklık artışıyla birlikte orman alanları ve çevresinde artan insan hareketliliğinin önümüzdeki günlerde çeşitli bölgelerde orman yangını riskinin artırabileceği belirtilerek, dikkatli olunması istendi. Genelgeye göre, 31 Ağustos’a kadar orman alanlarına giriş yasak!
Bartın başta olmak üzere 7 ilde yaşanan sel ve su baskınlarıyla ilgili Bartın Valiliğinde yapılan değerlendirme toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu afetin 7 ildeki toplam maliyetinin 4.2 milyar TL olduğunu söyledi. selde bin 786 kişi tahliye edildiğini ve 8 bin 193 personel ve bin 220 araç görev yaptığını ifade eden Bakan Soylu, bölgeye toplam 56 milyon 863 bin TL nakit yardımı gönderildiğini kaydetti. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu’nun İBB araçlarının kullandırılmadığına yönelik iddialarına da cevap veren Soylu “Afet zamanında kamunun bütün araçları AFAD’ındır. Çalışanların da moralini bozabilecek, bütünlüğü bozabilecek bir değerlendirmeyi sadece ve sadece küçük işlerle meşgul olmak olarak görüyoruz. Özelikle afet zamanlarında bu tip değerlendirmeler yapmanın çok makul değil” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç’la birilikte sel bölgesinde incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Hayat normale dönmüş vaziyette, etkilerini ortadan kaldırmak için hasar gören dereler olsun bir taraftan DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğümüz, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, İller Bankası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdaki arkadaşlarımız hasar tespitlerinde yoğun mesai gösteriyor. 7/24 çalışmaktayız” dedi.
Trafik Haftası, Bartın başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler kapsamında, “Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik” uygulaması vurgulanırken Kapalı Pazaryeri’nde İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD Müdürlüğü tarafından stant açılırken vatandaşlara yönelik bilgilendirme çalışması yapıldı.
Deprem Haftası dolayısıyla Bartın’daki basınıyla bir araya gelen ve hafta dolayısıyla yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi veren Afet ve Acil Durum (AFAD) Bartın İl Müdürü Ahmet Yıldız, 4 Mart Cuma günü ülke geneliyle eş zamanlı olarak saat 11.30’da Ağdacı İlkokulu ve Cumhuriyet Ortaokulunda deprem ve tahliye tatbikatı yapılacağını söyledi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından sel bölgesi için yardım kampanyası başlatıldı. Kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlar, “SEL” yazarak 1866’ya SMS gönderebilecek (1 SMS 10 TL’dir) ya da belirtilen hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecek.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, beraberindeki İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, AK Parti Bartın İl Başkan Yardımcıları Av. Göksel Candan ve Muhammet Yalçın ile birlikte, Bartın AFAD, İl Emniyet ve SGK Müdürlüklerine hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
Dört defa görevden alındı, beşinci de Bartın'a atandı
Afet anında sevdiklerimize ve komşularımıza yardım elini ilk uzatan ve onların hayatlarını kurtaran siz olabilirsiniz.Türkiye’de afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için AFAD’ın başlattığı ‘AFAD Gönüllülüğü” vatandaşların afet ve acil durumların her safhasında görev alabilmelerine imkân sağlıyor.
Elazığ ve Malatya cuma günü meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgede yaralar sarılmaya çalışıyor. Son bilgilere göre 39 kişinin hayatını kaybettiği depremin yaralarını sarmak içinse hem Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılay’ı tarafından ülke genelinde yardım kampanyası başlatılırken Bartın Valiliği de il genelinde kampanya başlattı. Depremzedelere yardım etmek isteyen vatandaşlar, Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı başta olmak üzere ilçelerdeki vakıf müdürlüklerine ve kaymakamlara başvurabilecekler. Para yardımında bulunmak isteyen vatandaşlar ise bu yardımlarını Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankasında açılan hesaplara yapabilecekler.
Bartın Üniversitesinde, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından “Afet Yönetimi” anlatılarak, olası bir yangın esnasında yapılabilecekler uygulamalı olarak aktarıldı.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Hasankadı çevresinde meydana gelen sel taşkınları sonrasında oluşan zararları gidermek için Bartın İl Özel İdaresine 4 milyon 400 bin TL, Hasankadı Belediyesine 475 Bin TL olmak üzere toplam 4 milyon 875 bin TL ödenek aktardıklarını açıkladı.
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü, toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacıyla hazırlanan Afetlere Hazırlık Yılı Projesi kapsamında belirlenen eylül ayı temasının afet çantası olduğunu söyledi. Projede üçüncü aya girildiğini ifade eden AFAD, afet çantasıyla ilgili önemli bilgiler verdi.