ESENYURT VE ÇEŞTEPE FİLYOS'A GÖRE PLANLANIYOR

Hatipler ve Büyükkızılkum sahil düzenlemesiyle Mugada Yeşil Yürüyüş ve Bisiklet Yolu Projesinin Filyos'a entegre bir şekilde hayata geçileceğini ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Çeştepe ve Esenyurt Köylerindeki İl Özel İdaresinin sorumluluğunda olan alanların da Filyos'un konut, yan sanayi ve ticaret alanları olarak düzenleneceğini söyledi. Başkan Dursun bu kapsamda 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planların kesinleştiğini ve köylerde 18. Madde uygulaması başlatıldığını kaydetti.

ESENYURT VE ÇEŞTEPE FİLYOS'A GÖRE PLANLANIYOR

İl Genel Meclisinde Şubat Ayı mesaisi başladı. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi Üyeleri, Şubat gündemi kapsamında herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde 10 maddeyi görüşüp karara bağlayacak. Gündemin ilk toplantısında ise Başkan Dursun, geçen hafta Bartın’ı etkisi altına alan kar yağışına değindi. İl Özel İdaresine bağlı ekiplerin köylerde karla mücadele çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Kenan Dursun “ 2021 yılının son günlerinde ülkemizi ve ilimizi etkisi altına alan yoğun kar yağışı ilimizin tamamında etkili oldu. Bu sebeple yer yer 1 ve 1,5 metrelere ulaşan kar yağışı yaşandı.  Dolayısıyla hayatın normal akışına da etki etti. İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanında bulunan 262 köy, 739 bağlısı ve 2 bin 336 kilometrelik yol ağında özellikle karla mücadele eden ekipler, büyük bir özveriyle 7/24 mesai gözetmeksizin çalıştı ve Bu mücadeleleri büyük başarıyla sürdürdük. Öncelikle karla mücadele çalışmalarımızı özverileri ile büyük bir başarıyla yürüten başta Genel Sekreterimiz olmak üzere Yol Ve Ulaşım Hizmetler Müdürümüze ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyor, yine Arıönü Köyünde karla mücadele esnasında elim bir kaza sonucu hayatını kaybeden Tuncay Yaman kardeşimize de Allah’tan rahmet ailesine ve sevenlerine de sabırlar diliyoruz. Ayrıca bu vesileyle Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğümüze de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Komisyona havale edilen konular Mart gündeminde görüşülecek

10 gündem maddesiyle başlayan Şubat toplantılarının 5 gün süreceğini ve bu süre içerisinde Özel İdarenin talebiyle yeni gündem maddelerinin de gelebileceğini söyleyen Dursun, “İhtisas komisyonlarından Meclis Başkanlığımıza ulaşan 6 konu hakkında karar verilecek. Yine gündemde olan diğer konuların ilgili komisyonlara havaleleri yapılarak komisyonlardaki değerlendirmelerinin ardından Mart ayı toplantılarında dosyalar kararlara bağlanacak. 7. Dönemin başından bugüne 34 aylık sürede meclis ve komisyon çalışmalarına aksatmadan katkı sağlayan tüm meclis üyelerine teşekkür ediyoruz. Şubat ayı toplantılarında alınacak kararların İdaremize ve Bartın’ımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Dursun: “2022 bütçesinin yüzde 41’i yatırımlara ayrıldı”

2022 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım programına değinerek İl Genel Meclisinin gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kenan Dursun şu açıklamaları yaptı:

“7. Dönem Meclisimizin uzun süren çalışmalar sonucunda hazırladığı 2022 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı bütçesi 85 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakamın yüzde 41 gibi önemli bir oranın yatırımlara ayrılmış olması Bartın İl Özel İdaremizi diğer birçok özel idarelerden farklı kıldı.  Bu konudaki söylemlerimizi eyleme dönüştürmek için her zaman kararlı adımlarla yola devam ettik.

“Sahillerimizin imar planları, Filyos öngörüsüyle yürütüldü”

Ülkemizin son dönemde gerçekleştirdiği önemli projelerinden birisi olan Filyos Vadisi Projesinin ilimize olan yakınlığı tüm Bartın’ı olduğu gibi elbette bizleri de heyecanlandırıyor.  O nedenledir ki ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta Filyos Vadisine en yakın turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanının doğru planlanması büyük bir önem kazandı. Özel İdaremizin görev ve sorumluluk alanlarına giren Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada ve Güzelcehisar sahillerinde yaklaşık 10 yıldır İl Genel Meclisimizin kararlarıyla hazırlanan uygulama imar planları,  Filyos Projesinin gelişme potansiyelinin öngörüsüyle yürütüldü.

“Sahillerimizi Filyos odaklı geliştirip gelecek nesillere bırakacağız”

Özel İdaremizin imar konusundaki çalışmalarını ilimizin gelişme alanlarına öncelik vererek geniş bir alanda sürdürdük. Özellikle uygulama imar planları tamamlanan deniz sahillerimizi kapsayan planların olmazsa olmazı olan 18. Madde uygulamalarının tamamlanmış olması da bu süreçte önemli bir kazanım.  Bu çerçevede yapılan çalışmalarla sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan bu sahilleri, Filyos Projesine odaklı geliştirerek gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız.  Özel İdaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder pey devam edecek.

“Hatipler ve Büyükkızılkum sahil düzenlemesi en kısa sürede başlayacak”

2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Hatipler ve Büyükkızılkum sahillerimizi kapsayan imar planına dayalı peyzaj düzenleme çalışmaları, Bakanlığın hibe destekleri ve İdaremizin katkılarıyla başlatılacak. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ile görüşerek uygulanacak projemize ilave 1 milyon daha destek sağlamasıyla projenin en kısa sürede başlamasının önünü açacak.

“Mugada Yeşil Yürüyüş ve Bisiklet Yolu Projesi de hayata geçirilecek”

Aynı kapsamda Mugada sahilimizde de bakanlık desteğiyle Yeşil Yürüyüş ve Bisiklet Yolu Projesi de hayata geçirilecek. Yapılacak düzenlemeler, Filyos Projesi projeksiyonuna uygun bir şekilde gerçekleştirilecek. 10 yıldan bugüne bu kapsamda yapılan Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerimizde yaptığımız düzenlemelerle önemli bir mesafe, kaydedildi. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla Bartın’ın gerdanlığı olan sahillerimizi turizme kazandırarak çok daha yaşanabilir hale getirme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.

“Esenyurt ve Çeştepe Filyos’un yan sanayi alanları olarak planlanıyor”

Yine Filyos Projesinin ilimizi etkileyecek turizm hareketliliğinin yanında oluşacak olan yan sanayinin gelişebileceği alanlarda mevcut.  Özel idare olarak bu alanda da kendi sorumluluk alanında olan özellikle Esenyurt ve Çeştepe Köylerini kapsayan 1/100.000 Çevre Düzeni Planı ile 1/25.000’lik planda Üniversitemizin bulunduğu Kutlubeyyazıcılar Köyü civarındaki Çeştepe ve Esenyurt Köylerimizin üst ölçekli planla belirlendi. Konut, sanayi ve ticaret alanlarını kesinleştirmek amacıyla 2020 yılında Özel İdaremizin yürüttüğü çalışmalarla İl Genel Meclisimizin kararıyla yapılan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlar, kesinleşti.  Kesinleşen planların da 18. Madde uygulaması başlatıldı.

“Protestolarla karşılaşsak da çalışmalarımızın doğruluğu tüm kesimlerce tescillendi”

Geçmiş dönemde özellikle deniz sahillerimizde Özel İdaremiz eliyle yürüttüğümüz planlı dönüşüm çalışmalarımızda bazı kesimlerin protestolara varan söylem ve eylemleriyle karşılaşmış olsak da bugüne geldiğimizde yapılan çalışmaların ne kadar doğru bir zeminde yapıldığının tüm kesimlerce tescillenmiş olması,  ilimizin gelişmesi açısından önemli bir gelişme olarak kaydedildi. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarımıza her zaman bizleri destekleyen başta TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere yine ilimizde süreç içerisinde görev yapan tüm Valilerimize il genel meclis üyelerimize ve özel idaremize teşekkür ediyoruz.”

“Birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var”

Köylerin içme suları ücret tarifeleri başta olmak üzere Şubat gündemiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Kenan Dursun şöyle konuştu:

“Bartın İl Özel İdaresi İçme Suları İşletmeciliğine adım atarak 51 Özel İdare arasında bir ilki gerçekleştirdi. İçme suları projeleri,  14 yıl gibi uzun bir süre idaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde yürütüldü.  Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük gurup suları,  köylerimizde hayata geçirildi. Fakat geldiğimiz yeni süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluklar ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler  var. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesinin yapılması gerekiyor.

“İçme Suları İşletme Yönetmeliği diğer illere örnek olacak”

Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışları oldu. İl Özel İdaresi kanununda bizim açımızdan içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi yok. Bunun yanında mevcut Köy Kanunun muhtarlarımıza verilen işletme yetkisi, günümüz şartlarını tarif edemiyor. O nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifinin yapılmamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 İl Özel İdareleri arasında ilki gerçekleştirerek İçme Suları İşletme Yönetmeliği, 5 Eylül 2019 tarihli ve 100 sayılı İl Genel Meclisi kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırlandı. Mevzuat gereği çıkartılan yönetmelik,  maddi konuları içermiş olması nedeniyle Sayıştay’ca da onay görmesi gerekiyor. Bu süreci Sayıştay'a doğru ve açık bir şekilde iyi anlattık. Bartın İl Genel Meclisinin çıkartacağı bu yönetmelik, bu alanda yaşanan sıkıntıları ve oluşan kamu zararının önüne geçecek. Bir başka yönüyle de diğer illere uygulamada çok önemli bir örnek teşkil edecek.

Özel İdare 25 köyün su işletmesini devraldı

Sayıştay'ın bu yönde samimiyetle gerçekleştirmiş olduğu inceleme ve değerlendirmesi “Bartın İl Genel Meclisinin 5 Eylül tarihli ve 100 sayılı İçme Suları İşletme Yönetmeliğinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.” ibaresiyle bizlere ulaştı. Bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra İl Özel İdaremiz bünyesinde Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. İşletmeciliğini aldığımız ve alacak olduğumuz hiçbir muhtarımıza köyünün içme suyu tesisinin işletmesinin devri konusunda baskı yapmadan özellikle işletme sorunu yaşanan tesislerin işletmesini peyder pey devralacağız.  Bugün itibarıyla işletmesi devralınan köy sayısının 25 oldu.

“Amacımız köylerdeki yüksek maliyetleri kabul edilebilir rakamlara çekmek”

Ayrıca bu konuda işletmesi devralınan köylerde vatandaş memnuniyeti giderek arttı. Buradaki amaç, idareye getireceği gelir önceliği değil.  Bazı köylerimizde terfi sistemlerin çokluğu ve bu tesislerin enerjiye bağlı olarak işletme maliyetlerini artırdı. Bazı köylerimizde de tesisler, işletilemez hale geldi. O nedenle ortaya çıkan problemlere köklü çözüm getirecek olan İl Özel İdaremizin bünyesinde kurulan Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü eliyle yürütmeye başladık. Amacımız içme sularında köylerde oluşan yüksek maliyetleri kabul edilebilir rakamlara çekerek köylerimize sıhhi açıdan çok daha sağlıklı içme ve kullanma sularını halkımızın hizmetine sunmak.

Köylerdeki aboneler masrafsız Ziraat Bankasından fatura ödeyebilecek

Bu kapsamda işletmesi devralınan köylerimizde 3 yıldır bu hizmetimizden kar amacı gütmeksizin fiyat artışı yapmadan İl Genel Meclisimizde alınan karar ile terfili sistemle çalışan köylerimizde 2.5 TL+ KDV, cazibeli sistemle çalışan köylerde ise 1 TL+KDV olarak 3 yıldır sürdürülüyor. Şimdi şubat ayı meclis toplantılarında oluşturulacak yeni tarife de İl Genel Meclisimizde belirlenecek. Amacımız bu hizmeti işletme sıkıntısı yaşayan köylerimizin işletmelerini peyder peyi devralmaya devam etmek. Ayrıca köylerimizde bu hizmetten faydalanan vatandaşlarımızın faturalarına ilave olarak ekstra bir komisyon veya masraf ödememeleri ve ödemelerini evlerinden kolaylıkla yapabilmelerinin sağlanması açısından İdaremiz ile Ziraat Bankası arasında protokol yapıldı.  Bu protokol sayesinde abonelerimize büyük bir kolaylık sağlandı.

2022, Özel İdare ücretleri belirlenecek

Gündemimizin  1. Maddesinde yer alan Arıönü Köyü Konut Amaçlı İmar Planı ile ilgili dosya, İmar ve Bayındırlık Komisyonunda incelendi ve komisyon raporr Meclis Başkanlığına ulaştı.  Mecliste görüşülerek karara bağlanacak. Yol Ulaşım Ağına alınma talebi ile ilgili olarak iki gündem dosyası,  ilgili komisyonlarda görüşülerek incelendi ve komisyon raporları Meclis Başkanlığına ulaştı.  İdaremizin iş ve işlemleri ile ilgili 2022 Yılı Ücret Tarifelerinin güncellemeleri konusunda gündem maddeleri yer alıyor ve bunun yanında önemli konular Şubat Meclisinde görüşülecek.”