Bartın TSO YÖREX Fuarı'nda yerini aldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, Antalya Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 14'üncü kez kapılarını açtı. Türkiye'nin dört bir yanından yöresel ürünlerin sergilendiği fuara, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) heyeti de katılım sağladı.
Fuara, Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Meclis Başkanı Hüseyin Çalıkoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salim Cem Yıldız, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Ufuk ile Yönetim Kurulu Üyeleri Necati Sandıkcı ve Yücel Oğullar katıldı. Heyet, fuar kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak yöresel ürünlerin gelişimine yönelik çalışmaları yerinde inceledi.
Coğrafi işaretli ürün sayısı 1800’ü geçti
Fuarın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, YÖREX’in yerel değerlerin korunması, tanıtılması ve ekonomik değere dönüştürülmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, fuarın coğrafi işaret bilincinin artmasına katkı sağladığını belirterek, Türkiye’de coğrafi işaretli ürün sayısının 1800’ün üzerine çıktığını ifade etti.
Uluslararası düzeyde ilgi görüyor
Programda, YÖREX’in yalnızca ulusal ölçekte değil, uluslararası düzeyde de dikkat çektiği belirtildi. Türkiye’ye özgü ürünlerin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından takdir edildiği, Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescili alan ürün sayısının ise her geçen gün arttığına dikkat çekildi.
Yerel ürünlere katma değer vurgusu
Bartın TSO heyeti, fuarda yerel ürünlerin markalaşması, katma değerinin artırılması ve ihracat potansiyelinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları değerlendirdi. Yöresel ürünlerin hem iç hem de dış pazarda daha fazla yer bulmasının; bölgesel kalkınma, istihdam artışı ve özellikle kadın girişimciliğinin desteklenmesi açısından kritik öneme sahip olduğu ifade edildi.
YÖREX 26 Nisan’a kadar açık
26 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan YÖREX Fuarı, Türkiye’nin yedi bölgesine ait kültürel ve ekonomik değerleri bir araya getirerek yerel kalkınmaya katkı sunmayı sürdürüyor.
HABER: Erkan Hızoğlu