Bartın TSO üyeleri için Denizbank'tan Nefes Kredisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Denizbank işbirliğiyle hayata geçirilen Nefes Kredisiyle ilgili açıklama yapan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Halil Balık, Oda üyelerinin her birine ihtiyaçlarına göre azami 100 bin TL olacak şekilde Denizbank'tan kredi kullanabileceğini söyledi. Kredinin yıllık faizinin yüzde 7,5 olacağını ifade eden Balık, kredi ödemelerinin 2021'de başlayacağını ve 12 eşit taksitte geri ödeneceğini belirtti. Balık ayrıca yine Bartın TSO'ya kayıtlı küçük esnafında Halkbankası kredisinden faydalanabileceğini kaydetti.

Bartın TSO üyeleri için Denizbank'tan Nefes Kredisi

Balık: “Üyelerimiz ihtiyaca göre 100 bin TL’ye kadar kredi kullanabilecek”

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Halil Balık, koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak ve küçük ve orta ölçekli işletmelere destek olmak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Denizbank işbirliğiyle hayata geçirilen Nefes Kredisiyle ilgili açıklama yaptı. Bartın TSO’daki açıklamada Deniz Bank Bartın Müdürü Alper Kök de yer aldı. Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle bankaların kredi anlaşmasına pek yanaşmadığını bu kredi anlaşmasını yapan tek banka Deniz Bank olduğunu ifade eden Balık, “Çin’de başlayan koronavirüs salgını tüm dünyaya yayıldı. Şimdiye kadar dünyanın görmediği bir salgın ülkemizi de etkiledi. Bu durum en küçük esnafımızdan en büyük sanayicimize kadar ekonomik olarak hepimizi etkiledi. Bu süreç zarfı içinde biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak tüm bankalarla görüşmeler yaptık. Maalesef dünyanın içinde bulunduğu bu ekonomik kriz nedeniyle bankalar bu kredi anlaşmasına pek yanaşmak istemediler. Sağ olsunlar bizle beraber bu kredi anlaşmasını yapan tek banka Deniz Bank oldu. Kendilerine bunun için çok teşekkür ediyoruz. Türkiye genelinde sadece tek banka Deniz Bank üyelerimize kredi verecek” dedi.

“Üyelerimiz ihtiyaca göre kredi alabilecek”

Oda üyelerinin her birine ihtiyaçlarına göre azami 100 bin TL olacak şekilde kredi verileceğini kaydeden Balık şöyle devam etti:

“Bu kredi nasıl oluşuyor? Biz Türkiye’de ki 365 tane oda ve borsa olarak TOBB’un bünyesinde bir anlaşma yaptık. Paralarımızın belli bir miktarını Deniz Bank’ta 20 ay boyunca bloke edeceğiz. Yüzde 5 oranında faizle bloke edeceğiz. Bu miktara birazda TOBB destek olacak. Yüzde 7,5 + 0,75 – 0,80 gibi bir masrafla üyelerimize sunacağız. Bu yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan işletmelere verilecek. Yılbaşına kadar hiçbir ödeme olmayacak. Yılbaşından sonra bir yılda 12 eşit taksitle ödenecek. Bu rakamda 9 bin 160 TL – 100 bin TL için olacak. Sadece 100 bin TL olacak diye bir şey yok. İhtiyaca göre 20 bin TL, 30 bin TL, 60 bin TL olabilir.

“Sadece Deniz Bank şubelerinden alabilecekler”      

 Gereken şeylere bakıldığında cirosu 25 milyon TL’nin altında olan üyelerimiz başvurabiliyorlar. Odamızdan krediye dair faaliyet belgesi alacaklar. Sadece Deniz Bank şubelerinden alabilecekler. Kendileri 24 saat telefonlarının açık olduğunu ifade ediyorlar. Üyelerimize bu konuda bankada iletişim kurabilecekleri yetkililere ait telefon numaralarını gönderdik. Üyelerimizin bankayla ilgili anlaşamadıkları, uzlaşamadıkları bir durum oluşması halinde bizleri de arayabilirler. Bizlerde kendilerine yardımcı olmaya çalışırız. Bu konuda da hiç sıkıntıları olmasın bizleri diledikleri zaman arayabilirler. Deniz Bank ailesine tekrar teşekkür ediyoruz. Bu süreçte biraz geç kaldığımızı kabul ediyoruz.

“Halk Bankasıyla da anlaştık”

 Tabi finans ve nakit sıkıntısı oluştu bu durumlardan dolayı. Küçük esnafımızın Halk Bankalarından ve esnaf odalarından aldıkları krediyi neden bizim üyelerimizin alamadığına dair soruları vardı. Halk Bankasıyla da anlaştık ve bugün itibariyle üyelerimize mesaj çektik. Üyelerimiz Halk Bankasından 25 bin TL kredi çekebilecekler. Bu kredide ilk 6 ay ödemesiz ve toplam 36 ay. İlk 6 ayı ödemesiz oluyor. 7’inci ayda 999 TL ödeyip geriye kalan aylarda ise 920 TL olarak ödemeler yapılıyor. 25 bin TL nakit kredisinin yanında 25 bin TL’lik paraf kart verilecek Halk Bankası’ndan. Bununda hayırlı olmasını diliyorum.

70 bin maskemizin dağıtımını gerçekleştiriyoruz”

Bu arada maske ile ilgili de açıklama yapmak istiyorum. 70 bin maskemiz geldi. Tüm üye iş yerlerimize bu maskelerin dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Oda üyelerimiz çalıştırdığı eleman sayısı kadar maske alabilir. Bu süreç inşallah daha kısa sürede biter. Bizler bu sürecin haziran sonunda son bulacağını düşünüyoruz. Üyelerimizi maskesiz bırakmayacağız.

“İŞKUR’a yapılan başvuru sayısı 10 bini geçti”

Gıda yardımlarıyla ilgili olarak ise 2 bin ailemiz için 100’er TL’lik gıda çekleri hazırlattırdık. Önceliğimiz üye işyerlerimizin işsiz kalan personeli olacak. Üye iş yerlerimizin bizden şöyle de bir talebi var. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan arkadaşlarımız biliyorsunuz 500 TL gibi düşük ücret alıyor. Bu arkadaşlarımıza da yardım etmeyi düşünüyoruz. Ama açıkçası şuanda Bartın’da kısa süre çalışma ödeneği için İŞKUR’a yapılan başvuru sayısı 10 bini geçti. Bu ciddi bir rakam ve bu rakam bizi açıkça söylemek gerekirse endişelendiriyor.

“İşten çıkarılan 330 personelle ilgili çalışma yapılıyor”

Firmalarla görüşmeye başladık. Şuanda 330 işten çıkarılan personellerle ilgili çalışma yapılıyor. Bunların TC kimlik numaraları bizlere geldi. Üye iş yerlerini arıyoruz. Onlarla ilgili bilgi alıyoruz. Yardımların yerini bulmasını istiyoruz. Biz elimizden geldiğince bu salgın günlerinde halkımıza, üyelerimize destek olmaya çalışacağız.

“Faaliyet Durum Belgesi almadan önce bankayla görüşün”

Krediyle ilgili de üyelerimizin ilk önce bankayla görüşmesi, bankanın kendilerine vereceği cevaba göre gelip bizlerden faaliyet durum belgesini alması daha iyi olacaktır. Geçen yılın ağustos ayından beri ekonomide zaten bir dalgalanma vardı ve ekonomik olarak sıkıntılar yaşıyorduk. İşin aslı bu salgında yaşanan ekonomik sıkıntılara tuz biber ekti. Üyelerimizin ve esnafımızın durumu belli. Üyelerimizin yanındayız ve boşu boşuna da bu durumda ceplerinden para çıkmasını istemiyoruz.”

Kök: “Bu proje içerisinde yer almaktan gurur duyuyoruz”      

Kobileri ülke ekonomisine sağladığı katma değerin bilincinde olduklarını ve banka olarak proje içerisinde yer almaktan  gurur duyduklarını kaydeden Deniz Bank Bartın Müdürü Alper Kök de “Kobileri ülke ekonomisine sağladığı katma değerin bilincindeyiz. Esnaf ve küçük işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik olarak kolay, hızlı ve uygun maliyetlerle çözüm üretecek, çözüm sunacak olan ve TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen bu projede olmaktan dolayı bankamız adına gurur duyduğumuzu ve beraber çalışmaktan mutlu olduğumuzu bildirmek isterim. Tekrar Türkiye’mize ve Bartın’ımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. TOBB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde gerçekleştirilen bu proje kapsamında Bartın Ticaret ve Sanayi Odasına Kayıtlı olan tüm esnafımız ve işletmelerimiz Bartın TSO’dan alacakları faaliyet belgeleriyle beraber şubelerimize başvurabilirler. Biz yağmurlu zamanda şemsiye kapatan değil şemsiyesini daha da açan bir banka olmaktan gurur duyuyoruz. Tekrardan hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.