Bankoğlu'ndan 'millet iradesine darbe' yorumu

Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili konuşan CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu: 'Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülme kararının böyle bir zamanlamayla mecliste okutulması manidardır. Demokrasiye ve milletin iradesine darbedir. Akşam başka sabah başka karar verenlere inat, biz Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız' dedi.

Bankoğlu'ndan 'millet iradesine darbe' yorumu

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Genel Kurul görüşmeleri sırasında hakkındaki karar okutularak milletvekilliği düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu ile alakalı yaşananlar hakkında açıklamalarda bulundu. “Demokrasi ve millet iradesi, Anayasa'nın açık hükmüne rağmen ayaklar altına alınsa da biz mücadelemizde bir adım geri durmayacağız” diyen Bankoğlu, "Bildiğiniz üzere Enis Berberoğlu, gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından 24 saat dahi geçmeden, cezaevlerindeki "Koronavirüs" tedbirleri nedeniyle, 31 Temmuz'a kadar "izinli" statüsünde tekrar dışarı çıktı. Pandemi yönünden yaşanan sürece bağlı ve bununla kısıtlı olarak bu süre uzayabilecek. Aslında ne tesadüftür ki, doğum gününün ilk saatlerinde önce gözaltına alınıp tutuklanan CHP'li Enis Berberoğlu, yine doğum günü sonlanmadan dışarı çıktı; doğum gününün son saatlerini ailesinin yanında geçirdi" ifadelerinde bulundu.

“Emir saraydan geldi”

Bankoğlu, oturumda yaşananlara dair görüşlerini ve partisinin duruşunu anlatarak "CHP'li milletvekilleri olarak o gün biz, gerek Genel Kurul görüşmeleri esnasında, gerekse de hemen akabinde Meclis Başkanı'nın makamının önüne "Anayasa" kitapçığı bırakmak zorunda kalarak mücadelemizden taviz vermeyeceğimizi net biçimde ifade ettik.  Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülme kararının, üzerinden aylar geçtikten sonra bugünlerde Meclis'te okutulmuş olmasının düşündürücü olduğunu ama daha çok Saray'dan gelen emir ile "demokrasiye ve milletin iradesine darbe" anlamı taşıdığını ifade etmek isterim. Bir anlamda, saltanat" ile "demokrasinin getirilmek istediği savaşta, her şeye rağmen biz biliyoruz ki; demokrasi galip gelecek” şeklinde konuştu.

“Bunun vebalini kimler ödeyecek?”

Bu noktaya gelene kadarki süreçte, yani kararın okutulmasının öncesinde, ifade edilenlerin aksine hukuka aykırı pek çok durumun yaşandığının altını çizen Bankoğlu, "Bu süreç ve Yargıtay’ın hukuka aykırı şekilde yargılamaya devam etmesi, "kovuşturmanın durdurulması" talebini reddetmesiyle başlamıştı. Anayasa Madde 83/4 son derece açık: "Tekrar seçilen Milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır." Burada değindiğim Anayasal hükme ve Enis Berberoğlu'nun millet tarafından bir kez daha seçilmiş olmasına rağmen yargılama sürdürüldü. Esasında, dava sürecinin neresinden tutsak elimizde kalıyor. Bu nokta, usule dair yalnızca bir örnek. Kaldı ki, AKP, Enis Berberoğlu tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurunun sonuçlanmasını dahi beklememiştir. Sırf bu durum bile, AKP’nin içine düştüğü hâli gösteriyor. Anayasa Mahkemesi'nden gelecek olası bir "hak ihlali" kararının vebalini kimler ödeyecek? Buradan açık yüreklilikle sormak istiyorum" dedi.

“Adalet er ya da geç ortaya çıkacaktır”

Her şeye rağmen CHP'nin olduğu yerde umutta olduğunu belirten Aysu Bankoğlu,

"Hepimiz biliyoruz ki, devletin yargı mekanizmasın üzerindeki basıncını artırmak ve nihayetinde, yargının bağımsızlığının tamamen yok edilmesi, bu hükümetin uzun soluklu planlarından belki de en önemlisidir. Hükümete dokunan yanmaya devam etse de bu devran, böyle dönmez. Adalete susamış bir milletin karşısına doğrularla çıkmak, yürek ister. Ve unutmayın, adalet er ya da geç ortaya çıkacaktır. Kuvvetler ayrılığını alabildiğine yıkmaya çalışanlar, tüm gücü ve egemenliği şahsında toplayıp şahsında toplayıp akşam başka sabah başka karar verenlere inat biz Cumhuriyetimizi, demokrasiyle taçlandıracağız. Millet iradesiyle inatlaşma olmaz” açıklamasında bulundu.