Bankoğlu 'Sağlık çalışanları, tükenmenin eşiğinde'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, pandemi dönemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Doktorların ve tüm sağlık çalışanlarının taleplerine dikkat çeken Bankoğlu, 'Sağlık Bakanlığı'ndan Tweet değil, çözümler bekliyoruz. Sağlık çalışanları, tükenmenin eşiğinde' dedi.

Bankoğlu 'Sağlık çalışanları, tükenmenin eşiğinde'

 

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Mart ayından itibaren ülkemizde etkili olan Covıd-19 (Koronavirüs) pandemisi hakkında açıklamalarda bulundu. Doktorlar başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının, bu süreçte eşine rastlanmaz bir çaba ortaya koyan sağlık neferlerinin sorunlarını vurgulayan Bankoğlu, hataların tümünü vatandaşa yıkmanın son derece yanlış bir strateji olduğunu belirtti. Sağlık sistemindeki her bir çalışana ayrı ayrı teşekkür eden ve kuru bir teşekkürün yeterli olamayacağını çok iyi bildiklerinin altını çizen Aysu Bankoğlu, şu ana dek COVID-19 sebebiyle hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine bir kez daha sabır ve başsağlığı diledi. Ülke genelinde, gerek hastane ortamında, gerekse de kendi evlerinde tedavisine devam edilen pek çok hasta olduğuna da işaret eden Bankoğlu, herkese şifa diledikten sonra "Ülke genelindeki durumun ağırlaştığını gerek sahadaki doktorlardan aldığımız bilgilerle, gerekse de Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriler üzerinden rahatlıkla görebiliyoruz. Nitekim şehrimiz Bartın'da da, resmi açıklamalar uyarınca, 200 civarında aktif vaka olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Bartın'da da vakalar artıyor ve hastanedeki mevcut yoğunluğu daha da üst düzeye çıkarmamak adına her zaman vurgulanan tedbirleri (maske-mesafe-temizlik) hem kendimiz, hem yakınlarımız için elden bırakmamak zorundayız. Ülke genelindeki durumun daha iyiye gidebilmesi için bireysel tedbirlerimiz tek başına yeterli olmayacaksa da önemli bir fayda sağlayacaktır. Zira, kendisine COVID-19 pozitif tanısı konan pek çok kişinin, yoğun bakım yatağı eksikliği ve vakaların artmasından ötürü evlerine gönderildiğini biliyoruz. Nitekim, son günlerde, filyasyon ekiplerinin sayısında da "görece" bir artış sağlanmış olsa da bu ekiplerin yeterli gelmediği gerçeğinin de, ne yazık ki, farkındayız” dedi.

Sağlık çalışanlarının sorunlarını sıraladı

Covıd-19 gibi, sağlık sistemi açısından oldukça yoğun riskler içeren bir dönemde tüm sağlık çalışanlarının kolektif olarak gösterdiği fedakârlığa işaret eden Aysu Bankoğlu, ivedilikle çözüm bekleyen sorunları şu şekilde sıraladı:

"Artan vaka sayıları, ülkemizin her bir şehrinde, sağlık çalışanlarımız üzerinde inanılmaz bir yük oluşturmakta, adeta tükenmişlik sendromuna sebebiyet vermektedir. Onların sağlığını, canını ve hatta en sevdiklerinin de sağlık durumunu tehlikeye atan bu sürecin, bırakın azalış trendine girmeyi aksine yaygınlaştığı, herkesin malumudur.

Elbette, sağlık çalışanlarının ortaya koyduğu emeğin net bir maddi karşılığı hiçbir zaman tam anlamıyla verilemeyecek olsa da, ekonomimizin de kötü gittiği şu günlerde, kendilerine sağlanacak maddi destek, yalnızca "ek ödemeler"den ibaret olamaz. Nitekim, bu ödemelerin "geçici" niteliği de gözden kaçırılmamalıdır.

Ana sorun, tüm sağlık çalışanlarının "temel maaş"larında yapılacak iyileştirmelerle çözülebilir. Döner sermaye ödemelerinin belli bir süre "tavan"dan yapılacağını söylemek, yaraya pansuman bile olamıyor; zira "tavan" olarak adlandırılan bu ödemelerin, tüm sağlık çalışanlarına yapılmadığını da biliyoruz."

COVID-19 bulaşıcı hastalığını ancak el birliğiyle alt edebileceklerinin altını daha önce vurgulamış olduğu gibi bir daha çizen Bankoğlu, iktidarda yer alanların şikâyet etmek yerine Bilim Kurulu'nun tavsiye ettiği çözümleri uygulayarak halk sağlığını tam anlamıyla koruma yolunda tutarlı adımlar atması gerektiğini söyledi.