Bankoğlu'ndan Ramazan Mesajında Sert Ekonomi Eleştirisi
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Ramazan ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada artan gıda fiyatları ve yoksulluk verileri üzerinden hükümeti sert sözlerle eleştirdi. Açlık ve yoksulluk sınırının geldiği noktaya dikkat çeken Bankoğlu, halkın geçim sıkıntısıyla mücadele ettiğini belirterek mevcut ekonomi politikalarını 'yönetememe krizi' olarak nitelendirdi.
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ekonominin büyük bir çöküş içinde olduğunu, hükümetin ekonomik yangını söndürmek yerine bütün enerjisini Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve belediyelerine iftira atmaya harcadığını, halkın tarihi bir sefalet dönemi yaşadığını söyledi. Bankoğlu “İşçisinden esnafına, patronundan memuruna kadar bütün ülke kan ağlarken, AKP ve ortağı halkın içinde bulunduğu sefaleti görmezden geliyor. Asgari ücret artışıyla başlayan zulüm emekli maaşlarına yaptıkları komik artışla devam etti. Ramazan ayını ve bayramı mutlulukla değil korkuyla bekleyen bir millet var artık. Bırakın iftarlık almayı karnını bir kap yemekle doyurduğu zaman kendini şanslı hisseder hale gelen millet pideyi 25 liradan, peyniri en düşük 300 liradan, zeytini 400 liradan seyreder hale geldi. Enflasyon verilerinin güvenilir olmadığı bir ülkede maaş artışları enflasyonun altında yapıldı.” Dedi.
“Açlık sınırı 31 bin 224 TL, yoksulluk sınırı 101 bin 706 TL”
Bankoğlu hükümete ağır eleştirilerle yüklenirken “Ekonomimiz büyük bir çöküş içinde. Hükümet ekonomik yangını söndürmek, görev ve sorumluluklarını yerine getirmek yerine bütün enerjisini partimize ve belediye başkanlarımıza iftira atmaya harcıyor. Tarihi bir sefalet dönemi yaşıyoruz. Tablo ortada ocak ayı açlık sınırı 31 bin 224 lira, yoksulluk sınırı 101 bin 706 lira. Hal böyle iken en düşük emekli aylığı 20 bin lira, asgari ücret 33 bin lira. Asgari ücretin bir iki aya açlık sınırının altına düşmesi yine kaçınılmaz. Klasik AKP masalları anlatırlar yine. Biraz dişinizi sıkın, olmadı şükredin. Durum emekliler için daha vahim. Zira emekliler çok uzun yaşıyor diyerek ne düşündüklerini, emeklileri gözden çıkardıklarını belli ettiler hem de yaptıkları artışla yaşattıkları sefaletten utanç duymadıklarını ispatladılar.” eleştirisinde bulundu.
“Gıda enflasyonunda yine birinciyiz”
Türkiye’deki aylık enflasyonun birçok ülkenin yıllık enflasyonundan fazla olduğunu belirten Bankoğlu “Ekonominin gidişatındaki bu güvenilmez ve freni boşalmış durum zenginden yoksula herkesi ilgilendiren bir felakettir. Orta sınıfı, emekçiyi bitirmiş, emekliyi gözden çıkarmış bu bozuk düzenin adı AKP dönemi Türkiye’sidir. 37 ülkeyi kapsayan OECD ülkesi içindeki gıda enflasyonu ortalaması yüzde 3,8 iken, Türkiye her felakette olduğu gibi yüzde 28,3 ile açık ara birinci. Merak edenler için ikincilik yüzde 5,6 ile Estonya’nın. Yaşattıklarından zerre hicap duymayanlar, kendine yeten bir Türkiye’den mercimekten ete kadar yurtdışına bağımlı bir ülke yaratmış olanlar sanki bir gurur tablosu varmış gibi masal anlatmaya devam ediyorlar. Üretim ekonomisinin, hukukun üstünlüğünün ve şeffaflığın olmadığı bir ülkede başka bir tablo beklenemez. Ne yazık ki yine buruk girdiğimiz bu ramazan ayının sofralarımıza bereket, ülkemize dirlik ve kardeşlik getirmesini diliyorum” dedi.
“Diyanet’in fitre aylığı 57 bin 600 lira ediyor”
Diyanet’in belirlediği fitre miktarını da ele alan Bankoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’nin yarısı yardıma muhtaç hale getirildi. Diyanet’in 2026 fitre bedelini kişi başı 240 lira olarak açıklamasıyla yapılan hesap ortada: Dört kişilik bir ailenin sadece bir günlük iftarı 960 lira, sahuru da 960 lira; toplam 1.920 lira! Bunun aylığı 57 bin 600 lira ediyor. Ve bu rakamın içinde kira yok, elektrik yok, su yok, doğalgaz yok, ulaşım yok, çocuğun kırtasiyesi, kıyafeti yok! İnsanların sadece karnını doyurması bile asgari ücreti, emekli maaşını fersah fersah aşmış durumda. Bu tablo bir kader değil, yıllardır sürdürülen yanlış ekonomi politikalarının, israfın ve liyakatsizliğin sonucudur. Halkı yoksulluğa, yardıma ve sadakaya mahkum eden bu düzenin adı sosyal devlet değil; açıkça yönetememe krizidir. Bu düzen değişmeden bu yangın sönmeyecek!”dedi.
Haber: Muhammet Civan