Bankoğlu 'Eğitimde dertler derya olmuş'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bankoğlu, 'Eğitimde, dertler derya olmuş durumdayken öğretmenlerimizin her birine minnettarız' dedi.

Bankoğlu 'Eğitimde dertler derya olmuş'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Gününe dair açıklamalarda bulundu.  Öğretmenlerin değerini vurgulayarak onların bu önemli gününü kutlayan Bankoğlu, yaşanılan sıkıntılara da dikkat çekti. Öğretmenlere sarsılan itibarlarını CHP olarak muhakkak iade edeceklerini söyledi. Bankoğlu, geçtiğimiz haftalarda Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2021 yılı MEB bütçesini hatırlatarak  şöyle konuştu:

"Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021 yılındaki bütçesi, 211,9 Milyar Lira olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıla kıyasen bir artış söz konusu olmasına rağmen harcamaların "kimlere" ve "nerelere" yapıldığını çok dikkatli şekilde incelemek gerekiyor. Bugünün Türkiye'sinde, atanamayan öğretmenler gibi çok büyük bir yara var; sayıları 700 bin civarında olan ve 2023 yılı itibarıyla 1 milyona ulaşacağı tahmin edilen, bir "atanamayan öğretmenler" ordusu var. Bu gençleri öğretmen olması için üniversitelere kabullerini gerçekleştirdikten sonra mezun edip bugün onların taksici, pazarcı, kasiyer olmalarına sebebiyet veren sistemi sorgulamak, aslına bakılırsa, herkesin yurttaşlık borcudur; kabul edilemez bir durumdur. Hatanız her yıl katlanarak büyüyorsa ve bu somut tehlike, günümüzde bir çığa dönüşmüşse, düzgün bir planlamadan bahsedemezsiniz.

“Eğitimde dertler derya olmuş”

AKP’nin en büyük sorunlarından biri hesapsızlıktır. Hesapsızca üniversite açıp mezun vermek, hesapsızca ihaleler yapıp Devlet'in parasını bol keseden yollara, köprülere, şehir hastaneleri yapan müteahhitlere dağıtmak, ülkenin her köşesine saraylar yapıp gereksiz binlerce personel istihdam etmek, arabalar ya da uçaklar alarak israfta zirveye oynamak, en iyi bildikleri işlerden.  150 bin öğretmen açığınız varken siz yalnızca 20 bin atama yapıp üstüne bir de her yıl on binlerce yeni mezun verirseniz basit bir toplama çıkarma işlemi dahi yapamadığınız gerçeği ortaya çıkar. Eğitimde dertler derya olmuşken ve "nitelikli eğitim" masallarını siz 18 yıldır anlatmaya devam ederken FETÖ okullarını da "Türkiye Maarif Vakfı"na devrediyorsunuz.

“Milli Eğitim Bakanlığı’ndan hiçbir temsilci bulunmuyor”

Sayıştay'ın geçtiğimiz yıl düzenlediği denetim raporlarında açıkça dikkat çektiği üzere bu Vakfın Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu'nda, yasal zorunluluk ve ciddi ödenek transferi olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’ndan hiçbir temsilci bulunmuyor. Sonuçta, bu oluşuma 2021 yılı bütçesinden 486 Milyon Lira aktaracaksınız. Bu vahim gerçeğe, sadece atanamayan öğretmenler ve dünyanın en düşük öğretmen maaşını alan grup içerisindeki eğitimciler değil; eğitimin önemini ve değerini bilen vicdanlı tüm yurttaşlar isyan eder."

“Bu devran böyle gitmez”

Öğretmenlerin Türkiye’deki koşullarının kabul edilemeyecek derecede kötü olduğunun altını çizen Bankoğlu, şöyle devam etti:

"Hayatta kalma mücadelesi veren bir öğretmenden nitelikli hizmet beklemek de hayaldir. Bu kötü şartlara rağmen fedakârlıkla işlerini yapan, çocuklarımıza daha iyi eğitim verebilmek için şehir merkezlerinden en ücra köşedeki köylerimize kadar geniş bir coğrafyada çırpınan tüm öğretmenlerimizi saygıyla ve minnetle selamlıyorum. Bu devran böyle gitmez. CHP olarak hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin, daha iyi ve eşit koşullarda olmaları için gerekenler neyse yapacağımızın bilinmesini isterim. Eğitim, bizim için yapboz tahtası olamayacak kadar önemlidir ve önceliğimizdir. "Hak, hukuk, adalet" derken bu ilkelerin, her alanda düşünülmesi lazım.

“AKP’nin eğitime yaptıklarını düşmanımız gerçekleştiremezdi”

"Asıl yük öğretmen maaşlarıdır" dedikten sonra yandaş vakıflara oluk oluk para akıtırsanız, "fikri hür nesiller yetiştireceğiz" sözü ve ilkesiyle, Batı taklitçiliği içinde olduk diyerek çağdaşlıktan son derece uzak kültürlere göz kırparsanız, her alanda son sıralarda bulunan "Yeni Türkiye"yi dayatmış olursunuz. AKP’nin 18 yılda, başta eğitime yaptıklarını düşmanımız olsa bu kadar gerçekleştiremezdi. Her akşamın bir sabahı olduğu gibi "güçlendirilmiş parlamenter sistem" ile bu karanlık sona erecek ve aydınlığa varacağız. Sağlam bir eğitim sistemi ile hem öğretmenlerimiz, hem de öğrenciler ve aileler rahat bir nefes alacak. Çağdaşlık yolundan maalesef ayrılan Türkiye’yi, eğitimden üretime kadar her konuda saygın ve rekabetçi ülkeler arasına yeniden sokacağız."

“Öğretmenler Gününü tekrar kutluyorum”  

Atatürk’ün, öğretmenlere hitaben söylediği, "yeni nesil sizlerin eseri olacaktır" sözünü de hatırlatan Bankoğlu, "Bizim ilimin, bilimin, vicdanının değerlerini benimsemiş; öğrencisini ve velisini ayırmadan emek gösteren tüm öğretmenlere saygımız sonsuzdur. Öğretmenlerimizin sarsılan itibarlarını onlara iade etmek, hak ettikleri insanca yaşama onları kavuşturmak Partimiz CHP’nin ülkemize ve Atatürk’e olan borcudur. Tüm öğretmenlerimize teşekkürlerimi sunarken onların 24 Kasım Öğretmenler Gününü tekrar kutluyorum." dedi.