Bankoğlu 'Bu bütçede gençlerin hayalleri yok'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, 2021 Yılı Bütçe görüşmeleri kapsamında, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi hakkında konuştu. Bankoğlu,'Bu bütçede gençlerin hayalleri yok. Gençler, adil ve özgür bir yaşam talep ediyor' dedi.

Bankoğlu 'Bu bütçede gençlerin hayalleri yok'

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi  Aysu Bankoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam eden 2021 Yılı Bütçe görüşmeleri kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bütçesine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na yönelik sorular sorup gençlerin yaşadığı sorunlara ilişkin tespit ve görüşlerini aktardı. Aysu Bankoğlu, konuşmasının başında, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen bütçe görüşmesinden bu yana, maalesef, ülkemiz gençliği adına önemli mesafe alınamadığına değindi ve  "Gençler, hâlâ derin bir umutsuzluk, işsizlik ve yokluk içinde. "Burası çok önemli" diyebileceğim bir veriyi paylaşmak isterim. 8 bin genç ile yapılan ankete göre gençler diyor ki “Yüzde 75'imiz mutsuzuz; yüzde 64'ümüz Batı ülkelerinde yaşamak istiyoruz; yüzde 78'imiz torpille var olunacağını öğrendik ve yüzde 47'imiz ilk olarak işsizlik sorununu çözmek isterdik.”  Bir atasözü vardır: "Senin için kuru derelerde boğulurum!" AKP iktidarının, hükümetlerinin gençlere yaptığın tam da bu! "Gençler çok önemli", "genç nüfusa sahibiz", "her şey sizin için" sözleriyle problemler çözülmüyor. Günümüzde, her 3 gençten 1'i işsizse ve birçoğu da iş bulmaktan ümidini kesmişse, sormak isterim: AKP’nin gençliğe teklifi nedir? Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden "torba torba" yasalar geçiyor ama içlerinde gençlere yarar maddeleri ara ki bulasın” dedi.

“Gençler, KYK borcunu ödeyemiyor”

Gençlerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarına ve bu konuda yeterli adımların atılmamasına da değinen Aysu Bankoğlu, "Müteahhitlerine geçiş garantili yollar, biniş garantili havaalanları için bütçeden milyar dolarlar akıtabilen hükümet, KYK borcunu ödeyemeyen 3 milyon 100 bin genç için neden yetersiz kalıyor? Yandaşların yüzlerce milyarlık borçları, bir kalemde siliniyor iken KYK borcu olan gençler, "son dakika" yapılandırmasıyla sadece geçiştiriliyor. Hep birlikte soralım: Gençlere, "borçla okuyup borçla mezun olun" mu demek isteniyor? Nasılsa, "her üniversite mezunu iş bulacak diye bir kaide yok; iş imkânı olmayan 300 bin KYK borçlusu genci de icraya verdik". Bu mudur AKP iktidarının gurur tablosu? 18 yıldır AKP dizisinin sürdüğünü biliyoruz. Final bölümünün adı ise "Ekonomide Yeni Dönem". 29 Eylül'de tanıtılan Yeni Ekonomik Program, gençlerin geleceği için faydalı öneriler sunamıyor. Resmi rakamlara göre, 3 milyona yakın genç işsizimiz var ve bu gençlerin 803 bini üniversiteli. Ama diğer bir taraftan, iş bulmaktan ümidini kesmiş ve bu sebeple çabalamayı bırakmış 11 milyona yakın genç var. Yani, ülkemizdeki gençlerin neredeyse yarısı işsiz.  Ayrıca, 1,1 milyon üniversite mezunu kadın, ne çalışıyor ne de iş arıyor. 6 milyona yakın genç, ne okuyor ne de çalışıyor. Bahsettiğim kayıp grubun yaşları, 15-29 aralığında. Milyonlarca aile, üniversite mezunu ve aynı zamanda işsiz olan 11 milyon erişkin çocuğuna bakmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

“Ne kadar az genç oy kullanırsa, AKP için o kadar iyi”

Gençlerin isteklerine, hayallerine kıymet verilmesi gerekliliğinin bir kez daha altını çizen Bankoğlu, "Sözünü ettiğim gençlerin çoğu, AKP hükümetleri döneminde doğmuş, büyümüş, eğitim almış. Ağırlıklı şekilde mutsuzlar; çünkü ekonomik anlamda bağımsız olmak istiyorlar. Gençleri üretime katmak için AKP hükümetleri, 18 yılda ne yaptı? Hangi fabrikayı, yazılım şirketlerini ya da araştırma-geliştirme (AR-GE) takımlarını oluşturdu?  Zincir marketler gibi üniversiteler açarak sıyrılmaya çalıştılar. AKP iktidarı, yanlışları halının altına süpürdü. Bu kadar mezun ne olacak? Planlama teşkilatları, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve diğer tüm Bakanlıklar ne iş yapar?  Bir kez daha sormak isterim: 18 yılda, size, "Ne yapıyorsunuz? Milyonlarca çocuk ve genç geliyor. Ara eleman lazım, tarımda büyüme lazım, sağlıkçı eksiği var." diyebilecek bir kurum dahi kalmadı mı? Kalsaydı, herhalde gençler, kaçacak ülke arıyor olmazdı.  AKP'nin yok pahasına sattığı fabrikalara kılıf uydurulmaya çalışılırken "Yeni Türkiye"de gençlerin en büyük hayali, KPSS kazanıp memur olmaya dönüştü. Ülkemiz, en iyi 10 ekonomi arasına “rekor memur” alımıyla mı girecek? Sayın Bakan "gençleri dinliyoruz" dedi ama onların hayalleriyle gerçekten ilgileniliyor mu? Gençler, dikkate alınmadıklarını düşünüyorlar. Lütfen, gençlere öncelik verin. Gençlerin kaygılarını daha da derinleştirmeyin. Gençler, kendi hayatlarını kendileri idame ettirmek istiyor. Adalet talepleri var; torpilsiz ve eşit muamele görmeyi bekliyorlar. Özgürce bir yaşam hayal ediyorlar. Ama mevcut anlayış ile, eldeki bütçeyle bunlar gerçekleştirilemez. Bu bütçede, gençlerin hayalleri yok. AKP iktidarı, en iyisi, erken seçime bir an önce razı olsun. Yoksa, 13 milyonluk "Z Kuşağı", onların sonunu getirecek. Ne kadar az genç oy kullanırsa, AKP için o kadar iyi” ifadelerinde bullundu.