APP Plakaya Ağır Yaptırım

Bartın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Özcan Uzun, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme kapsamında kamuoyunda 'APP plaka' olarak bilinen standart dışı plakalarla ilgili denetim ve yaptırımların önemli ölçüde artırıldığını açıkladı.

APP Plakaya Ağır Yaptırım

Yapılan düzenlemeyle birlikte, yalnızca yetkili kuruluşlar tarafından ve mevzuata uygun şekilde basılan plakaların kullanılmasının zorunlu olduğu bir kez daha hatırlatıldı. Son yıllarda Bartın’da ve ülke genelinde yaygınlaştığı belirtilen APP plakaların yasal olmadığı vurgulanırken, internet siteleri ve sosyal medya platformları üzerinden standart dışı, kalın karakterli, vernikli ve özel üretim plakaların satışının sürdüğü ifade edildi.

Özcan Uzun, bazı plakalar üzerinde sahte mühür ve karekod kullanıldığının tespit edildiğini belirterek, özellikle Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü mührünün taklit edilmesinin yalnızca idari para cezası değil, adli süreci de beraberinde getirebilecek ciddi bir suç unsuru olduğunu kaydetti.

Cezalar ve Yaptırımlar

Karayolları Trafik Mevzuatı’nda yapılan değişiklik doğrultusunda;

Yetkili kuruluş tarafından verilmemiş plaka kullanan sürücülere 140 bin TL idari para cezası uygulanacak.

Sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak, araçlar 30 gün trafikten men edilecek.

İhlalin bir yıl içinde tekrarı halinde ceza 280 bin TL’ye yükselecek, sürücü belgesine 60 gün el konulacak ve araç 60 gün trafikten men edilecek. Sahte belge kullanımı kapsamında ayrıca adli işlem başlatılabilecek.

İkinci El Araç Alanlar Dikkat

Uzun, özellikle ikinci el araç satın alan vatandaşların araç üzerindeki plakanın standartlara uygun olup olmadığını mutlaka kontrol etmesi gerektiğini belirtti. Bartın’da birçok sürücünün aracında APP plaka bulunduğunun farkında olmadığını ifade eden Uzun, ilk trafik uygulamasında ağır yaptırımlarla karşılaşılabildiğine dikkat çekti.

Standart dışı plaka kullanan araçların, plakalar mevzuata uygun hale getirilinceye kadar trafikten men edileceğini belirten Uzun, idari para cezalarının ödenmemesi durumunda sürücü belgelerinin iade edilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bartın Şoförler ve Otomobilciler Odası, tüm araç sahiplerini yasal mevzuata uygun plaka kullanmaları konusunda uyararak, APP plaka satın alınmaması ve mevcut plakaların kontrol ettirilmesi çağrısında bulundu.

Haber: Muhammet Civan