Amasra Maden Faciası Davasında İstinaf Kararı

Amasra'da 14 Ekim 2022 tarihinde 43 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin davada istinaf süreci tamamlandı. Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkeme tarafından verilen cezaların büyük bölümünü onaylarken bazı hükümlerde ise düzeltmeye gitti.

Daha önce Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada, sanıklar “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesi, dosyadaki delil durumu ve ceza miktarlarını dikkate alarak tutuklu yargılanan dört sanığın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Mahkeme kararında ayrıca, üst düzey yöneticilere verilen cezalar ile beraat kararlarına karşı temyiz yolunun açık olduğu belirtilerek dosyanın Yargıtay incelemesine taşınabileceği ifade edildi.

Kararın ardından CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu bir açıklama yaparak istinaf kararına tepki gösterdi. Bankoğlu, yaşanan faciada sorumluluğun yalnızca sahadaki personelle sınırlı tutulamayacağını belirterek, üst düzey yönetim kademelerinde yer alan isimlerin de yargı önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Faciaya ilişkin teknik raporların, havalandırma sistemleri ve sensörlere dair ciddi eksiklikleri ortaya koyduğunu ifade eden Bankoğlu, adalet arayışının henüz tamamlanmadığını dile getirdi. Açıklamasında, gerçek sorumluların ortaya çıkarılması ve benzer acıların yaşanmaması için mücadelenin süreceğini belirtti.

Haber: Haluk Türkoğlu